Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Lendify - Manuell eller automatisk investering, vad tycker du?

Detta inlägg är ett marknadsföringssamarbete med Lendify. Vi gör ett experiment där vi investerar egna riktiga pengar hos dem (100 000 kr) och jag förbinder mig att beskriva detta i minst ett inlägg i månaden. Utöver detta så har jag ingen skyldighet emot Lendify och kan skriva både positiv och negativ feedback utan att det påverkar vårt kontrakt. Om du är intresserad av Lendify så gå in och starta ett konto idag. Du kan börja med så lite som några hudralappar om du bara vill testa och du kan logga in och skapa konto med hjälp av BankID på några minuter.  

Då har ytterligare en månad gått av vårt Lendify-experiment. Sedan starten i höstas har nu den totala avkastningen passerat 2 000 kr på vad som först var en insättning på 75 tkr som nu har ökats till 100 tkr. Det kanske inte låter så mycket men i dagens lågränteklimat så är det trots allt inte så dumt och motsvarar en årsavkastnining på strax under 5%.

Våra pengar är efter de senaste återinvesteringarna nu fördelade på 21 lån som fördelar sig i kreditklass (A-E) och löptid (1-7 år) enligt nedan. 

  

En aspekt som jag funderar på är att Lendify rekommenderar (ger riskspridning) och många verkar ha valt automatisk investering medan jag har valt och är väldigt nöjd med manuell investering. Min invändning mot den automatiska investeringen är att det verkar ta lång tid att fylla lånen eftersom de sprids på så många lån medan jag  en gång per månad kan gå in och välja en eller två lån att återinvestera vilket sedan sker relativt snabbt. Detta borde innebära att jag har större del av kapitalet investerat vid varje enskilt tillfälle och riskpridningen borde vara mer än tillräcklig med 5-10 lån som utgångspunkt och sedan blir ju riskpridningen gradvis större då man varje månad återinvesterar ränta och amortering som kommer in på kontot. Vad tycker ni andra om manuell eller automatisk investering?

Vad tycker ni andra som använder Lendify? Vad funkar bra och vad funkar mindre bra? Om inte vad är det som hindrat dig hittils? 

Om du är intresserad av Lendify så gå in och starta ett konto idag. Du kan börja med så lite som några hudralappar om du bara vill testa och du kan logga in och skapa konto med hjälp av BankID på några minuter.  (Affiliate länk)

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Hur ser du på att kreditförlustfonden endast täcker autoinvest kontona?

Jag har satt in lite pengar på manuella konto men har inte bestämt mig om jag ska sätta in mer eller inte

Anonymous's picture
Jonas L (ej registrerad)

Hej

Började med Lendify i samband med att du skrev om dem. Investerar via autoinvest. Som du säger har det vissa månader dröjt innan dessa pengar blivit placerade men nu senast gick det snabbt. 

//Jonas

Anonymous's picture
Stenkryparen (ej registrerad)

 

Lendify kan vara intressant, några frågor.

Hur beskattas (högrisk) "investering" hos Lendify?

Skickar Lendify kontrolluppgift till skattemyndigheten?

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej allihop och tack för era kommentarer,

Anonymous - kredit förlust fonden är endast tillgänglig för dem som väljer autoinvest och som jag ser på det är det en kompensation för att man inte själv får välja lån...dvs pengarna blir spridda över alla aktuella löptider, typer och kreditklasser. När man investerar manuellt kan man välja aktivt vilken typ av lån och vilka kreditklasser man vill ha jag gillar det bättre..men det finns absolut argument för både och. 

Jonas L - utbudet av lån verkar ha ökat något jämfört med en period i vintras när det gick väldigt trögt..kanske är det du märker? 

Stenkryparen - Detta beskattas som ränta dvs 30% och rapportering och betalning av preliminärskatt sköts av Lendify precis som hos vilken bank som helst...om nu bankerna skulle ge någon ränta:-) 

Anonymous's picture
olf (ej registrerad)

Något jag upptäckte hos TrustBuddy var att lån som förföll och aldrig betalades aldrig kom in som en förlust av kapital. De fastnade istället i någon slags evighetsprocess hos kronofogden. Vet du hur lendify hanterar detta? Är det en viss tid från utebliven betalning, påminnelse, inkasso som förlusten räknas in (dras bort från inkomst av kapital)?

En förlust som man aldrig kan utnyttja är otrevlig.

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej Olf,

Bra fråga det vet jag faktiskt inte men jag tror att det kan bli en ganska lång process innan det blir en konstaterad förlust bara av den anledningen att ju skulder är svåra att smita ifrån i Sverige. Ska ta upp fråga vid tillfälle med Lendifys kundtjänst som brukar kunna svara snabbt på det mesta. 

 

Anonymous's picture
Kristin (ej registrerad)

Jag har både manuell och automatisk investering och gillar kombinationen. Smidigt att inte behöva investera allt manuellt, men genom att en del är manuell kan jag justera riskspridningen så att den passar mig bättre.

Det jag verkligen saknar är att kunna se hur många som betalat, och som du skrivit om tidigare, att kunna se var i processen uteblivna betalningar befinner sig. Nu ser man ju bara återstående belopp, jag hade gillat att kunna följa antalet och att veta vad som händer med uteblivna betalningar.

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej Kristin och tack för din kommentar, 

Efter att ha skrivit det här inlägget så fick jag inspiration och funderar på om inte jag ska lägga in en mindre summa på det automatiska alternativet för att kunna utvärdera även det. 

Precis som du säger så skulle det vara intressant att veta lite mer om de försenade betalningarna och hur det ligger till i processen. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar