Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1335
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Lendify - när en låntagare inte betalar...?

Jag har ett samarbete med Lendify, jag investerar dock egna riktiga pengar hos dem och är helt oberoende i relation till den feedback som jag ger gällande tjänsten.

Mitt Lendify experiment fortsätter och så sent som förra veckan så fick jag möjlighet att investera i lite nya lån då några återbetalningar kom in på kontot samtidigt som ett lån återbetalades i sin helhet. Jag har ju valt att investera manuellt och i ett mindre antal lån eftersom jag vill kunna följa vad som händer med lånen och därmed få större förståelse för hur dessa lån fungerar. 

Hittills tycker jag att det varit riktigt intressant. Av de 6 lån som jag började med så har nu 4 betalat enligt plan. 1 lån har betalats tillbaka i sin helhet och en låntagare var över en vecka försenad med sin första betalning men nu har även den kommit. 

Enligt Lendify´s egen statistik är det relativt vanligt att den första betalaningen är försenad då den nya låntagaren inte fått in detta i sina rutiner. Lendify skickar efter 5 dagar ut påminnelse via mail/SMS och brev. Detta är en process som förtsätter kontinueligt så länge betalning uteblir och är vad man kallar "förinkassoprocess". Om betalningen blir mer än 4 månader försenad påbörjas en verklig inkasso med hjälp av bolaget Lindorf.

Denna process och mycket annat beskrevs också på det event som Lendify höll i Stockholm den 25/10. För er som inte var där eller följde live så finns det här.

Jag hade i och för sig gärna sett att denna betalning hade kommit i tid, men som experiment räknat så ökar ju nu "kvaliten" kan jag tycka. Nu fick jag istället se i realtid hur processen fungerar och med 8 dagars försening som kom pengarna in på kontot. Lite som att börja handla med aktier så blir det inte verkligt förrän man har riktiga pengar investerade. 

Mina återinvesteringar är ännu inte genomförda men när de har gått igenom så återkommer jag med hur den nya låneportföljen ser ut. Om du är intresserad av Lendify så gå in och starta ett konto idag. Du kan börja med så lite som några hudralappar om du bara vill testa och du kan logga in och skapa konto med hjälp av BankID på några minuter.  

Har du använt dig av Lendify som långivare eller låntagare? Vad tycker du?  

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
classresan.blog... (ej registrerad)

Jag är lite nyfiken på vad du haft för snittavkastning så långt i ditt experiment? Jag har själv experimenterat med liknande tjänst, men då valt toborrow. Detta av moraliska skäl, då jag hellre stöttar företag som skapar nya jobb då toborrow fokuserar på att låna ut till företag), än att låna ut till en tveksam kundgrupp som helst inte alls ska ta nya lån. Men det kanske finns bättre sätt att tänka kring detta än jag har idag, så upplys mig gärna :)

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Classresan och tack för din kommentar,

Det där med etik och moral är rätt svårt och man får nog inse att det sällan är svart eller vitt. Vi har valt att undvika investeringar i försvarsindustri, fosila bränslen, spel, tobak och bolag inriktade i första hand på att sälja billiga konsumtionsprodukter. Detta därför att vi tycker att det är svårt att se hur dessa bidrar till en bättre värld. Jag inser dock att detta inte är någon absolut sanning utan det är bara hur vi har valt att definiera vårt investeringsunivers. Det kan ju finnas många skäl till att man tar ett blankolån och i viss mån kan man se på platformen hos Lendify vad låntagaren har tänkt att ha pengarna till. Man kan också se kreditvärdighet. 

Vår avkastning under den korta tid som vi varit investerade är bara 0.30% på en månad men den beräknade årsavkastningen på vår nuvarande utlåning är cirka 6%. Sen får man ju ett kassaflöde in med amortering och ränta varje månad så den teoretiska "ränta-på-ränta" effekten blir något högre. Min huvusakliga anledning att använda lendify är att få lite högre avkastning som inte är direkt korrelerad med börsen samt ett månatligt kassaflöde med återbetalningar som går att använda antingen till återinvestering (huvudscenario) eller till andra investeringar eller kostnader om dessa behov uppstår. 

Anonymous's picture
Gusvegugg (ej registrerad)

Hej!

Vad valde du för löptid 10,5,3 eller 1 år?

Hur fungerar det kom man önskar att ta ut pengarna?

/Gustav 

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Gustavegugg,

Jag har gjort manuella val av olika löptider mellan 1 och 5 år. Lånen är strukturerade som annuitetslån med lika stora betalningar månadsvis under hela löptiden. Det betyder att man får ett kassaflöde varje månad som man kan välja att ta ut eller låta ligga kvar som kontanter eller återinvestera i nya lån. 

Förnärvarande finns det ingen möjlighet att "kliva av" ett lån i förtid men på eventet i Stockholm berättade de på scen att det finns planer på att skapa en andrahandshandelsplats för lån delvis för att de märker att det är ganska svårt att "fylla" lånen som är längre löptider. Det fanns dock ingen exakt tidsplan för detta vad jag förstod. 

Anonymous's picture
Gisvegugg (ej registrerad)

Tack för svar !

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Det var så lite återkom gärna med fler frågor eller kommentarer! 

Anonymous's picture
Max (ej registrerad)

Jag har själv inte haft några problem med att låntagare inte betalar tillbaka hos lendify. Däremot har en bekant till mig råkat ut för att betalningarna har varit sena. Men till slut har pengarna kommit in efter att en påminnelse har delats ut till låntagaren. Har en ränta på nästan 9% nu.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (217)
Nov (4)

Taggar