Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Lendify - Några vanliga frågeställningar!

Jag har ett samarbete med Lendify, jag investerar dock egna riktiga pengar hos dem och är helt oberoende i relation till den feedback som jag ger gällande tjänsten.

Sedan jag började köra mitt Lendifyexperiment så har jag fått en del frågor kring olika styrkor och svagheter för upplägget. Svaren nedan kommer inte från Lendify utan är min helt egna tolkning av hur det fungerar så påpeka gärna om något är felaktigt eller bör förtydligas. 
 

  • Det är jobbigt att ha vissa investeringar på en annan platform! - Många tycker att det är omständigt att dessa investeringar måste göras på en annan platform och det kan jag hålla med om. Å andra sidan så lyckas Lendify hålla lägre kostnader för sin tjänst genom att inte iklä sig ett skal där de behöver betala andra för distribution. De har också byggt en stabil och lättfattlig plattform för investeringarna och med bankid inloggning så det är relativt smidigt. Jag tror ändå att i förlängningen så skulle man nå fler potentiella långivare om detta var integrerat i till exempel Nordnet och/eller Avanzas platform.
  • Kan man lösa (sälja) lån i förtid? - Det är svårare att fylla lån med lång löptid vilket är lätt att förstå och vad jag förstod på eventet i oktober så tittar Lendify på möjligheterna för en andrahandsmarknad men det finns inte idag. Det är svårt att veta vad som händer om ett par år och på 10 år kan mycket förändras. När man binder pengar på lång sikt på ett sparkonto så finns vanligen en förutbestämd straffavgift för tidiga uttag men dessa är ändå möjliga. För närvarande är det inte möjligt att komma ur en investering i förtid. 
  • Hur fugerar lånet, betalas det tillbaka i sin helhet efter låneperioden? - Många förstår inte att detta är ett annuitetslån (det vill säga det betalas tillbaka med samma belopp månadsvis under hela löptiden, mer ränta i början..mer amortering i slutet). Detta motverkar delvis "inlåsningseffekten" eftersom lånet betalas tillbaka löpande och skapar ett kassaflöde månadsvis vilket kan återinvesteras eller användas till annat. 
  • Vad händer om inflationen återkommer? - lånen har rörlig ränta och om inflationen kommer upp så höjer riksbanken styrräntan vilket i sin tur påverkar utlåningräntan och avkastningen på investeringen. 
  • Har inte Svenskarna för mycket lån? Är det etiskt korrekt att låna ut pengar? - Det stämmer att svenskarna är hårt belånade och det finns säkert personer som inte ska låna alls...skulle de följa råden på den här bloggen skulle det nog finnas färre kunder. Samtidigt finns det en marknad för blankolån och här får låntagaren möjlighet att låna förmånligare samtidigt som andra personer får möjlighet att investera sina pengar och få del i den avkastning som annars skulle ha tillfallit banker och finansinstitut. Ökad konkurrens på det här bankområdet är sannolikt bra för kunderna i längden. 
  • Är det inte osäkert med ett nytt tillgångsslag? Lån är alltid behäftade med viss risk.  Blankolån är dock inte ett nytt tillgångsslag det är möjligheten för privatpersoner att investera direkt i dem som är ny. 
  • Risken är svårbedömd, tänk om Lendify går i konkurs? - Lånen delas in i riskklasser och man får även veta via platformen vad lånen ska användas till. Lendify har tillstånd från finansinspektionen som betalninsinstitut vilket innebär att deras processer är granskade. Man tog även in mer kapital i sommras och jag utgår ifrån att de nya investerarna har tittat på vad de investerar i. Detta är ingen garanti mot konkurs men borde vara en viss garanti mot oegentligheter eller felaktig bokföring. Om det värsta skulle hända och Lendify går i konkurs så finns forfarande lånedokumentationen kvar och avtalet är fortfarande giltigt. Lendify har nu också säkrat ett avtal med Lindorff som kliver in och tar över om det värsta skulle hända. 

 

Sammantaget tycker jag att Lendify är intressant och därför var jag beredd att investera 5% av vårt eget kapital. Om du är intresserad av Lendify så gå in och starta ett konto idag. Du kan börja med så lite som några hudralappar om du bara vill testa och du kan logga in och skapa konto med hjälp av BankID på några minuter.  

Detta var de frågor och funderingar som jag har fått hittills, vad mer undrar ni kring Lendify, peer-to-peer lending eller mitt experiment?

Anonymous's picture
DomusX (ej registrerad)

Intressant blogginlägg har funderat på riskspridning nu när min första portfölj börjar bli fulltecknad. Har en fråga som inte tagits upp och det är skatt på insatt kapital/utlånat kapital, är det 30%? Räknas den på helåret/dras det pengar från kontot eller det kommer som restskatt? Räknar Lendify ihop och skickar till Skattemyndigheten? Vad händer vid förslust kvittas detta (skattemässigt)? Finns säkert fler frågor angånde skatten men det var dessa som poppade upp. 

Hoppas det är mer än jag som undrar

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej DomusX och tack för din kommentar.

Vad gäller skatten så är det ju 30% på ränteinkomsten och eventuella förluster ska kunna dras av mot detta. Exakt hur det funkar rent praktiskt vet jag inte även om jag misstänker att det rapporteras till skattemyndigheten av Lendify och att det sedan kommer som restskatt i det fall man inte har avdrag från annat som matchar detta. Har dock separat skickat vidare din fråga till Lendify så att de kan ge ett bättre svar...för jag vill också veta:-) 

Detta är själva anledningen till att jag kör det här experimentet, jag lär mig så mycket bättre när det är på riktigt än att sitta och läsa olika dokument. Återigen tack för din fråga...vi lär oss tillsammans:-)

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej igen DomusX,

Har varit i kontakt med Lendify och svaret angående skatt lyder så här. 

"Men, svaret är i alla fall att alla ränteinkomster som går till långivarna är efter skatt och vi rapporterar direkt till skattemyndigheten"

Har ställt en följdfråga kring om de även automatiskt kvittar eventuella förluster och väntar på svar. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar