Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Lendify - risken kanske kommer från oväntat håll?

Detta inlägg är ett marknadsföringssamarbete med Lendify. Vi gör ett experiment där vi investerar egna riktiga pengar hos dem (75 000 kr) och jag förbinder mig att beskriva detta i minst ett inlägg i månaden. Utöver detta så har jag ingen skyldighet emot Lendify och kan skriva både positiv och negativ feedback utan att det påverkar vårt kontrakt. Om du är intresserad av Lendify så gå in och starta ett konto idag. Du kan börja med så lite som några hudralappar om du bara vill testa och du kan logga in och skapa konto med hjälp av BankID på några minuter.  

Som några kanske redan sett så var jag med en kort stund i förra veckans avsnitt av fondpodden där marketplace lending i allmänhet och Lendify i synnerhet diskuterades. Jag fick då frågan om risk och avkastning med denna typ av utlåning och svarade utifrån risken i de individuella lånen och hur detta relaterar till den avkastning som ges. Min grundinställning är att utlåning på detta sätt är mindre riskfyllt än börsen men mer riskfyllt än en sparkonto och att detta reflekteras i avkastningen. Räntenivåer från cirka 4% upp till cirka 15% via Lendify visar också skillnaden i risk beroende av löptid och låntagarens kreditvärdighet. Till det kommer risken att själva bolaget Lendify fallerar. Eftersom Lendify är godkända av finansinspektionen som betalningsinstitut, har Lindorff som back-up för indrivining av lån om något skulle hända själva bolaget och dessutom har fått in namnkunniga investerare så bedömer jag den risken som relativt låg om än inte obefintlig. Det är denna riskbedöming som gjort att vi känt oss OK med att lägga in en del av vårt kapital hos Lendify. (se hur våra lån fördelar sig nedan).

En risk som jag dock inte har tänkt på förrän jag lyssnade på det ovan nämnda poddavsnittet är att detta sätt att få alternativ avkastning kanske snart tas över av instituitoner. Att dessa snabbt suger upp alla lån via algoritmer och sen blir det lite eller inget kvar till vanliga privatinvesterare. Jag har inte sett några sådana tendenser ännu hos Lendify där det ändå verkar komma in lån och jag har kunnat välja dem jag vill ha men det är en tråkig utveckling om vi skulle vara på väg i den riktningen. Den bidragande orsaken till att jag gillar detta sätt att få avkastning är som en utmanare till de stora bankerna och institutionerna och om dessa över tid går in och tar en stor del av denna marknadsplats så tycker i varjefall jag att det skulle vara en tråkig utveckling. Jag inser dock att jag inte kan påverka detta på minsta sätt. 

Har du någon erfarenhet av Lendify eller andra market place lending plattformar? Vad tycker du? Om inte vad är det som hindrat dig hittils? 

Om du är intresserad av Lendify så gå in och starta ett konto idag. Du kan börja med så lite som några hudralappar om du bara vill testa och du kan logga in och skapa konto med hjälp av BankID på några minuter.  (Affiliate länk)

 

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar