Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Lyssna och Läs - En helt vanlig dag...

Sedan jag hoppade av ekorrhjulet för cirka ett år sedan så har jag börjat mejsla ut ett nytt liv för mig själv. På något vis börjar jag känna mig mer besläktad med musiker, författare och artister. De som har ett arbete som är samtidigt gränslöst allomfattande och fullständigt fritt. Jag förstår känslan av att leva ett annat liv än den man lever med som beskrivs av Melissa Horn i sången "En helt vanlig dag". 

Nu är vår sitation inte alls så här extrem och eftersom vi har barn så kan jag ju inte (och vill heller inte) sova hela dagarna och vara vacken på natten.  Det jag dock kan känna igen är att jag och frun nu under ett år har levt delvis olika liv. Det är OK under en begränsad tid men svårt att se att det i längden skulle funka att göra den här resan "ensam". Tillsist skulle man bo i samma hus men leva i olika världar. Lite som gamla tiders hemmafruar och arbetande män. 

En annan liknande beskrivning finns i boken "Det är Natten" där Karolina Ramqvist. Där beskrivs hur hon som författare förväntas berätta om sina böcker, i media och föreläsningar, medan hon egentligen känner att hon är färdig när boken är skriven. Hon kommer även in på frågor som "har jag ett riktigt jobb"...och speciellt hur detta tog sig uttryck i början av författarkarriären när hon dessutom inte tjänade några pengar på sitt författande. När famljen går till jobb och skola på morgonen och hon sitter kvar hemma och stirrar på ett tomt papper där det egentligen borde finnas text..är det ett arbete? . Jag gillar Karonlina Ramqvists sätt att skriva utan ett onödigt ord, hon lyckas säga mycket med få tecken något som jag uppskattar. I denna mycket korta biografiska novell så är förmågan att yttrycka mycket med få ord extra tydligt. Boken går troligen att låna på de flesta bibliotek eller köpa på Bokus.se, (Affiliatelänk).

Sen hade jag ju den obeskrivliga förmånen att vara med i Onkel Toms nystartade podd som numera finns att finna på hans blogg men även i din podcatcher (podcaster...eller liknande). Det var otroligt roligt att vara med men också lite skrämande att höra sig själv prata i "radio". Utan att förhöja min egen insats så tycker jag att vi hade ett väldigt intressant samtal och  att vi berörde många intressanta ämnen kring frihet, trygghet, ekonomi med mera. Detta på ett sätt som kanske ibland är svårt att fånga i ett blogginlägg. Så lyssna gärna och ge feedback om det är något som är oklart, konstigt eller som ni vill höra mer om för jag hoppas verkligen att jag och Tompa gör detta snart igen! 

Har ni lyssnat eller läst något på sista tiden som fått er att tänka eller känna? Att fundera över er situation och hur den förhåller sig till andra? 

Anonymous's picture
Stort Melissa H... (ej registrerad)

Som mitt användarnamn antyder är jag ett stort fan av Melissa Horn. Vet inte riktigt om du gillar fler av hennes låter eller om det bara var kontexten i "en helt vanlig dag" som ligger dig varm om hjärtat.

Uppskattade väldigt mycket din insats i Onkel Toms podd och särskilt din syn och resonemang kring arbete och vad det innebär för dig. Ni båda hade en lättsam och härlig dialog vilket skulle kunna vara väldigt nyttigt för alla som inte har förstått det här med sparande och vilken effekt det kan ge.
Ha en fortsatt trevlig Lördag!

Anonymous's picture
Smålänningen. (ej registrerad)

Har precis lyssnat på podden. Jätteintressant och inspirerande. Tack!

Anonymous's picture
Fribiljetten (ej registrerad)

Verkar som att du upplever ett småskaligt men likaså korrekt exempel på vad som händer med mänskligheten när varje vaken timme inte består av att leta/jaga nästa måltid. Jag tänker på jordbruksrevolutionen. Mer tid för att skapa, grubbla och plinka på gitarren, men även mer tid till att tänka nytt, fritt och utanför ramarna?

Anonymous's picture
Samhällsmedborgaren (ej registrerad)

Tackar för podden. Jag tror att ni skulle bli utmärka parhästar i framtiden. Att sitta och ha monolog kan man göra några gånger, men skall det bli en bra och långvarig poddserie behövs någon som man kan bolla sina tankar med. Fundera på det och erbjud onkel tom om han är intresserad. Tror det kan bli riktigt bra!

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej Allihop och tack för era kommentarer, 

Stort Mellisa H - jo jag gillar faktiskt Melissa Horn men just i den här låten så var igenkänningen större än vanligt. Kul att du gillade podden jag hoppas att det blir fler tillfällen att delta i denna och andra poddar. 

Smålänningen - kul att du lyssnat på podden, hoppas detta blir ett sätt att nå ut till flera med budskapet på ett sätt som kanske inte alltid går via text..

Fribiljetten - ja det finns betydligt mer tid att filosofera något som jag tror att många skulle må bra av att göra mer av. 

Samhållsmedborgaren - tackar för de fina orden. Det blir kanske inget stående sammarbete mellan mig och Onkel Tom men däremot hoppas jag och tror att jag får återkomma i flera avsnitt:-) 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar