Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Målet - Att ta sig ur ekorrhjulet!

Det finns många benämningar på det som vi och många andra har gjort nämligen att befria sig från kravet på att arbeta för att betala räkningarna. Vissa kallar det pension, andra kallar det för ekonomiskt frihet/oberoende eller kort och gott frihet. 

Målet är inte att sluta arbeta utan att inte behöva arbeta för att betala räkningar, kort sagt att bryta sig ur ekorrhjulet. Många som gjort detta fortsätter att arbeta med olika saker men nu betydligt mer i linje med sina värderingar och baserat på  en inre motivation snarare än den yttre piskan att kunna betala räkningarna i slutet av varje månad. 

Det behöver inte vara så att den här vägen passar för alla men målet med den här bloggen (och något som jag skulle vilja komma ut och föreläsa om framöver...hör av er om intresse finns:-) är att det finns betydligt fler möjligheter än vad vi vanligen tror att ta oss ur ekorrhjulet. För att göra detta lite tydligare så ska jag ta ett exempel 

Mia-Medel en normalinkomsttagare i 25 års åldern med en högskoleutbildning inom teknik med med ett brinnande intresse för musik. Hon är nyligen klar med sin utbildning och jobbar sedan några månader tillbaka på en teknikkonsult med en månadslön på 30 000. 

Traditionellt ska hon nu jobba minst 40/40/40 det vill säga 40 timmar i veckan, 40 veckor om året i 40 år. Hon vet att hon inte bör ta för stora lån eller ha högre kostnader än hon har inkomster för då kan hon hamna i "lyxfällan" och hon vet också att om hon sparar duktigt (banken har sagt att 500 kr i månaden är bra) så kanske hon kan korta sin karriär med några år men där tar de olika valmöjligheterna slut. 

Förutom detta känner Mia till några kända personer som antingen startat internetbaserade företag och sålt dem eller som driver dem med minimal egen insats och därmed blivit oberoende. Detta är så klart spännande berättelser och kan vara en möjlighet men det är bara några få som kan lyckas på den vägen ungefär samma odds som att bli fotbollsproffs. 

Den dörren ut ur ekorrhjulet som ingen har berättat om är sparsamhet vilket är så sjukt otrendigt och inte marknadsfört av någon. Att helt enkelt leva något mindre löjligt inneffektivt än den övriga medelklassen. Sparsamhet öppnar helt nya möljigheter och de är mångfaseterade men sammanfattningsvis kan det ta en ur ekorrhjulet på tre sätt. 

  • "Extremsparande" - Det första och troligen mest tillgängliga för de flesta är att spara 50% eller mer av inkomsten under 10-15 år och sedan ha tillräcklig avkastning på kapitalet för att leva på detta. Detta kan göras grovt på tre olika sätt, det första är att satsa på en karriär med möjlighet till något högre inkomster, det andra är att satsa på en karriär som medger flexibilitet i bostadsort vilket öppnar fler möljigheter att tillexempel att bo och jobba på en mindre ort. Den tredje varianten är att verkligen spara extremt med alternativa sätt att bo (husvagn, husbil, stuga) avstå helt från bil och mycket annat. I Mias fall skulle detta kunna innebära att fotsätta som konsult (hög inkomst), ta ett jobb inom sitt fält i en mindre kommun (mer fokus på låga kostnader) eller om hon verkligen vill vara extrem och kanske sluta inom 5 år välja att hyra ett rum istället för en lägenhet under några år. 
  • "Unwork" - En annan tillgänglig väg för många ut ur ekorrhjulet är det som på engelska kallas unwork. Det påminner om ovan på det vis att man skapar en mycket mer sparsam livsstil men istället för att jobba hårt under ett antal år för att skrapa ihop pengar så satsar men på någon inkomstbringande hobby direkt alternativt jobbar extra (så få timmar som möjligt) med något inkomstbringande och därefter sysslar med det man vill göra. Här skulle Mia kunna se om hennes brinnande intresse för musik skulle kunna gå att transferera till ett jobb och på så sätt kunna jobba med det hon brinner för. Eller också så skulle hon med sin kunskap inom naturvetenskap kanske jobba som lärarvikarie någon eller några dagar i veckan för att få en basinkomst och sedan lägga resten av tiden på musiken.
  • "Entreprenör/Gig/Nomad" - En tredje variant är att skapa ett livssstilsföretag. Det kan vara en blogg eller liknande men även någon form av konsultverksamhet som kan skötas till största delen online. Kanske kan man jobba som konsult men med arbetsplats stranden på kanarieöarna eller i fjällen. Kanske blir inkomsten något mer sporadisk på detta vis men å andra sidan med hjälp av en grundläggande sparsamhet så är det ändå möljigt. För Mias del kanske det är så att musiken är enklare att utöva på någon annan ort (tillexempel nämda semsterorter)..men den är fortfarande en osäker inkomstkälla. Kanske kan hon då utnyttja sin kompetens för att skapa en platsoberoende inkomst som möjliggör att hon får en viss inkomst att leva på. Återigen så bygger detta i hög utsträckning på en grundläggande sparsamhet vilket möjligör ett liv med lite mindre pengar men med mycket mer frihet. 

Sammanfattningsvis så finns det alltid fler vägar ur ekorrhjulet än man tror, det finns bara en sak som står mellan oss och utgången och det är vår förmåga att spara och leva något mindre ineffektivt än den vanliga västerländska medelinkomstagaren. 

Vad tror du? Hur ska vi få fler att se att det finns alternativ till det traditionella 40/40/40 jobbet? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Tove (ej registrerad)

Är det inte delvis en effekt av quick fix mentaliteten som genomsyrar hela samhället? Allt ska vara enkelt och gå snabbt, oavsett vad det gäller. Jag vet att jag förr brukade tänka att vissa summor "inte gick" att spara ihop till, t ex en större renovering för 100-200k. Men det handlade om att jag räknade på för låga sparbelopp och för kort tid, då kändes det omöjligt. Förändringsarbete är svårt och tar tid, och tålamod är en dygd... Efter ca 3 år av att ha varit mycket mer medvetna om vår ekonomi börjar saker hända, men det är fortfarande ett förändringsarbete och vi är fortfarande i den "tråkiga" fasen på så sätt att vi bygger upp en buffert, sparar betydligt mer än vi får i avkastning osv. Men effekten är tydlig. Det är ju dock inte så sexigt och lätt att sälja in något som tar 5-10-20 år. På samma sätt som att det på löpsedlarna hamnar rubriker om "Så går du ner 10 kg på 4 veckor", inte om hur man genom små livsstilsförändringar hittar ett sätt att leva som gör att man går ner 10 kg på ett år och sedan stannar på den vikten resten av livet.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Tove och tack för din kommentar, 

Du kan mycket väl ha rätt. Det beror lite på personlighet också hur bra man är på att vara långsiktig. Delvis tror jag det handlar om att åskådliggöra detta men det är nog också delvis en personlighets fråga. Extremspar kanske tillexempel inte passar alla...men det finns en väg ur ekorrhjulet för alla..

Sparo's picture
35
48
3
0
Sparo

"Sparsamhet vilket är så sjukt otrendigt och inte marknadsfört av någon."

Jo, men nog är vi några motvalls bloggare som marknadsför idén! Men trendig är inte ordet jag skulle använda, det håller jag med om.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hejsan Sparo och tack för din kommentar, 

Jo vi gör vad vi kan för att sprida budskapet..men i ärlighetens namn de största sparbloggarna i världen kommer nog med nöd och näppe upp i en läsarskara i nivå med de svenska "mode, smink, livsstils och inredningsbloggarna"...så vi får jobba å ett tag till. Fördelen med detta är dock att det finns stor "tillväxpotential" som nya bolag utan försäljning eller lönsamhet brukar säga;-)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar