Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Månadsuppföljning - Ett OSLAGBART sparrekord?!!

Januari har varit en mycket bra sparmånad för oss. Vi har aktivt jobbat med vår sparutmaning Super Spar Spurt...om du undrar vad det är och varför vi gör det så finner du mer info här.  Samtidigt som vi haft aldrig tidigare skådade inkomster (mer om det nedan). 

Genom att hålla hårt i pengarna så slutade januaris utgifter på totalt 15 600 kr. Detta trots att januari är en relativt dyr månad med hög elförbrukning inköp av ved och att vi köpte färg för att måla om ett källarrum för cirka 3000 kr. Vi fick också något överaskande en höjning av maxtaxan för barnomsorg som ökade kostnaderna med några hundra. 

I de kategorier som vi kan påverka direkt lyckades vi dock väldigt bra. Till barnen har vi bara köpt saker (kläder, sport, godis mm) för totalt 210 kr det betyder inte att vi haft det tråkigt men när man redan har skridskor och skidor så kostar inte vinteraktiviteterna så mycket. För vår egen del så lyckades vi hålla ner kostnaderna till runt 800 kr per person för diverse småutgifter. Vi lyckades också sänka vår matkostnad till 2900 kr mot den normala budgeten på 3 500 vilket jag är mycket nöjd med för vi har ätit superbra den här månaden...win-win!  Genom god planering så handlade jag faktiskt ingenting (mat eller annat) hela den sista veckan. Detta trots att helgen något oplanerat innebar flera middagsgäster två dagar i rad. 

(Måltiden på bild nedan kostande tillexempel mindre än 10 kr per portion) 

Med relativt höga utgifter för huset, och en del egna småutgifter så är detta dock inte den mest sparsamma månaden någonsin.

Det vad istället inkomsterna gjorde januariutfallet till ett svårslaget spar rekord genom att jag fick mitt avgångsvederlag från den tidigare arbetsgivaren. Det betydde att det trillade in 240 000 kr på mitt konto och kombinerat med fruns lön en återbetalad källskatt och hyresinkomsten från vårt gårdshus så summerade våra inkomster till 272 000 kr vilket inte är hur det brukar se ut en vanlig månad för oss...Detta ger en sparandegrad på över 94% och kombinarat med pensionsavsättningar så drar detta upp vår totala sparandegrad till rundat 95% och det totala sparandet till cirka 269 000 kr. Detta blir ett svårslaget sparrekord även om vi ett par månader till räknar med hyfsade inkomster då jag även kommer få några månaders ersättning från Trygghetsrådet (starta eget ersättning). Sammantaget tror jag nu på en genomsnittlig sparandegrad på 80% för första halvåret och resten av Super Spar Spurten

Hur var januari för er? Några nya rekord eller besvikelser? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Andreas Andreas (ej registrerad)

Är det rimligt att lyfta pengar från Trygghetsrådet samtidigt som du har ett hyffsat avgångsvederlag?

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej Andreas Andreas och tack för din kommentar, 

Det kan man ju så klart fråga sig? Jag får inte detta paralellt med avgångsvederlaget utan efter att avgångsvederlaget är avslutat. Detta var inget jag räknade med när jag sa upp mig utan en BONUS med men det visar sig att det försäkringskydd som min tidigare arbetsgivare betalat för innefattar detta som ett bidrag för att starta eget...vilket jag också gjort. Det är inte skattepengar och jag har på intet sätt "lurat" systemet för att få dessa pengar utan jag uppfyller alla krav. Sen hade det ju försås möjligt att tacka nej ändå men det ser jag inte någon anledning till. På samma vis skulle jag ta emot studiemedel om jag gick en utbildning som gav rätt till detta men jag skulle inte under några förusättningar låtsas söka arbete för att få A-kassa eller flytta ut från landet för att undvika skatt...

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Hur gör ni för att äta för 3500 kr? Min familj ser ut som er med åldrar på barnen. Kommer a l d r i g ner till de summorna. Får man slänga in ett önskemål o en månads matsedel?!

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

...Hälsningar Hanna (matsedelsinlägget)

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej Hanna och tack för dina kommentarer, 

Jag funderar på att skriva lite mer om sparande inom olika kostnadskategorier framöver och gräva lite djupare. Det finns dock ett gamalt inlägg också som beskriver ganska bra hur vi går tillväga med vår mat följ bara den här länken

Anonymous's picture
Smålänningen. (ej registrerad)

Wow! Bra jobbat! Vi är inte i närheten av de inkomsterna men har i januari sparat ca 50%. Vår matbudget sprack dock, har också budgeterat 3500 men med en tonårskille och tre personer som tränar hårt så måste jag nog ändra på den. 3800 hamnade vi på men kunde dra ner på andra ställen så sammantaget blev det ganska bra ändå.

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej Smålänningen och tack, 

Ja den typen av inkomster har inte vi heller haft någonsin tidigare men det är väl skönt att ha det en gång i livet. 50% tycker jag är en mycket bra nivå..en ambition som borde gå att nå för de flesta med normala inkomster. 

Mat kontot har jag räknat med kommer gå upp något när barnen blir äldre. Jag räknar grovt med 1000 kr per vuxen och 500 per barn..men tonåringar äter ju som vuxna (eller mer). Det är möjligt att äta för mindre än detta 700-800 per vuxen men då blir det en väldigt enformig kost som säkert funkar näringsmässigt men blir supertråkig. Om du inte redan har kollat in länken som jag gav ovan så kollag gärna på den och säg till om du har några egna tips för att åta bra och billigt.   

Anonymous's picture
Smålänningen. (ej registrerad)

Hej igen, ja jag har gått in på länken. Tror inte det finns så mycket att tillägga där, vi tänker väldigt lika. Allt handlar ju om planering och framförhållning. Vi äter absolut inte någon dålig mat, god och näringsrik mat får man ihop för mindre pengar om man tänker till lite som du vet. Vi köper aldrig utländskt kött och 3av 4 i familjen är laktosintoleranta så vi väljer inte de allra billigaste alternativen. Däremot kan jag inte minnas när jag senast köpte kött till ordinarie pris. Handlar på kampanj eller kort datum. Bestämmer på helgen vad vi ska äta kommande veckan och utgår från vad som finns hemma och kompletterar det andra. Vi äter mest efter säsong precis dom ni, rotfrukter, och frysta grönsaker på vintern och från eget växthus på sommaren. Sen jobbar jag i en ledande befattning i en stor matkedja vilket gör att man vet när något är prisvärt och inte när det kommer till mat. Av samma anledning väljer jag bara eko frukt. Har man någon gång packat upp en låda vaxade äpplen i butik så äter man helst inte det sedan. :) men vi har mycket fruktträd så på sommaren och hösten har vi egen frukt. Förvånas ofta på mitt jobb över människors handlingsvanor men jag tror att det handlar om tid helt enkelt. Det krävs ju lite planering och när människor är trötta efter jobbet och bara vill ha fram något på bordet så tänker man i första hand snabbt, inte ekonomiskt. :)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (22)

Taggar