Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Månadsuppföljning februari- total sparandegrad 81%

Det är lite lustigt det här med att byta bloggplattform. Det här med utseende och funktion är en liten debatt för sig men det blir ju också så att man känner sig lite osäker på om det är samma läsare som hängt med hit eller om det är helt nya människor som läser hur som helst kanske det är på sin plats att uppdatera lite om hur vi har det just nu och vad vi lever på (fick en fråga på twitter också så värt att ta igen).

Jag valde nyligen sluta hos  min tidigare arbetsivare men fick där med mig 5 månaders uppsägningslön (arbetsfritid) och cirka 4 månader innarbetat semester plus bonus (antagligen cirka 1 månadslön dock ej klart) vilket innebär att jag jobbat en månad under 2016 men får 10-11 månader betalt. Sen har jag också fått ett avgångsvederlag mostsvarande 6 månadslöner som betalas ut nästa år och då har jag även rätt till ett "starta eget" stöd mostvarande ett par månadslöner. Detta betyder att jag har vanlig lön (om än lite ojämt fördelad månadsvis) ungefär fram till halvårskiftet 2017 varefter mina inkomster kommer gå ner kraftig. 

Fantastiska Fru Fri planerar att fortsätta arbeta ett par år till (troligen fram till sommaren 2018) och eftersom vi är duktiga sparare så kan vi egentligen leva på mindre än hennes lön. Så just nu sparar vi 70-80% (mål 2016 är 70%) av inkomsterna men även när vi går ner på en lön så kommer vår sparandegrad att vara 20-40% beroende på lön och pendlingskostnader. Först mot slutet av 2018 när vi båda slutar kommer vi börja leva på kapitalet. Jag kommer återkomma in andra inlägg och beskriva lite mer hur vi tänker oss det men det är den korta versionen. 

Under februari så fortsatte vi på vår normala väg med en utgiftsnivå på knappt 19 tusen och kontanta inkomster på knappt 60 tusen vilket ger en kontant sparandgrad på 68%. Till det kommer tjänstepensionen där jag detta år gör stora extra avsättningar (drygt 40 000 kr i månaden totalt) vilket gör att den totala sparandegraden blir 81% motsvarande 81 000 kr. Av detta går ganska mycket som sagt till tjänstepension och 25 tusen avsätts som vanligt till aktieköp dock har inte beslutet fallit vilken aktie som står på tur denna månad. Industrivärden och Aktia Bank ligger bra till men vi får se kanske får likviden ligga till sig lite.  Om ni vill se vår nuvarnade portfölj finns lite info här eller "live" på shareville där mitt användarnamn är Frivid42. 

Hur gick sparandet för er andra under februari? Några speciella framgångar eller nederlag? 

Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Det var Frugala Februari som gällde förra månaden  inspirerad bl.a. av din blogg vilket gjorde att sparnivån blev extra hög. Det var en lämplig månad att köra sparmånad på då inga födelsedagsfiranden, resor eller liknande "störande" moment var inplanerade för oss under februari så det gick att gå in med full kraft så att säga.

Det var första gången vi körde sparmånad och det som märktes mest var att det blev i en i princip alkoholfri månad, en hel del extra eldning i braskamin, ingen utemat och bara gratis nöjesaktiviteter.

De "extra" pengarna sparas på vanligt bankkonto och kommer användas till extra energiåtgärder på huset.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1409
64
0
Fantastiska Far...

Hej Kilo och tack för din kommentar. Låter som en riktigt fin Frugal Februari där...förra året körde vi Maniskt Måttliga Mars...det kanske ni kan köra vidare på nu:-) 

Anonymous's picture
Utdelningsnissen (ej registrerad)

Februari, trots att jag mäter mina månader mellan lönerna och inte kalendariskt, har gått helt okej med tanke på vilken "tung" månad jag haft i form av just utgifter. Jag har haft utgifter i form utav bostadskö, bilskatt, kryssning med jobbet, Media-tjänster, frisör, bokning av sommar-resa, biohelg, lite andra nöjen samt ett köp ifrån gymgrossisten. Nu när jag går igenom allt detta så inser jag att det har gått pengar, mer än vad jag är bekväm med, men jag tänker kompensera med extra sparsamhet kommande tiden. Å andra sidan täcks en del kostnader av min extra inkomst, som jag kommer skriva ett inlägg om i helgen, som jag har som utmaning varje månad. 

Så, hoppas på ett bättre mars, även om utgifterna(kortköp) ifrån kryssningen trillade in under mars istället för februari då kryssningen faktiskt ägde rum. Har inga resor att betala i alla fall, så det borde bli bättre. Sen får jag jobba hårt för att öka sparsamheten för att kompensera förra månaden. Men en utmaning har ingen dött av... 

//Utdelningsnissen

Anonymous's picture
Tove (ej registrerad)

Vi startade 2016 med en kick-off där vi bl a gjorde upp en budget, och insåg att vi "borde" ha flera tusen över varje månad med tanke på differensen mellan vad vi tjänar, budgeten vi satte och nuvarande sparande. Så för att jämna ut detta men på ett långsiktigt och hållbart sätt så har vi ökat vårt sparande med 1000 kr varje månad, känns riktigt bra! I februari blev vi dessutom billösa och bytte till billigare mobilabbonemang så goda förutsättningar att kunna fortsätta såhär ett bra tag till!

Kommer du skriva ett mer detaljerat inlägg om er budget och månadsutgifter? Vi är 2 vuxna men har just nu ca 35000 kr i utgifter varje månad vilket är betydligt mer än er och då är ni 5 i familjen, så det måste finnas mycket mer vi kan skruva åt :) Vårt första mål är att komma under 30000 kr i utgifter per månad, för det innebär att vi skulle klara oss på en av våra löner vilket känns som en bra försäkring och bra förberedelse inför ev framtida föräldraledighet.

Önskar också fler inlägg om era matkostnader :) Har läst dem på din förra blogg men det är ett intressant ämne. Vi snittade förra året 5300 kr/månad på 2 vuxna vilket uppenbart är för mycket. Februari landade på 4000 efter att ha varit mer medvetna men även här bör vi kunna skära mer även om vi är väldigt kräsna konsumenter när det gäller kvalitet, eko och hälsa.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1409
64
0
Fantastiska Far...

Hej utdelningsnissen, låter som om det har varit en händelserik men kostnadstung februari. I år har vi så många andra projekt på gång men förra året körde vi Maniskt Måttliga Mars som var en slags modern fasta där vi drog ner på all "lyx" under en månad...kanske något att testa om man vill utmana sig själv lite. Det brukar då bli extra tydligt vad det är man verkligen uppskattar och vad det är som man faktiskt framgent kan leva utan. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1409
64
0
Fantastiska Far...

Hej Tove, bra jobbat att börja titta på kostnaderna. Jag har tänkt gå igenom kategori per kategori mina "bästa" tips för att leva billigt och har börjat med Boende och Transport/Bil men kommer även komma till andra kategorier så som mat. En bra tumregel för mat tycker jag är att man kan leva på 1000 kr per vuxen om man bara inkludera mat (inte restaurang besök, inte vin/öl, inte chips, godis och goda ostar till helgen) utan frukost och två lagade mål mat om dagen. Där ligger vi idag med 1000 kr per vuxen och 500 kr per barn (de äter bara middag hemma i veckorna) och den budgeten kan vi hålla. 

Anonymous's picture
Tove (ej registrerad)

I vår livsmedelskategori ingår varken alkohol eller restaurang/fika, de har egna kategorier. Däremot så ingår snacks och hushållsartiklar som tvättmedel etc. Använder Tink för uppföljning så det blir för krångligt att dela upp, allt från Ica får helt enkelt ingå i livsmedel. Ser fram emot kommande inlägg, ska nog gå att skruva åt lite till :)

Anonymous's picture
Apistoberra (ej registrerad)

Du verkar ha haft ett bra jobb. Har aldrig hört talas om att man får avgångsvederlag om man säger upp sig innan. Bonus och semester kan jag köpa men det andra? Grattis till det! =)
Jag följer bloggen med spänning även här.

Kommentarerna ovan är väldigt intressanta att läsa och håller med Tove att Tink är lite "yxig" när man inte kan dela på en kostnad. Hemma delar vi på kostnaderna rakt av och eftersom jag mäter min halva och hon struntar i sin så blir det missvisande i Tink om vi inte köper mat för exakt lika osv.

Jag vet att det finns enklare sätt att lösa privatekonomin rent logistiskt än vad vi gör idag (räknar kvitton) men jag har inte riktigt fått med mig den andra hälften i hushållet i dom tankarna ännu.

Typsnittet på den här sidan är extremt svårläst. Jag använder Feedly vanligtvis för att läsa bloggar men missar då kommentarerna.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1409
64
0
Fantastiska Far...

Apistoberra, tack för din kommentar. Kanske lite otydligt men jag planerade att sluta jobba nu till sommaren då vi också ska flytta men sen så (innan jag sagt upp mig) så varslade min arbetsgivare på grund av arbetsbrist. Jag hade jobbat i många år och hade en bred kompetens så jag hade inte blivit uppsagd men jag anmälde mig frivilligt och fick därför gå med detta paket. Otroligt turligt och bra timing...men jag har märkt att när man är i förarsätet ekonomiskt så blir det ofta mycket stolpe in...

Jag har ingen erfarenhet av Tink utan vi har alltid kört med en enkel "kassabok" hemma för småutgifterna som i slutet av månaden förs över till excel medan alla räkningar läggs direkt i in i excel (eller numera google docs faktiskt). 

 

 

 

Anonymous's picture
Apistoberra (ej registrerad)

Jag var också med om ett varsel en gång. Hade precis skrivit på för ett nytt jobb när nyheten gick ut. Jag stod med på pappret men bara för att jag sagt upp mig dagarna innan. Kanske var det dumt att inte följa upp och få samma paket som dom andra men jag brukar tänka att jag nog är den som lyckades bäst därifrån ändå - i det stora hela.
Till detta kan jag också säga att jag antagligen inte hade stått med på listan om det inte vore så att jag sagt upp mig. Det var väl en enkel väg ut för arbetsgivaren och jag tror och hoppas jag räddade någon annan för att bli av med jobbet.

Jag har börjat ta ut månadens utgifter från banken i excelformat som jag enkelt kategoriserar och antecknar tillsammans med min del av räkningar, husets lån, värdet på huset (när vi köpte), cyklar*, aktier, likvider och andra tillgångar. Det blir riktigt bra och överskådligt.

* mina cyklar är tillgångar och säljs ofta för samma eller mer än vad jag köpte dom för.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar