Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Månadsuppföljning- Maj en fantastisk sparmånad 90% sparandegrad...

Efter den förra månadsuppföljningen så fick jag kommentaren att den kunde uppfattas som dryg. Vet inte om det hjälper men av den anledningen vill jag innan jag inleder denna månad säga att jag inser hur bra vi har det och jag inser också att de inkomster som vi har (speciellt just nu när allt verkar vara "stolpe in") är relativt höga. Det verkar dock som om många läsare också uppskattar att vi fortsätter att beskriva hur det går för oss så det kommer vi göra samtidigt som många texter är mer generiska och pratar om hur de flesta kan bli fria utan dessa höga inkomster. Håll till godo! 

När jag slutade min anställning i januari så hade jag en överskommelse med min tidigare arbetsgivare att jag skulle få betalt fram till sommaren samt en halv årslön under 2017 för att jag gick med på att sluta frivilligt. Eftersom jag ändå hade planerat att sluta någon gång under 2016 så var detta super för mig men även bra för arbetsgivaren som fick behålla någon som ville vara kvar på lite längre sikt. Därför har jag under de första månaderna som fri levt lite i de bästa av världar. Jag fortsätter att få in lön samtidgt som vi har haft väldigt låga kostnader något som jag tror åtminstonne delvis beror på att jag är hemma och har möjlighet att vara lite mer rationell till exempel med matinköp, kan baka lite bröd, köra mindre bil och göra mer själv vad gäller underhåll och annat. 

Med dessa förutsättningar så bjöd maj på ett nytt sparrekord. Vi fick ut våra normala inkomster men utöver det fick jag ut "gammal" sparad semester från föregående år och frun fick lite rörliglön vilket gjorde att våra inkomster från tjänst slutade på drygt 78 000 för maj. Utöver det så är maj vår bästa månad för utdelningar så den passiva inkomsten summerar till 32 000 till en total kontant inkomst på 110 000 kr. Våra löpande utgifter slutade trots stora utgifter för bränsle och att vi hade kalas på under 17 000 kr. Det totala kontanta sparandet slutade på 94 000 eller 85% av de totala inkomsterna. Med högre inkomster följer också lite högre insättningar till tjänstepension vilka denna månad uppgår till drygt 50 000 kr vilket tar det totala sparandet till 145 000 eller 90% av inkomsterna vilket är ett nytt rekord (troligen ett svårslaget sådant med tanke på att sötebrödsdagarna snart är över:-). Det totala sparandet hittils i år har nu passerat en halv miljon vilket är långt över våra budgetar och kanske till och med bättre än våra vildaste fantasier när året började! 

Hur gick det för er andra i Maj? Några positiva eller negativa överaskningar? 

  

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Maria (från ett... (ej registrerad)

Hej, jag brukar summera månaden dagen efter...det finns fortfarande risk att jag behöver köpa något idag :-). I alla fall, jag har svårt att tro att det blir ett rekord för mig denna månad. Jag har haft lite semester (utomlands), betalat bilförsäkring, och skatt på bilen och de sista två har varit tunga poster, tyvärr (jag drömmer om ett liv utan bil!). En sak som gör mig överraskad när jag läser din blogg är de låga matkostnader som ni har. Vi klarar inte oss på det viset. Kostnader för maten är högre trots vi alltid lagar mat hemma, dricker ingen alkohol, ingen läsk och vi kör inte fredagsmys. Jag föredrar ekologisk, närproducerad, ingen hel- eller halvfabrikat mat som ibland säljes väldigt billigt och kör en varierad kost men vet ej om detta kan förklara mina högre kostnader. Det kan kanske bero på var man bo i landet?! Eller att vi äter mer :-) Vet ej!

I alla fall, grattis för rekordet!

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1409
64
0
Fantastiska Far...

Hej Maria och tack för din kommentar. 

Jag brukar också normalt summera dagen efter men igår tyckte jag att jag hade så bra koll på planen för idag att det gick att summera redan då...sen anger jag ju rundade siffror här så skulle jag vara tvungen att köpa något för 50 spänn idag så skulle det inte ändra den bilden som jag ger här vilket gjorde att jag tog den chansen:-)

Vad gäller maten så har jag ju skrivit ett inlägg kring hur vi handlar. Antar att du sett det? 

http://www.tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/mat-hur-vi-äter-billigt-och-bra

Troligen handlar det delvis om att ni handlar mer ekologiskt än oss (vi handlar en del men  långt ifrån allt). Ekologiskt är ju dyrare i grunden men det är också så att om man begränsar sig till ekologiskt så är det svårare att handla oportunistiskt (dvs handla det som är på erbjudande/kort datum just vid tillfället man är på butiken). Skulle jag kunna tänka mig..

 

 

Anonymous's picture
Maria (från ett... (ej registrerad)

Hej FFF, tänkte på en sak när du ställde frågan om vilka ämnen vi saknar på dina inlägg. Jag vet inte om du redan har skrivit om det men jag har ofta funderingar om att "billigt är bra men till vilket pris?" Som jag skrev i en kommentar tidigare jag en person som sparar, jag har inget lån och har pengar investerade i aktier och fonder, har hus, bil, med mera och planerar sluta jobba som ung människa :-). Men jag köper inte billigt för att spara till vilket pris som helst. Jag menar, när vi börjar handla extremt billiga produkter då är det något annat som får betala priset, miljö, människor eller djur. Ämnet är väldigt komplext och jag är den första som har svårt att alltid vara konsekvent i mina handlingar. Men jag undrar hur ni tänker kring detta. Du har använt ordet "oportunistiskt" i svaret på min kommentar ovan och opportunism är ett hemskt beteende tycker jag, som består i att agera utan hänsyn till principer och ideal, att anpassa sig till tillfälliga situationen eller behov för att göra det mesta vinst. Personligen tycker jag att det finns vissa erbjudande av billiga produkter som man måste bara säga nej till och köpa lite dyrare....det var bara en tanke och som jag har skrivit tidigare i denna kommentar undrar jag hur ni tänker kring detta och om är ett ämne som du har tagit upp i din blogg tidigare.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1409
64
0
Fantastiska Far...

Hej Maria och tack för din kommentar. 

Tror att detta kanske är något jag får återkomma till mer i framtiden, men generellt så vill jag säga att jag inte för en sekund tror att vi som är sparsamma är några miljöbovar jämfört med andra konsumenter, visst ekologiskt nötkött kanske är något bättre än vanligt nötkött men hur står det sig mot fläsk eller baljväxter (som är billigare?) .

Att vara oportunistisk i detta fallet handlar om att ta vara på det som är i säsong alt. det som andra ratar (kort datum mm) och det ser jag också som något positivt. Sen går vi inte bara på pris utan har vi vissa principer vi köper den absoluta majoriteten mejeriprodukter från det lokala mejeriet eftersom vi annars inte stödjer våra grannar och vänner som är bönder. I andra hand handlar vi från andra Svenska mejerier de produkter som inte finns lokalt (tillexempel påläggs ost). Vi köper i stort sett uteslutande kött från Sverige (möjligen att det någon gång kan vara något halvfabrikat som innehåller utländskt kött) detta också för att vi vill ha lantbruk i Sverige. Detta är principer som vi har utvecklat för att det stämmer med vår moraluppfattning vissa tycker att vi är löjliga som bryr oss om var köttet kommer ifrån andra tycker att vi är oansvariga som inte alltid väljer ekologiskt...här är vi helt enkelt olika och det får man acceptera. 

Kanske ett ämne att återkomma till vid något tillfället..:-) 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar