Fantastiska Farbror Fri
Likes
308
Antal inlägg
1453
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Månadsuppföljning oktober - 50% sparande på en inkomst!

Den här månaden kom utgifterna ner betydligt. Det är dock inte så att vi egentligen har gjort så mycket annorlunda utan kombinationen av att ha varit upptagna med olika kostnadsfria aktiviteter och relativt få större utgifter gör att vi inte gjorde av med mer än drygt 17 tkr denna månad. Generellt känns det som om våra löpande utgifter har gått ner lite under året men det är inga stora skillnader..antar bara att sparsamhetsmusklerna fortsättar att växa. 

Samtidigt så har nu frun en helt vanlig inkomst och vi har också fått en del kilometerersättning, restidsersättning och traktamenten då det varit en del resor och utbildningar i början på det nya jobbet. 

På den passiva sidan kom bara en liten aktieutdelning (månadsvis från North West Healthcare Properties REIT) och kreditkortsbonus denna månad och hyran för stugan kom in precis som vanligt. Mot detta ska ställas en räntebetalning på -900 kr. 

Sist men inte minst summerar pensionsavsättningar (ppm och tjänstepension) till 4 000 kr vilket gör att det totala sparandet summerar till drygt 17 000 (samma som utgifterna) och därmed 50% av den totala inkomsten. Det är ju extra roligt att kunna ha en så stor sparkvot med bara en (ganska normal) inkomst och tre barn....med tanke på vad många säger är nödvändigt för att överleva!

Nu ser jag med tillförsikt fram emot november som ser ut att bli en månad med normala kostnader och sedan är det väl troligt att december kommer med lite extra utgifter i form av liftkort till den lokala skidbacken, några julklappar och lite julmat. Dock ser det väldigt ljust ut just nu att kunna komma in under vårt mål för året på under 22 500 kr i månaden i kostnader. 

Hur såg oktober ut för er? Positiva eller negativa överaskningar? Vad tror ni om resten av året?

Anonymous's picture
Amz (ej registrerad)

Hej! Gårdet att klicka upp bilden? Jag kan inte förstora den. Tack!

Fantastiska Farbror Fri's picture
308
1454
64
0
Fantastiska Far...

Hej Amz och tack för din kommentar

Tyvärr är inte bilden "klickbar" har dock laddat upp en med lite bättre upplösning nu...hoppas det hjälper!! 

Anonymous's picture
David (ej registrerad)

Bra jobbat!

 

och bra att du lade till en mer högupplöst bild. 

 

Vad känner du är viktigast, procenten eller absoluta tal? Jag tänkte kopplat till rubriken. Då jag upplever att ni har väldigt bra koll på era kostnader tycker jag att besparing i absoluta tal är viktigast för er (de är dessa som betalar er frihet sen). Relativt sett är procent bra, och framförallt kopplar till pedagogiken i 4% regeln, men i er situation tycker jag absoluta tal nu bör vara i fokus. 

 

Även fundering bara. 

 

Tack för en intressant blogg. 

 

/David

Anonymous's picture
Matakon (ej registrerad)

Mkt intressant blogg med många tänkvärda inlägg! Vi är långt efter men efter tungt spelberoende och allehanda klantighet så är jag nöjd över att ha låg belåningsgrad på vårt hus. Som sagt, man får många intressanta idéer här.
Finns bara en sak som stör mig (gäller för flera ekonomiska bloggar), det är vad som kallas en "normal" inkomst. Känns som att det "normala" ligger en bit över medelsvensson...

Fantastiska Farbror Fri's picture
308
1454
64
0
Fantastiska Far...

Hej Matakon och tack för din kommentar, 

Tror att jag ovan använde ordet "Vanlig inkomst" och menar att det då är en inkomst som inte påverkats av bonusar, obetald semester eller övrigt..inte i relation till någon annans inkomst. Alltså i det specifika fallet vanlig i relation till andra månader inte i relation till vad andra tjänar.

Däremot så förstår jag din kommentar i ett vidare perspektiv. Jag är väl medveten om att vi tjänar (har tjänat) mycket bättre än snittet så när jag använder ordet "normal eller vanlig" i andra sammanhang så handlar det mer om att vi inte har haft fantasilöner av typen Börs VD, CFO eller liknande. Vi har inte dragit in miljoner om året och det finns 100 000 tusentals svenskar som tjänar lika bra som oss...med andra ord "vanlig" om än långt över snittet. Hoppas detta hjälper dig att förstå hur jag har tänkt...

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (38)
Apr (10)

Taggar