Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Månadsuppföljning September - trots allt tillbaka till positivt sparande!

Från och med den här månaden och resten av året så går vi in i en ny fas. Frun börjar inkassera en vanlig månadslön medan jag blir "inkomstlös". Vi är även på plats i det nya boendet med lite nya förutsättningar för kostnader och inkomster därför har jag gjort en liten sammanställning nedan både av hur vår nya "budget" ser ut men även utfallet för September och vad det är som påverkat detta. 

Sammanfattningsvis kan man säga att kostnaderna inte varit super låga men ändå acceptabla under september samtidigt som inkomsterna var lägre än normalt. Frun fick betala tillbaka lite lön till sin tidigare arbetsgivare som betalats ut felaktigt (semester) och fick även betala en liten summa för en ny jobbtelefon (valde en annan modell en den som företaget ville betala) som gjorde den utbetalda lönen något lägre. På den passiva sidan hade vi hade som vanligt en inkomst från att hyra ut stugan på 3 000 kr per månad medan september är en av de månaderna där vi har lägst övriga passiva inkomster, vi har också numera ett litet bolån med en ränta (före avdrag) på 900 kr i månaden.  

Sammantaget ger detta en kontant sparandgrad som är positiv men bara knappt så på 9%. Till detta kommer avsättningar till pension till ett värde på cirka 4 000 vilket ger ett totalt sparande på 23%. Alltid nått..men vi får tro på bättring under kommande månader. 

Vad tycker ni om sammanställningen ovan, förstålig? Hur gick september för er, blev det bättre eller sämre sparande än vanligt?  

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Hemmapappan (ej registrerad)

Ni har alltså bolån nu trots att ni fick sålt det gamla huset? Kommer ni att armortera på det lånet eller kommer ni att se det som att ni investerar det beloppet till bättre avkastning?

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1406
64
0
Fantastiska Far...

Hej Hemmapappan och tack för din kommentar, 

Jo vi har ett bostadslån numera. Den nya orten vi flyttat till är centralort i en relativt attraktiv landsortskommun och därmed så var priset på boendet högre. Vi valde då att finansiera delar av mellanskillnaden (Vi har en belåningsgrad på under 30%) med ett lån av några olika anledningar. För det första så har vi satt undan massor av pengar de senste åren till pension och dessa pengar blir inte tillgängliga förrän efter 55 (eller senare beroende på om det kommer nya politiska beslut eller avtal). Därför har det visst värde för oss att inte binda för stor andel av vårt fria kapital i boende. Dessutom har vi möjlihghet att hyra ut en stuga på tomten vid det nya huset vilket gör att vi har en inkomst som mer än täcker räntekostnaden. 

Vi har idag ingen plan för att ytterligare sänka vår belåning utan kommer behålla dessa pengar på konto eller andra investeringar. Vi har lite idéer om kapitalkrävande projekt när vi båda är fria och utan inkomst är det svårt att få nya lån varför det är bättre att behålla det kapitalet på annat håll. Lånet löper med rörlig ränta så om vi vid något tillfälle tycker att vi har "för mycket" fritt kapital eller om planerna ändras kommer vi lösa hela eller delar av lånet i klumpsummor. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (23)

Taggar