Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Många nya här på bloggen - Vem är du som läser?

Statistiken visar att det finns lite nya läsare här på bloggen vilket är superkul och det är vad jag alltid önskar! Vill hela tiden locka nya så detta inte blir en klubb för de redan övertygade! Antal besökare på dagsbasis har inte ökat så väldigt mycket men däremot är antalet unika besökare i en stadigt stigande trend. Det får mig att tro att det är en hel den nya personer som hittar bloggen vilket jag tycker är kul. 

Detta är i första hand en sparblogg och en blogg om hur man tar sig ur ekorrhjulet men ibland så kan innehållet bli mer fokuserat på våra egna investeringar eller vår egen budget i detalj och även om det verkar finnas ett visst intresse att läsa om min navelskådning så är jag tveksam hur mycket det hjälper andra. 

Vad jag vill visa på är att det finns andra sätt att leva än med heltidsanställning 40+ timmar i veckan i 40 år. Hur livet kan bli mer fritt och mer fullständigt med mindre prylar och mer tid. Vill visa att det finns en väg för alla som vill men den kommer se lite annorlunda ut beroende på din starpunkt och hur din dröm om framtiden ser ut. 

För att kunna fortsätta att utveckla bloggen och erbjuda något som är intressant och utvecklande att läsa skulle jag därför vilja veta lite om er som läser. Vilka är ni och vad har ni för intressen vad är det som får er att läsa här, vad vill ni ha mer eller mindre av? Har ni även några ideer hur vi kan nå ut till dem som inte redan är frälsta så tar jag tacksamt emot förslag! 

Om jag skulle göra det skulle det kunna se ut så här. 

Man 40 år, fru och 3 barn (8,6,3 år), bor på en mindre ort med cykelavstånd till det mesta. Är sedan ett år tillbaka fri vilket innebär att jag inte behöver jobba för pengar under resten av livet. Mina intressen är ekonomi, samhällsfrågor, skidåkning, cykel, matlagning och jag slappnar gärna av med en TV-serie eller film. Jag gillar att läsa mycket och att skriva ner mina funderingar här på bloggen och på twitter. Skulle vilja skriva en bok, starta en podd och göra någon insats som coach och/eller föreläsare för att inspirera fler att se möjligheten att bli fri. 

Nu till er vilka är ni?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Leva drömmen (ej registrerad)

Man 43 år, sambo och 2 flickor 6 och 10 år. Bor i Norrbotten och vi är i behov av 2 bilar. Arbetar som projektledare inom bygg och anläggning på ett stort företag. Intressen är stugan ute i skärgården, skidåkning både utför och på längden, film, skoter, enduro, ja allt med en motor på. Vill kunna gå tidigare i pension kring 55. Har en sparkvot på 10%. Trivs med livet som det är nu.
/ Leva drömmen

Anonymous's picture
Boppus (ej registrerad)

Man 22 år, singel och bor i en bostadsrätt ganska centralt i en mindre ort på drygt 10.000 invånare i mellansverige. Jobbar inom detaljhandeln och har som mål med aktiesparandet att bli fri innan pension. Intressen är ekonomi, datorspel, serier, elektronik och har nyligen börjat promenera väldigt mycket med målet att börja löpa när kondtionen blir bättre. Jag läser en hel del ekonomibloggar och hänger på twitter väldigt mycket. 

Tips om hur man kan minska ner på kostnaderna har jag fått ett intresse för på senaste tiden. Det är något jag verkligen behöver bättra mig på. Ligger denna månad på ca 15% sparkvot. Har dock slutat spendera pengar på elektronik som har varit det svåraste att släppa taget om.

Tack så väldigt mycket för en intressant och lärande blogg FFF!

Mvh
Pontus

Anonymous's picture
Olle (ej registrerad)

Man 33 år, gift och har en liten tös. Bor i Stockholm innerstad och försöker få ihop livspusslet med jobb som management konsult och småbarnsliv. Har varit otroligt kass på sparande fram till 2-3 år sedan men nu har det tagit fart med sparkvot på cirka 30-40%.Satsar på att leva mer minimalistiskt i framtiden men kommer nog bli en succesiv resa dit.

Vill skapa mig ekonomisk frihet, leva hälsosammare liv med mindre jobb, mer träning och tid för kontemplation. Ekorrhjulets vana är dock svår att bryta och kommer ta några år innan förändring kan nås.

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1406
64
0
Fantastiska Far...

Hej Leva drömmen, Boppus och Olle och tack för era kommentarer, 

Super bra info för mig. Kul att det inte bara är "super sparare" utan andra personer med intresse för sparande och frihet. Kul oxå med varierande ålder:-) 

Anonymous's picture
Emelie H (ej registrerad)

Kvinna, 30 år. Bor med sambo i hus och mycket pengar går till renoveringar och att amortera. Vi är duktiga på att spara, men det blir inte över mycket till någon pengamaskin eftersom vi sparar till renoveringar som att lägga om taket. Vi amorterar 10 000:-/månad och sparar och renoverar kanske för 5-10 000:-. Vi jobbar båda heltid, men jag känner att det är omöjligt att fortsätta så i 35 års tid. Så vill inte jag leva. Som det känns nu vet jag inte hur vi skulle kunna bli fria på väldigt länge med höga lån, men skulle verkligen vilja jobba mindre i alla fall.

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1406
64
0
Fantastiska Far...

Hej Emelie H och tack för din kommentar, 

Frihet är en process och bara det att ni amorterar och sparar duktigt till ert boende gör att ni är betydligt närmare än många andra. Sen kan det vara så att fullständig ekonomiskt frihet skulle ta för lång tid för er givet era förutsättningar då skulle kanske andra metoder så som "unworking" som vi diskuterade här förra veckan kunna funka bättre. Vet inte vad ni har för yrken eller kostnadsnivå men jag och frun skulle tillexempel klara oss alldeles utmärkt på två normala halvtidslöner utan några problem. 

Anonymous's picture
Tazen (ej registrerad)

Pojke 24 år, precis börjat på exjobbet så är klar med studierna till sommaren. Intresserat mig av aktier senaste halvåret och följt bloggen sen dess! Intressena är många, men för att nämna några, friluftsliv, energi (el/värme), miljö och alldeles för många sporter. Just nu är långdistanslöpning och disc golf de två sporterna som läggs mest tid på. Fastnade för disc golf under början av 2016, är som en väldigt mycket billigare variant av golf! =)

Sparkvoten är väl egentligen obefintlig då jag lever på studielån, men om man blundar för den detaljen så ligger sparkvoten på mellan 30-40 %.

Tack för en bra blogg!

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1406
64
0
Fantastiska Far...

Hej Tazen och tack för din kommentar, 

Fantastiskt att ha en sparkvot under studietiden så duktig var (tyvärr inte) jag. Mitt största misstag var att inte ta sparande på allvar förän i 30 år åldern och vi la inte in överväxeln förän vi 35 så du har ett stort försprång på oss:-) Kör på!! 

Anonymous's picture
Smålänningen (ej registrerad)

Kvinna 40 år, gift och har två barn, 11 och 13 år. Bor i villa i ett liten samhälle med 2 mil till stor stad. Jag jobbar ca 30 timmar i veckan, fördelat på varannan dag och varannan helg vilket passar mig bra då det känns som jag är ledig mycket. Min man jobbar heltid. Vi har båda cykelavstånd till våra jobb.

vi är en djur och naturfamilj. Har ett gammalt torp i skogen knappt en mil härifrån som vi köpte för 4 år sedan, en dröm som jag länge haft. Vi hyr en ponny som jag och dottern rider och så har vi hund och katt.  Så det är ju detta som är mina intressen, djuren, torpet och naturen. :)

Narurligtvis kostar det en del pengar med alla dessa djur men vi lägger inte pengar på något annat egentligen, slutade mer eller mindre konsumera onödiga prylar för flera år sedan och har låga kostnader i övrigt. sparandegrad på 49% denna månaden och det är väl någonstans där vi brukar hamna. Har inget intresse för aktier(tyvärr, önskar att jag hade det) men min man däremot tycker att det är väldigt roligt.

Vi har som mål att kunna gå i pension tidigare men vi har inte satt någon särskild ålder som måljust nu trivs vi båda med att jobba men vi vill ha känslan av att vi faktiskt kan sluta jobba ett tag och klara oss länge utan att det blir ekonomisk katastrof. jag tycker om att läsa inlägg om olika smarta sätt att spara och framförallt att få ner löpande kostnader. Sen märker vi stor skillnad nu när barnen börjar bli äldre. Då blir det för dem viktigt med "rätt" mobiler , kläder och en del prylar. 

Jag följde dig även som "frivid42" så jag har följt er ett tag. Ska bli bättre på att kommentera ;) Grattis till friheten och fortsätt med alla intressanta inlägg!

 

Anonymous's picture
Norsken (ej registrerad)

Mann. 36. Sambo, 3 barn 7.5.4.år Bor i hus, har 2 bilar.
Jobbar i byggbranschen. Lön ca. 500k/år. Sambo 450k/år. Amorterar ca. 8000kr/mån fondsparar ca.5000kr/mån. Har 1 milj i fritt kapital/indexfond.

Ekorrhjulet snurrar för fullt, siktar på en lite mer harmonisk vardag i en när framtid.
Tack för en inspirerande och bra blogg.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (23)

Taggar