Fantastiska Farbror Fri
Likes
303
Antal inlägg
1367
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Matvecka #krossabudgeten (3 av 5) - Vad ska vi äta?

Nu har vi sänkt matkostnaden från 12 000 kronor för famljen ner till 7 000 genom att ta bort uteätandet...eller i den mån det fortfarande förekommer uteätande flyttat det till kategorin "nöje".  

Då är det dags att ta sig ann de vanliga matinköpen. Idag handlar det om att göra de stora genomgripande valen, vad ska vi äta?

  • Protein - Här väljer vi att köpa i hvudsak kött i hela bitar, oftast Svenskt om det finns som alternativ. De allra flesta dagar väljer vi fläskkött och kyckling före nötkött och lamm. Vi äter sällan helt vegetariska rätter men däremot så fyller vi gärna på med bönor och linser i många vanliga rätter som förutom att vara billigt och nyttigt ochså många gångar förhöjer smaken. Ägg är också en utmärkt och billig källa till protein, med lång hållbarhet som man alltid kan ha hemma. 
  • Kolhydrater - priset på potatis, ris, bulgur, matvete, pasta med mera varierar väldigt mycket mellan olika märken och storlekar på förpackningar. Visst finns det sådant som är riktigt dåligt men det finns också många prisvärda varianter som är jättebra. Förutom potatis som är en färskvara så håller övriga grejer på den är listan väldigt länge i skafferi så det gäller att hitta sina favoriter och sen köpa hem i stor mängd så att det aldrig saknas. 
  • Grönsaker/Frukt - Det är viktigt att få med alla näringsämnen till maten men det betyder inte att det alltid måste vara "sallad". Framförallt handlar det mycket om att anpassa till säsong när det gäller detta. Kommer återkomma till det imorgon i mer detalj men för frukt och grönt gäller ofta devisen "det som är billigt är bra" helt enkelt för att dessa smakar bäst i säsong och då är de också billiga.  
  • Mejeri - den största strukturella besparingen man kan göra är att som vuxen inte dricka mjölk utan vatten till maten vuxna behöver inte dricka mjölk. Därefter följer att välja bort alla typer av special/smaksatta varianter på butiken. Köp riktig grädde, creme fraiche, mjölk och fil...inte lätt..inte smaksatt. Vill du ha mindre fett...drick/ät mindre! Smör och ost har lång hållbarhet så det kan man köpa mycket när det är billigt. Smör går utmärkt att frysa.   
  • Övrigt - som en liten restpost i vår matbudget ingår tvätt, städ och toa/hushållspapper. Detta är ingen stor kostnadspost någon hundring i månaden men trots det så kan man ju ändå vara lite uppmärksam. Generellt här kan sägas att man bör hitta prisvärda favoriter (billigast är sälla bäst), liter/kilo pris är viktigt men också åtgång.

Utöver vad man köper i de olika kategorierna så är det viktigt att ha framförhållning i matinköpen att handla på vägen hem är ofta ingen bra ide, man är hungrig men än sämre är att man då inte har möjlighet att utnyttja erbjudanden eller tänka till kring vad man faktiskt ska äta...risken är att det då blir både dyrt och dåligt...en kombo som jag hatar! 

Genom att tillämpa dessa generella regler så går det att ta ner matkostnaden från 7 000 kr till 5 000 kr för en familj som vår. Detta gär att vi nu behöver ett kapital på 1,5 Miljoner (5000 * 300) för att betala maten för all framtid. Fortfarande mycket pengar men ner från 3,6 miljoner när vi började veckan. 

Många kan välja att stoppa här och spara nästan 60% på matbudgeten med några enkla steg men familjen fri var mer sugen på frihet än så och tar därför till oppurtunistisk matinköp vilket är fördjupningskursen imorgon!

Vilka är dina bästa tips för att sänka matkostnaderna strukturerat?      

Pengarna som du sparar tycker jag att du mer fördel kan välja att placera hos en nätmäklare med låga avgifter. Själv använder jag Nordnet som jag har ett affiliate sammarbete med. Om du också vill starta en depå gör det gärna genom att använda min länk så får jag en liten summa för att fortsätta driva denna

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
anonym (ej registrerad)

Att köpa riktig grädde är ett bra tips för småkronorna. Helst vispgrädde som är något dyrare i inköp men som kan spädas ut väldigt mycket med vatten. Vill man ha det lite krämigare så kan man göra en redning med lite vatten och mjöl.

Jag brukar själv göra en lista när jag går till affärn och veckohandlar, men det hindrar inte att jag plockar på mig bra erbjudanden på t.ex. falukorv eller ost om det råkar vara billigt. Jag vet att det kommer ingå i någon maträtt snart och går fint att frysa in.

Leta kort datum på varor. Butikerna får inte sälja utgånget, men det är nästan alltid ätbart flera dagar efter utgånget datum. Vaccumförpackat kött blir tex som bäst efter utgånget datum!

Utnyttja den "jobbiga" reklamen som dimper ner i brevlådan! "10% på första köpet hos butik XXX" är ändå 10%!

Fantastiska Farbror Fri's picture
303
1367
65
0
Fantastiska Far...

Hej anonym och tack för din kommentar,

Att undvika lättprodukter är verkligen bra! Lista är bra om man är flexibel men inte om det gör att man köper samma varje gång. Mer om kort datum och andra opportunistiska inköpsmetoder i morgondagens fördjupningskurs!!

Sparo's picture
35
48
3
0
Sparo

Varför inte en eller annan helvegetarisk måltid? Kunde kanske vara kul som omväxling, och defintivt ett spartips.

Anonymous's picture
Simonsilver (ej registrerad)

Dryga ut är ju självklart, tex linser och morötter i köttfärsås.  Gjorde ett helvegetariskt förra söndagen vilket resulterade i 12 portioner för ca 3kr per portion.

Får väldigt sällan rester om då brukar jag ta det till lunch. Med lite fetaost på så gifter sig det mesta.

Försöker veckohandla så gott som det går. Tittar ofta i ät-snart-lådan men köper inget som jag inte  skulle köpt i vanliga fall (bara för att det är billigt). I söndags köpte jag ett kilo köttfärs för 44:- vilket jag tycker är helt ok.

Brukar fråga om man kan få matlåda om vi är borta hos någon och äter och det blir över. Många tar det som en komplimang. 

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
303
1367
65
0
Fantastiska Far...

Hej Sparo och Simonsilver och tack för era kommentarer,

Sparo - vi äter helvegetariskt ibland som tillexempel linssoppa men det är inte alls lika vanligt som att vi äter rätter med kött/fisk/fågel men där vi också drygar ut och minskar mägden kött...OK jag erkänner...jag gillar kött...;.)

Simonsilver - Om man till fullo ska använda sig av "ät snart" så måste man både vara flexibel och laga beroende på vad man hittar och besöka butiken lite oftare. Jag cyklar förbi ett par gånger i veckan och kikar då in och köper nån liter mjölk eller vad som saknas hemma och har då möjlighet att kolla det (mer om det i torsdagens inlägg). Att be att få ta med sig mat funkar ofta väldigt bra på restauranger i pizzerior också om man är på ett sånt ställe. Ingen vill stå och laga mat som inte blir uppäten! 

Anonymous's picture
Kariyou77 (ej registrerad)

Anser inte att produkter som pasta, ris, bulgur, potatis etc hör hemma i en balanserad nyttig kost. Äter därför kött och grönsaker som bas. Den saken skulle självklart påverka er budget ganska rejält mot att använda ex pasta som "bas". Men jag är personligen inte beredd att byta hälsan mot en sparad krona eller ens många.

I övrigt håller jag med i mångt och mycket och vårt matkonto är rätt sparsamt mot medelfamiljen du beskrev. Däremot vårt nöjeskonto (eftersom restaurang är nöje och där håller vi med) står för den största utgiftsposten per månad. Kläder, boende, transport etc är inte alls högt. Dessutom har jag företagsbil via min enskilda firma som väl täcks av semi-passiv inkomst.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (12)

Taggar