Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Matvecka #krossabudgeten (4 av 5) - Guide till opportunistiska matinköp!

Nu är vi inne på dag 4 och fördjupningskursen i serien kring att spara på maten. Dessa metoder är det som möjliggör för vår familj att äta bra för 3 500 kr i månaden (och egentligen skulle vi nog kunna äta för mindre men det är här vi tycker att vi hittat balans mellan kvalitet och pris). Jag tycker att det är ganska kul att gå i mataffärer och gillar att jämföra priser, kolla på hur man marknadsför produkter och försöka förstå hur mathandeln generellt fungerar. Därför gör det mig inte så mycket att jag spenderar uppskattningsvis en extra timme i matbutiken jämfört med om jag skulle skippa detta. Man bör dock notera att i detta sista steg så är det den minsta besparingen och det är också den som innebär mest arbete så detta är inte för alla. 

  • För att kunna ta vara på de möjligheter som ges av extrapriser så har den opportunistiska matköparen ett stort skafferi, frysskåp och gärna en källare. Kylen ska gärna vara ganska liten för färskvaror blir oftare dåliga och en stor kyl bjuder in till att köpa mer än vad som går åt...saker som sedan står längst in på hyllan i mitten (du vet den där...) och blir dåligt..
  • Handla aldrig med lista på annat än det absolut nödvändiga. Om mjölken och smöret är slut så kan du självklart skriva ned det men i övrigt så kan inhandlingen ske baserat på vad som är billigt i butik. Via tjänster som matpriskollen (app) kan en del av detta göras på distans i mobilen.
  • Flexibilitet och fantasi är bra att ha som opportunist. Om det finns billig mjölk med kort datum...kanske göra en pannkaka..eller baka nått? 
  • Var uppmärksam på priser...tro i inte att dyrare är bättre..om du inte vet! Ovan tillexempel finns det en prisskylt på tomater där den ena kostar 15 kr kilot...den andra 49.90...båda är spanska..den billigare är en kvisttomat. Veckan innan var priserna tvärt om på samma butik...
  • En mental (eller fysisk) prislista är bra att ha. Smör är billigt under 50 kr kilot och kan man få det för 40 eller 30 så är det superbilligt. Kyckling med ben är billigt under 20-25 kr men ibland 15 per kilo se foto ovan. Jag har mentala nivåer när jag köper och nivåer (de lägre ovan) när det är så billigt så att jag köper så mycket som jag får/har plats med. 
  • Låt hållbarheten bestämma kvantitet - väldigt många varor har förvånansvärt lång hållbarhet (utan konserveringsmedel) det tyligaste exemplet på detta är pålägg som hel salami, ost och leverpastej. Så länge dessa är i en obruten förpackning har de mycket lång hållbarhet och därför bör man köpa så mycket man har plats med om det är ett riktigt bra pris.  
  • Säsong - det som skiljer nästan mest i pris är grönsaker och frukt det som dock är bra är att dessa vanligen är bäst när de är som billigast. När de vattninga spanska tomaterna kostar 50 kronor på hösten och de goda svenska rotfrukterna kosta 2.90 då är valet lätt. På vintern när underbart goda apelsiner kostar 10 kronor lika så. Vintertid är även frysta grönsaker, bär och även tillexempel tomat på burk bra alternativ då de färska alternativen är både dyrare och sämre. 
  • Kort datum/Utgående varor/Slut på helgen - under de senaste åren har vi nästan aldrig köpt något kött eller pålägg som varit på fullpris. Delvis via erbjudanden men ännu viktigare har varit att utnyttja det som säljs på halva priset på grund av kort datum. Det är inte ovanligt att butikerna bullar upp massor när de har erbjudanden och om de inte säljer så bra så blir det sedan halva priset på erbjudandet under kommande vecka. En variant på detta är utgående varor som utgår ur butikens sortiment och även säsongsvaror som säljs billigt efter tillexempel jul, påsk och midsommar. 
  • Besök flera affärer - vi brukar kompletteringshandla (mjölk eller andra färsvaror) ett par gånger i veckan. Mjölkpriset skiljer nästan inget mellan de tre butikerna där vi bor så det skadar inte att besöka olika butiker vid varje inhandlingstillfälle. På det viset kan du handla det som just den butiken är bra på och de erbjudanden som finns utan att ta en omväg. En gång varannat vecka är jag i "stan" och passar då på att besöka Lidl och Willys som inte finns här och handlar de varor som de är bra på.  
  • Se upp för låtsas erbjudanden - Det finns något djupt mänsligt i att vilja fynda men allt som står mitt i gången i butiken eller har en stor skyllt är inte billigt. Ibland står det på en stor skyllt "bunkra upp" men om man kollar noga på priset så är det ordinarie pris. Vissa gånger så är priset 10,50 styck eller två för 20. En så liten besparing är inte värt att riskera att något blir dåligt i kylen. Detta kan också röra sig om vissa butiker som märker ner varor med kort datum med 20% eller liknande när varan som är nedsatt kostar mer än motsvarande vara som ligger intill i hyllan.  

 

Dessa metoder har förmågan att nästan halvera matbudgeten ytterligare en gång till cirka 2 500-3 000 kr men eftersom vi vill äta bra och varierat har vi valt att lägga oss på nivån 3 500 och eftersom jag tycker att ingen ska behöva äta tråkig och enformig mat så väljer jag för detta exempel därför att använda denna nivå...men för den som vill vara riktigt badass så går det som sagt att spara ytterligare lite. 

Med en matkostnad på 3 500 kronor i månaden så krävs ett kapital på 1,05 miljoner (3500*300) för att betala för detta restan av livet givet den såkallade 4% regeln. Detta att jämföra med 3,6 miljoner där vi började veckan. 

Vad har du för tips? Var hittar du de bästa priserna och hur? 

Pengarna som du sparar tycker jag att du mer fördel kan välja att placera hos en nätmäklare med låga avgifter. Själv använder jag Nordnet som jag har ett affiliate sammarbete med. Om du också vill starta en depå gör det gärna genom att använda min länk så får jag en liten summa för att fortsätta driva denna

Anonymous's picture
Smålänningen (ej registrerad)

Hej!

Det var roligt att läsa hur ni gör och tänker kring matinköp. Jag gör nästan precis likadant, det enda egentligen som skiljer är nog att jag handlar efter lista, fast jag ligger en vecka i förväg. Jag ska förklara..:)

Jag brukar oftast på måndagen titta igenom vad jag har i frysen som kan utgöra basen för en middag. Där ligger sådant som jag fyndat på kort datum eller kampanj veckan/ veckorna innan. Sedan bestämmer jag mig för vad vi ska äta varje dag hela veckan. De dagar jag är ledig väljer jag sådant som har längre tillagningstid och de dagar vi har aktiviteter blir det snabblagade rätter. Jag planerar in något lite roligare till fredag och lördag kväll och även vad vi ska äta till lunch på helgen då vi lagar mat två ggr.

 Sedan tittar jag igenom apparna till "mina" butiker som då är i närmaste stad, coop, ica, willys och ibland lidl. Jag skriver ner vad jag behöver komplettera med till mina inplanerade middagar och ser om någon butik har kampanj på det.

Skriver oxå ner vad de olika butikerna har för varor som jag behöver eller vill bunkra med, tex pasta , ris, couscous, frysta grönsaker och konserver.

tänker igenom vad vi behöver till frukost och lite mellanmål under veckan, lite snacks till fredagsmyset osv.

Väl i affären kollar jag vad de olika butikerna har på kort datum. köper det jag tycker är bra och fryser ner till kommande vecka. på detta sättet behöver har jag alltid varor hemma till nästa vecka.

På detta sätt är det inte mycket som behöver köpas till för att få ihop bra middagsmat.

Det kan för en del verka väldigt omständigt att åka runt i så många butiker och köpa lite i varje, men det är inte så krångligt som det låter, dels tycker jag om att gå i matbutiker och sen ligger de precis i närheten av varandra så det är inget problem. Det tar mig ca 2 timmar( restid inräknat) per tillfälle och detta gör jag en gång i veckan. vi brukar hamna på ca 3500-3800kr i månaden på två vuxna, en 11-åring och en 13-åring. 

En annan grej som är viktigt att förtydliga är ju att vi inte räknar in snacks och dricka/godis till helgen i matbudgeten. självklart köper vi det som alla andra men det går under en annan kategori. :)

Trevlig torsdag!

 

Anonymous's picture
Simonsilver (ej registrerad)

 

Vi brukar skriva ner lite alternativ till maträtter som vi vill ha under veckan får att sedan gå över vad vi har i skåpen och se vilka rätter vi kan göra utan att handla för mycket.

Passar på att köpa lite extra när det är bra rabatt på en vara. Tex flytande smör för 16:- istället för 24:- (tror jag att det brukar vara), då köper vi lite extra.

Som jag skrev tidigare så tar vi oss alltid en kik i fyndlådan.

Mitt bästa tips är att ha koll på kilopriset. Häromveckan gjorde lokala Ica reklam för pasta. 2x500g för 15 spänn. En massa skyltar satt uppe. Men när man tittade runt så hittade jag 1kg pasta för 11.90 istället. Sen visade det sig att vi hade rabatt på den produkten så slutpriset blev 8:-. Helt ok. Man ska inte tro att ett er erbjudande är bra, bara för att det är ett erbjudande. 

Anonymous's picture
Wihu (ej registrerad)

Jag brukar handla det jag är sugen på att laga och kollar sällan på priset haha men alla gör vi olika!

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Smålänningen, Simonsilver och Wihu och tack för era kommentarer,

Smålänningen - vi räknar inte heller in tillexempel snacks i matbudgeten. Jag gillar också att gå i mataffärer men skulle jag inte gilla det skulle det gå att få det mesta av besparingarna ändå så det är lite tycke och smak. 

Simonsilver - ja det där med kilopriset är en riktig dräpare. Det är många varor som exponeras med stora extraprisskyltar i butik men som sedan visar sig vara dyrare än det mesta. 

Wihu - så kan man ju också göra...men då får man också jobba ända in i graven...som sagt det väljer man som man vill:-)

Anonymous's picture
Simonsilver (ej registrerad)

Var lägger ni utgifter som tex, snacks, blöjoroch kattsand?

Tror jag får sätta mig ned och räkna lite på vad den faktiska maten kostar, inte enbart hela besöket på affären.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

HejSimon och tack för din kommentar! 

Förutsatt att du inte äter blöjor och kattsand så tycker jag att detta borde ingå i kategorin barn respektivehusdjur. Vi inkluderar städ och hushåll i vår matbudget för att kostnaden är så liten att det inte är befogat med egen kategori.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar