Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Matvecka #krossabudgeten (5 av 5) - Summering och fundering!

Då har vi kommit till summeringen och funderingen av matveckan. För många som läser den här bloggen så gissar jag att inlägg som dessa slår in öppna dörrar men jag hoppas även att en del tips kan ha varit till hjälp. 

Veckan har sett ut så här:

 1. Intro - översikt och startpunkt (måndag)
 2. Grundkurs - Restauranger säljer inte mat (tisdag)
 3. Fortsättningskurs - Vad ska vi äta? (onsdag)
 4. Fördjupningskurs - Guide till opportunistiska matinköp (torsdag)
 5. Summering - Fredagsfundering och summering av veckan (idag fredag)

Det går att säga väldigt mycket om mat, och min erfarenhet är att detta är något som verkligen engagerar. Det kan vara allt ifrån åsikter om att man inte ska äta mejeriprodukter till att allt ska vara ekologiskt (eller för den sakens skull att ekologiskt är det dummaste som finns). Det finns också en ide som går igen inte bara på matens område utan även på andra områden att det som är dyrare nödvändigtvis är bättre. Men är verligen tomater för 50 kr kilot bättre än morötter för en femtedel eller tiondel av priset..? Är fläskkarré per definition sämre än oxfile? Jag skulle svara nej på båda dessa frågor...till och med är det så att de billigare alternativen ofta är godare men de krävs att de behandlas rätt det tar tid att laga högrev..men egentligen är det en mer smakrik del än oxfilén. 

En annan sak som inte riktigt fick plats i något av de andra inläggen är att det är viktigt att tänka på procenten. Nu pratar vi inte om alkohol utan om priser. En smaksatt creme fraiche för 13 kr jämför med vanlig för 10 är 30% dyrare. Inte hela världen om det är en produkt som du verkligen uppskattar, men om du konsekvent väljer den som "bara" kostar lite mer så höjer du med ens matkostnaden med 20-50% över hela registret. Vi väljer inte alltid bara det absolut billigaste då skulle vår budget vara runt 2 500 kr men däremot vet vi exakt vad vi gillar och varför vi väljer något dyrare ibland.   

Denna vecka har ju dock handlat om hur man kan spara på maten på ett struktuerat sätt genom att först inse att restauranger inte säljer mat och sen göra aktiva val kring vad man ska äta och hur man ska handla det. Igår gick vi igenom fördjupningskursen kring opportunistiska matinköp vilket är sista steget för den som verkligen vill spara mycket. Tyvärr tror jag att anledningen till att många inte lyckas få ner sina matkostnader är att de börjar i fel ände ...fördjupningskursen först..istället för att först designa in en viss nivå av effektivitet (stora besparingar) för att sedan optimera med hjälp av fördjupningskursen. 

Som jag sa i måndags så är grundförutsättningen för den här bloggen att det finns ett egenvärde i att vara fri och därför har jag satt respektive budget i relation till 4% regeln och räknat upp månadsutgiften med 300 ggr för att visa hur mycket kapital som krävs för att betala maten för all framtid på respektive  nivå. 

 • "Normalbudget" - 12 000 * 300 = 3,6 miljoner 
 • "Familjen Fri budget" - 3 500 * 300 = 1,05 miljoner 

Om man sedan utgår ifrån att "familjen fri" börjar från noll i besparingar och sparar mellanskillnaden mellan de två budgetarna så blir det en besparing på 8 500 i månaden eller 102 000 om året. Med en antagen avkastning på 6% på investerat kapital så tar det då 8 år att spara ihop de pengar som krävs för att finansiera maten resten av livet. Att jämföra med 40 år eller mer för den som inte sparar. 

För ett par veckor sedan så förslog jag i en fredagsfundering att köra denna typ av tema veckor på flera områden.

Nu har vi testat maten...och följande återstår: 

 • Boende och transport (lägger samman dessa då jag menar att transportkostnader är väldigt beroende av hur vi väljer att bo)
 • Kläder, elektronik och övrig (delvis nödvändigt..men kan också bli superdyrt)
 • Resor, semester, boende i annat land (vi vill väl alla uppleva världen?)  
 • Fritid och underhållning (Välja och välja bort)

..tycker ni vi ska fortsätta?

 

JH's picture
5
5
0
0
JH

Tack för bra genomgång i veckan.

Boende i annat land låter spännande :)!

Anonymous's picture
TH (ej registrerad)

Mycket intressant, fortsätt gärna!

Anonymous's picture
Tazen (ej registrerad)

Ja riktigt intressant att läsa!

Anonymous's picture
P. (ej registrerad)

Jag tycker absolut att teman är intressanta att följa, även om jag upplever att jag gör precis som du så får jag andra utfall. Igår när jag räknade samman våra januarikostnader insåg jag med en suck att vi återigen inte lyckades nå budget. Samma visa varje månad...

Det jag tar med mig utifrån det du skriver är dock att det är viktigt att särskilja saker från varandra. Jag har bittert räknat på våra kostnader varje månad och sett att vi aldrig når budget, men det kanske inte är så enkelt som att vi handlar för mycket och dyr mat utan kanske är problemet snarare hämtmat, fika, högre transportkostnader, växande barn osv. Vi har nämligen klumpat ihop allt gemensamt till "kreditkortet" och där hamnar allt som rör båda sambos gemensamma aktiviteter (restaurang, gemensamma nöjen etc) och gemensamma barn. Kanske är det rimligare att öppna excel och slå in alla kvitton separat och skriva in utemat som nöje som du föreslår och bensin som transport istället för att klumpklassa inköpen. Bävar lite inför det pga en massa småköp.

Ser fram emot kommande teman! Jag gillar också när saker konkretiseras med exempel så det kanske vore något även på tex boende. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hejallihop och tack för era kommentarer!

Kul att upplägget uppskattas jag kommer helt klart att fortsätta,:-)

P - jag tror verkligen att ni behöver spjälka upp kostnadens i olika kategorier, hur ska man veta om kostnaden för någonting är rimlig om man inte har en aning om kostnaden är 200 eller 2000 i månaden? En budget ska vara ett sätt att berätta för pengarna var de ska för att görs mest nytta! 

 

Anonymous's picture
Läsaren (ej registrerad)

Intressant serie! Fortsätt gärna!

Anonymous's picture
Kristin (ej registrerad)

P - Jag kan varmt rekommendera appen Tink! Den kategoriserar automatiskt alla köp, vissa får man ändra, men i stort hamnar det väldigt rätt och jag tycker kategorierna är bra. Tröskeln för att komma igång med budget blir då mycket lägre, och du kan direkt analysera t ex hela förra året för att hitta förbättringspunkter. Jag och min man använder Tink och följer upp månadsvis och sätter mål, det har gjort enorm skillnad för oss och hjälpt oss hitta var och vad vi kan spara in på! Sen är nyckeln för att lyckas med förändring att sätta realistiska mål, upplever jag. Om man t ex köper hämtmat 2 gånger per vecka så ska första målet kanske inte vara att aldrig köpa hämtmat, utan kanske 1 gång per vecka, sen 1 gång varannan vecka, 1 gång per månad osv. Annars är risken stor att man misslyckas och då blir man deppig och inte så sugen på att fortsätta kämpa. Om man istället når ett delmål blir man rätt pepp och motiveras att nå även nästa delmål! Vi har tidigare gjort många "glädjebudgetar" som inte hållt, men i år har vi en annan approach och försöker verkligen sätta rimliga mål som vi följer upp kvartalsvis. Halvvägs in i första kvartalet ligger vi riktigt bra på det, vilket gör att vi båda är positiva och sugna på att vara kvar i den positiva spiralen. Lycka till med budgetandet, det är kul när man väl kommer igång!

Anonymous's picture
Simonsilver (ej registrerad)

Kör! Bara kör!

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej Läsaren, Kristin och Simonsilver och tack för era kommentarer,

Läsaren - jag har fått blodad tand och kommer fortsätta nästa temavecka så snart jag lyckats skapa innehållet!

 Kristin - jag har själv alltid kört en anteckningsbok och excel men tink och andra liknande verktyg kan nog vara väldigt bra. Det viktiga är att man vet var pengarna tar vägen så att man kan avgöra rimligheten i kostnaden i förhållande till värdet man får. 

Simonsilver - ska börja skapa nästa temavecka snart...blir paus å lite annat smått och gott där emellan:-) 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (22)

Taggar