Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Matvecka #krossabudgeten - Intro (1 av 5)

Det är inte ovanligt att en vanlig familj lägger 12 000 kr eller mer på mat under en vanlig månad. Samtidigt lägger min familj på två vuxna och tre barn cirka 3 500 kr på mat. Under denna vecka ska jag försöka beskriva hur vi gör. 

En anledning till att det är så svårt att nå dessa nivåer eller ens i närheten av dem tror jag är att man börjar i fel ände..man börjar med överkursen..nämligen att jaga extrapriser när det egentligen är designen och de genomgripande valen som är viktiga. Här kommer jag istället börja med grundkursen och sedan gräva oss ner i de lite mer intrikata detaljerna.

Min tanke är att veckan ska se ut så här:

  1. Intro - översikt och startpunkt (idag måndag)
  2. Grundkurs - Restauranger säljer inte mat (tisdag)
  3. Fortsättningskurs - Vad ska vi äta? (onsdag)
  4. Fördjupningskurs - Guide till opportunistiska matinköp (torsdag)
  5. Summering - Fredagsfundering och summering av veckan (fredag)

Grundförutsättningarna för den här veckan är som följer:

  • Detta är en guide där det mesta är brett tillämpbart men inte allt passar alla
  • Den som tillämpar allt tycker att frihet har ett högre värde än lyx och bekvämlighet...eller annorlunda uttryckt tycker att frihet är den största lyxen.
  • Detta är ingen slutlig och komplett guide utan ett levande dokument, om ni kommer med bra förslag så kan jag lägga till och dra ifrån i dessa inlägg. Jag tänker sedan att de ska kunna leva länge som en guide till lägre matkostnader. 

Under denna temavecka så kommer alla månadskostnader att räknas upp med 300 ggr för att få en siffra på hur mycket kapital som behövs för att vara fri och bebehålla denna nivå på konsumtion. Startpunkten är alltså 12 000 * 300 = 3,6 MSEK. (om du undrar över den matematiken kolla gärna här)

Då är jag redo att krossa matbudgeten! Är ni?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Simonsilver (ej registrerad)

 

Hurra!

 

vi är 4 pers i hushållet och ligger just nu runt 5000kr/månad i mat (ingår även kattmat och blöjor). Har de sista månaderna lyckas pressa ner budgeten ca 1000:- 

Dock blir det alltid samma sak. På fredagen vill man ha något lite festligare,dock så brukar det räcka till rester på lördagen. Men på söndag är det besök i matbutiken igen har att handla frukost (yoghurt/bröd) och något till lunch.. 

 

Hur minimerar man antal besök? Så att alla i familjen är med på det...

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1406
64
0
Fantastiska Far...

Hej Simon och tack för din väldigt positiva kommentar, hurra för dig! 

Hoppas jag ska kunna prata något om detta du efterfrågar. Om inte så bidra gärna med egna inspel under veckan. Jag tänker mig att dessa inlägg ska kunna leva länge i "arkivet" men att vi tillsammans ska kunna fylla på med ännu fler tips och trix.

Som ett svar på din fråga kring att "fylla på" så rent generellt så ser vi till att ha väldigt välfyllda frysar och skafferier men inte så vansinnigt mycket i kylskåpet. På det viset kan vi alltid svänga ihop något gott samtidigt som vi inte riskerar att behöva slänga en massa färskvaror som blir dåliga. 

Anonymous's picture
Grodan (ej registrerad)

Hej Farbror Fri,

Hade tidigare tänkt föreslå detta tema för dig att skriva om, och vill bara säga hur glad jag är att du ska behandla detta. Jag förstår helt ärligt talat inte hur ni kan kan snitta 3500 kr/månad i en familj på 5, och ser fram emot hur ni resonerar och agerar.

Vi är en familj på 3(den minsta äter ej fast föda ännu) och vi snittar 3700-3800 kr i månaden, och då räknas blöjor och hygienartiklar in. Hur räknar ni? Är det endast livsmedel i kalkylen?

Vi har jobbat på att få ner matkonstanderna under förra året. Vi äter uteslutande vegetarisk kost, lagar mat från grunden, blötlägger bönor själv och planerar veckorna utefter vilka erbjudande som finns på närliggande butiker. Utöver det har vi börjat bakat eget bröd, och frukost består alltid av havegrynsgröt och ägg.

Vi bor i en storstad, och funderar om det är det som utgör skillnaden? Det enda vi kan kapa är snacks(vi snittar ungefär 300 i månaden), men mig veterligen kör ni fredagsmys också?

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1406
64
0
Fantastiska Far...

Hej Grodan,

Vi har inte längre några blöjor eller liknande och när vi hade det så gick inte det som mat. Däremot ingår allt "övrigt" som köps på matbutiken vilket är främst hygien, städ, tvätt och papper. Detta är dock en väldigt liten post kanske någon 100-lapp i månaden. Kostnadsnivån som du beskriver är nog var vi skulle hamna om vi inte tillämpade det som jag kallar oportunistiska matinköp vilket jag kommer skriva om på torsdag. Med denna fullt tillämpad och om man nöjer sig med föda som "bränsle för kroppen" inte som njutning per se så skulle jag säga att det är möjligt att komma under 3 500 men vi väljer att "stanna" på 3500 eftersom vi också vill ha lite goda och omväxlande varor ibland. 

Anonymous's picture
Kristin (ej registrerad)

Något jag antar att ni gör som också skulle kunna vara ett inlägg är tips för att ta tillvara på matrester? Ekonomiskt och miljövänligt :) Vi slänger i princip aldrig någon mat, men jag upplever att det inte riktigt är så bland "gemene man" tyvärr.

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1406
64
0
Fantastiska Far...

Hej Kristin och tack för din kommetnar, 

Väldigt viktig poäng och väldigt viktigt ur så många olika perspektiv som effektivitet, miljö och ekonomi. Kan vara något för summeringen på fredag...jag ska se var det kan komma in...det är även en av anledningarna till att vi har stor frys och skafferi och ett litet kylskåp...för att köpa hem mycket färskvaror kan bli en fälla om det inte går åt så mycket som man tänkt sig....återkommer tack för inspelet! 

Anonymous's picture
Smålänningen. (ej registrerad)

Roligt ämne! Ska bli roligt att följa då jag själv jobbat mycket med vår matbudget.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (23)

Taggar