Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1335
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Med famnen full av halvfabrikat...

Jag är mycket road av att iakta olika personers konsumtionsvanor och jag upphör aldrig att överraskas. Visst man kan klaga över att folk köper dyra kapitalvaror, byter kök och skaffar orimligt dyra bilar men i det här fallet tänker jag mer på det lilla dagliga. 

Här om dagen gick jag förbi matbutiken och min korg såg ut som ovan. 4 kilo mestadels svenska grönsaker (rödbetor 1 kr/kg, morötter 2.95kr/kg och paprika för "hutlöst dyra" 20kr/kg), Isterband, Bacon, Leverpastej och påläggsskinka (allt svenskt kött allt på erbjudande till cirka halva normalpriset). Totalt summerade min korg till 95 kr. Vi äter vanligtvis hela famljen på två vuxna och 3 barn för 3 500 kr i månaden...hur? Läs det här inlägget!

  • Framför mig i kön stod ett pensionärspar i den där åldern (gissnigsvis mellan 75-85 år) när man är för gammal för att klättra i berg men för ung för att sätta sig i ett soffhörn hela dagen eller lägga sig i en långvårdssäng. Pigga, lite äldre, pensionärer helt enkelt. Deras korg var proppfull av halvfabrikat så som tillexempel sockerkaksmix. VARFÖR! Kompentensen att baka och laga mat borde ju finnas där och tiden borde det ju inte vara någon brist på...så varför köpa detta som är dyrare och sämre...?
  • Samma gällde den stressade småbarnsmamman som stod i  kön med sitt lilla knyte på armen. Hon hade också köpt halvfabrikat och det kan jag ur tidsperspektiv kanske ha större förståelse för...men i hennes fall undrar jag istället varför hon köpte exakt vad som behövdes för ETT mål mat. En packe färdiga köttbullar, en förpackning pasta, en burk med färdig tomatsås och två paprikor. Om tiden är det som gör att hon väljer halvfabrikat så borde hon väl i varje fall passa på att köpa så det räcker till ett par dagar...eller åtminstone till nästa dag också? 

Hur som jag undviker inte att förvånas över konsumtionsbeteenden, vad är det som får oss att bete oss så vansinnigt ologiskt..trots att vi tydligen ska vara det smartaste djuret på planeten?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Helan (ej registrerad)

Men själv köper du ju 50% HELfabrikat? Dessutom av den typ som är sämst för både hälsa och miljö. Det är den typen av mat som är allra dyrast enligt mitt sätt att räkna.

 

Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Jag gör ett försök till analys.

Pensionärerna ska få besök.

De tycker att baka är bland det tråkigaste som finns. De har kommit till den aktningsvärda åldern att de insett att livet handlar om att leva och helst göra det man vill och det man njuter av och baka är inte det.

De har ganska mycket tid, men vill ändå maximera den med hunden, barnbarnen, en god bok, plocka svamp, fixa i verkstaden, knyppla, lösa korsord, ta en promenad med grannen.

De har betalat av sina lån på huset, barnen är sedan länge utflugna och klarar sig själva,  inga skulder i övrigt, billigt boende, billig bil, planerar sina utlandsresor utanför skolloven.

De har råd att köpa sockerkaksmix och svänga ihop en sockerkaka för att ha något att bjuda besökarna på utan att slösa tid på något så tråkigt som att baka en sockerkaka från grunden.

Livet är för kort för att spendera på tråkiga saker för att spara några kronor är deras motto. 

Det är min analys, och jag bygger den på föräldrar och äldre bekanta som ju äldre de blir har fått mer och mer ryggrad att säga nej till saker de inte vill göra och även skita fullständigt i vad andra har för åsikter om vad de stoppar i varukorgen (no offense :-) ).

Anonymous's picture
Ano (ej registrerad)

Om pensionärsparet kunde köpa en hel sockerkaksring på kondiset hade de nog gjort det istället för att hålla på och mixtra hemma vid ugnen.

Jag tycker mig däremot se väldigt mycket chips, godis och läsk som köps mest hela tiden. Och om man tittar i affären så ser man att det som utgjorde en matbutiks hela utbud fram till början på 70-talet nu i många fall får en undanskymd plats i affären och då på kanske tre-fyra hela hylllängder. Det förändringen avspeglar ju både kundernas efterfrågan och butikens högmarginalprodukter.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej och tack för era kommentarer...roligt att detta fick lite uppmärksamhet detta trodde jag var ett okontroversiellt ämne:-)

Helan - jag förstår inte alls hur du räknar 1 kilo kött och över 4 kilo grönsaker innebär i min bok 20% kött. Jag tror inte heller att någon mat är farlig utan det handlar om kvantitet. När det gäller isterband eller bacon är det produkter som jag skulle behöva jobba i daga och skaffa speciell utrustinng för att göra själv därför köper jag det...däremot sockerkaka??

Kilo - Du kan mycket väl har rätt...men även om det finns en tanke bakom så kan det ju vara en dålig tanke....sen håller jag med om att jag borde ge faaan i vad andra handlar...kan bara inte låta bli:-)

Ano - absolut är det så att mängden chips, godis och läsk har exploderat. Inte heller här är det produter som jag helt undviker men med tanke på hur mycket som finns i butiken måste de flesta andra köpa mycket mer än oss...för annars skulle det inte gå runt att använda så myckte butiksyta till dessa varor....

 

Sparo's picture
34
47
3
0
Sparo

Jag undrar hur många sekunder pensionärerna tjänade på att köpa sockerkakmix. I många kak- och efterrättsmixer ska man ändå blanda i vatten och matfett. Då blir mixen i princip mjöl och bakpulver (men till ett helt annat kilopris). Sockerkakssmet från grunden tar två minuter.

Den stressade småbarnsmamman skulle genom att bara handla mat för dubbelt så lång tid spara in tiden det tar för henne att laga två måltider till familjen.

Och i bägge fallen skulle de förutom pengar vinna glädjen av godare mat.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Sparo,

Ja just att köpa sockerkaka som halvfabrikat är riktigt roligt...om man köper den färdiga varan så kan det ju vara för att man är på väg hem till någon eller att man inte har en ugn...men halvfabrikatet behöver ju ändå röras ihop och ställas in i ugnen..besparingen i tid och arbete måste som du säga räknas i minuter...kanske sekunder...:-)

Anonymous's picture
Ninni (ej registrerad)

Den stressade småbarnsmamman... var det dagen/dagarna innan lön, kanske? 

Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Nejdå, jag tycker inte alls att du ska sluta lägga dig i vad andra gör eller köper, det är ju många gånger det som leder till intressanta blogginlägg som dina läsare kan ha åsikter om. Det gör också att man tänker till själv, dels vad man tycker och dels om hur man själv beter sig vilket är nyttigt.

Så "Keep up the good work"! 

Sparo's picture
34
47
3
0
Sparo

Ja, att kolla (och fördöma) vad andra handlar är ju enda nöjet med att handla mat. Och så vill man ju hålla koll på vilka som är österrikare: https://youtu.be/Fpng3Ujcg-o?t=52s

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Ninni och Kilo och tackar för era kommentarer,

Ninni - så kan möjligen vara, det var några dagar sedan så säg runt den 20:e...så kanske var pengarna slut....när kommer barnbidraget??

Kilo - skönt...då ska jag fortsätta lägga mig i:-) 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (217)
Nov (4)

Taggar