Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Men den där FFF är väl inte pensionär...han rör ju på sig!

På den här bloggen beskriver jag mig som pensionär, det är mycket för att utmana de gängse uppfattningarna som säger att det är svårt eller omöjligt att gå i pension tidigt i detta land då vi i själva verket troligen som folk har det bättre än någonsin och med större frihet att välja olika vägar i livet än i någon tidigare historisk period.

 

Det handlar till största delen om att visa på olika möjligheter, säga till den svenska medel- och arbetarklassen (alla med “riktiga” jobb) att om du bara vill så kan du leva på lite, spara mellanskillnaden och bli fri. Du kan men du behöver inte för vi lever i ett fritt land men läs på vad andra gör och ta dina egna beslut. Gå inte i den överdrivna kommersialismens ledband eller i politikernas välmenande bojor och klaga på att någon annan måste lösa detta och att det är fel på “systemet” och “livet är så hårt nu förtiden”.

 

Till viss del handlar det också om att se om vi i Sverige har vad Mr Money Mustache och Early Retirement Extreme kallar för internet retirement police vilka jag vill jaga fram ur buskarna. Det vill säga dem som tycker att en pensionär inte får göra annat än att ta sin medicin på rätt klockslag,  sitta på stranden, dricka paraplydrinkar  eller spela bridge: För vilka minsta tillstymmelse till arbete, och ännu värre betalt sådant, skulle vara ett tecken på att man inte alls är pensionerad eller eknomiskt fri.

 

Min egen definition och varför jag betecknar mig som fri är att jag är övertygad om att jag och min familj kan bibehålla vår nuvarande levnadstandard resten av livet utan att jag gör något arbete för pengar igen så länge jag lever. Min definition exkluderar dock inte att jag kommer att göra något sådant arbete på egna villkor och därför att viljan sätter in.

 

Jag har bland annat av vissa fått kritik för att jag skriver den här bloggen (istället för min gamla frivid42) och att jag här får lite betalt för att skriva...men varför inte...jag gillar att skriva. Uppskattar att läsa mycket och en del av det jag lär mig tror jag mig kunna vidarebefordra till läsarna här, och min resa från vanliga konsument till FFF med jättestora sparsamhetsmuskler tror jag kan intressera och inspirera andra.

 

Bloggande är inget man blir rik, inte ens de “kända” bloggarna lever på sin blogg utan för dem handlar det om att bygga ett varumärke som sedan göra att de kan sälja annat (musik, fotokurser, mat, föreläsningar, kläder, smink, böcker listan är oändlig).

 

Jag är ekonomiskt fri och behöver inte ta några uppdrag för att tjäna pengar, däremot kommer jag inte per definition tacka nej till att få betalt för att göra något som jag tycker är kul ändå. Troligen kommer jag inom de närmaste åren göra 100-tals olika saker som skulle kunna betecknas som arbete, vissa av dessa kommer kosta mig pengar, andra kommer vara neutrala, vissa kommer spara pengar och ett litet fåtal kommer jag troligen att tjäna lite pengar på! Inget av dessa förändrar den grundläggande förutsättningen att jag är pensionerad. Men nu är jag trött på att skriva...tror jag tar med mig lunchen till skidbacken idag igen….nu när jag har jobbat en hel halvtimme.


Vad tycker ni är jag pensionerad/fri eller fuskar jag? Hur ser du på frihet? Varför vill man bli fri, för att sitta i solen med en paraplydrink varje dag i 40 år eller för att man vill förverkliga projekt?  

Anonymous's picture
Tina (ej registrerad)

Fri är man när man inte behöver jobba. Så ja, du är fri/pensionerad =) Grattis till det och njut av livet =)

Anonymous's picture
Tove (ej registrerad)

Har svårt att förstå att du får kommentarer om att du skulle "fuska". För mig är definitionen av fri densamma, att man kan kan välja fritt vad man gör med sin tid utan att behöva ta hänsyn till att det måste trilla in ett visst belopp på kontot varje månad. Jag skulle gissa att många som blir fria fortsätter tjäna pengar? Och vissa kanske tom mer än innan, jag tänker att friheten kanske frigör en hel del kreativitet och energi, och när man gör något enbart för att det är kul och man vill så kan man uträtta storverk!

Men det finns säkert de som vill spendera tiden med en kaffekopp eller en paraplydrink också, och why not? :) Det är ju upp till var och en av välja och det är väl per definition att vara fri!

Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Pensionerad->Lever på pension. Pension är ersättning för att man inte har inkomst.  Uppskjuten lön (Wikipedia). Så länge du inte har inkomst och lever på "pensionsfonden" är du pensionerad enligt den definitionen (typ). Jobbar man lite är man kanske delpensionär eller något sådant.

Fri -> Rätt att tänka, tala och agera som man vill (också Wikipedia). Så länge som du kan göra det är du fri. På din förra blogg diskuterades din "frihet" iom övergången till tradevenue för att du gjorde det för att få in pengar.

Det är antagligen inte svart eller vitt, olika människor tolkar det på olika sätt och olika strikt.

Anonymous's picture
H (ej registrerad)

Klart som fan att du är fri och pensionerad. Förstår inte vilka som bemödar sig att argumentera om motsatsen... För mig handlar önskan om frihet mycket om att kapa beroendebanden till mina arbetsgivare. Att vara beroende av inkomst innebär också att man inte har rätt att "tänka, tala och agera som man vill" (för att citera kommentaren ovan). Märker själv hur ofta jag lägger band på mig i arbetslivet, för att man inte vill riskera någonting... Däremot har jag inget emot att jobba, tvärtom! Även om jag blir ekonomiskt fri skulle jag nog inte ha något emot att jobba hos en vanlig arbetsgivare. Dock skulle jag våga göra det mer på mina villkor.

I övrigt på temat Tradevenue så kan jag säga att jag personligen inte tycker om sidan. Tycker den känns något utdaterad och rörig. Tycker heller inte om typsnitten på länkarna. Jag kan heller inte lägga till din blogg i min rss-läsare längre, vilket gör att jag läser den mer sällan. Med det sagt tycker jag inte det är fel att du försökt skapa lite inkomst från bloggandet. Din blogg är en av de bästa (den bästa?) i Sverige på temat ekonomi, sparande och allmänt filosoferande :-)

 

Anonymous's picture
Storugglan (ej registrerad)

"Jag har bland annat av vissa fått kritik för att jag skriver den här bloggen (istället för min gamla frivid42) och att jag här får lite betalt för att skriva"

Jag tycker att det är tråkigt att du väljer att framställa reaktionerna från dina gamla läsare på detta sätt (några andra reaktioner än på din gamla blogg eller på Twitter syftar du väl inte på?). Så vitt jag kan se är det ingen som ifrågasatt din rätt att tjäna pengar på bloggen. Se kommentarerna här:

http://frivid42.com/2016/02/22/frivid42-ar-dod-lange-leve-fantastiska-fa...

I synnerhet som flera av de som kommenterat är i samma sits som du sedan flera år tillbaka och därför haft god tid på sig att reflektera över frågeställningen utifrån samma perspektiv som du.

Reaktionen från dina läsare har ju handlat om ditt byte från en väl fungerande plattform (Wordpress) till en plattform med uppenbara brister (vilket jag ser kommer fram även i kommentarerna här).

Du är naturligtvis fri att göra så som du finner mest lämpligt. Men jag tycker att det är något osnyggt att måla upp dina gamla läsare som medlemmar av internet retirement police, och detta endast för att de föredrar en läsarvänlig plattform.

Anonymous's picture
Dawson (ej registrerad)

Tycker denna blogg känns som en ren tip-off av Mr Money Mustache. Den grabbiga tonen i kombination med direktöversättningar av amerikanska uttryck gör att allt innehåll klingar falskt. Vore mycket intressantare om bloggen hade en mer personlig touch.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej och tack för era kommentarer både de stödjande och de negativa!

Storugglan - när jag säger att vissa ifrågasatt att byte av blogg så menar jag inte dem som skivit att det tycker att tradevenue är en sämre och mindre attraktiv plattform...det kan jag hålla med om själv så du behöver inte känna dig träffad det var inte din kritik jag menade. Det var dock några andra som var mer syrliga i sina kommentarer och menade att jag var en entreprenör och inte fri etc. Det har också förekommit andra kommentarer i privata forum som varit ännu mer negativa. Men jag är mycket ledsen om någon av mina gamla trogna läsara har tagit åt sig för det är ingen av er jag menar...tror att ni förstår...!!!  

Dawson - jag sticker inte på något sätt under stol med att en av mina stora inspirationer är MMM och ERE och jag tycker att de har alldelse utomordentliga uttryck som beskriver vad det hela handlar om. Den tonen som MMM använder passar mig väl och jag skrattar ofta högt åt det han skriver varför jag naturligt också vill ta efter och lära mig den stilen...men självklart är jag inte lika bra varför jag behöver fila på min skrivkonst. Vill också påpeka att du eftersom bloggen utvecklas kommer märka att jag också kommer prata om en hel del andra saker men nu under startskedet av bloggen så är jag intresserad av att presentera min filosofi som mycket bygger på MMM och ERE's läror tolkade i en svenskt sammanhang. 

Fortsätt diskutera! 

Anonymous's picture
Storugglan (ej registrerad)

Hm. Plötsligt fungerade inte länken i min kommentar till din gamla blogg där man kunde ta del av diskussionen.... Pekar om till denna blogg.

Här går det inte att svara på enskilda kommentarer när kommentarsfältet inte är trådat... Nä, det här är nog trots allt inget för mig.

Anonymous's picture
Sofokles (ej registrerad)

Hej FFF (själv har jag tagit patent på SSS = SuperSpararSofokles, hehehe).

Jag tycker du gör helt rätt som frösöker att skapa en debatt om den position du befinner dig i. I Sverige, detta "landet lagom", detta land där Jante styr över Jante som i sin tur är underställd JANTE. Förvisso handlar inte allt om avundsjuka men mångt och mycket gör det och jag tror att människors tankar/åsikter om din position just bottnar sig i det. Skillnaden mellan dem och dig är egentligen inte stor; alla delatagare hade samma ifnormation om hur man kan göra med sitt kapital (dvs. slösa eller spara). Alla hade en möjlighet att välja sin väg utifrån detta men en majoritet valde det förstnämnda och sitter idag och ondgör sig över dem som är "födda med en sivlersked i munnen". Själv är jag uppfostrad av två fantatiska föräldrar ur låg medelklass, där det var arbete 07-17:00, cykla hem, ta hand om min (sonens) fotbollsträning, varmkorv till middag och tidig i säng. Semester var lika med ett besök hos släkten i Göteborg och en heldag med åkband på Liseberg. Lyxhelger var taco och godisbutiken etc. Detta har gjort att jag lärt mig att UPPSKATTA livet och "det lilla". Det har också hjälpt mig (?) att bli den jag är - och den jag är är jag stolt över att vara. Om jag kunde skulle jag vilja leva om denna tid!

Nu spann jag utanför inläggets ämne men det jag vill ha sagt är att... gör det du vill, när du vill och hur du vill. Om det sticker någon i ögonen, låt så vara. Du lever inte för göra andra (förutom dina nära och kär) tillfreds!

Hoppas du verkligen njuter av varje kaffekopp! Ps. vem anställde den där idioten? ;)

/Sofokles (aka. SSS)

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Sofokles,

Jag körde SSS (Super Spar September) för ett par år sedan men den är inte varumärkesskyddad:-)

Ur ett globalt perspektiv så är vi ju alla lite till mans i sverige födda med silversked i munnen....fri skolgång ända till universitetsnivå, rent vatten i kranen, fri sjukvårt med mera....Vad jag vill visa på är bara att det finns möjligheter men sen är det upp till var och en och avgöra om de vill ta dem...

 

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar