Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1332
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Mer pengar möjliggör bara större dåliga beslut...

I boken "Everyting that remains" av The Minimalists (Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemos) finns det ett avsnitt som pratar om pengar och hur inställningen till pengar förändras när man förenklar livet. Samma Minimalister har vid flera tillfällen pratat om pengar i sina podcasts och något som har fastnat hos mig är hur de menar att för den som tar dåliga beslut i sitt liv så ger mer pengar bara möjligheten att ta större dåliga beslut med andra ord gräva gropen djupare

Detta är kanske anledningen till att så många lotterivinnare slutar ännu fattigare och i en värre situation än före vinsten. Generellt är det ett dåligt beslut att spela (framförallt om man har dåligt med pengar) och när man sedan vinner så belönas detta dåliga beteende. 

Det samma gäller den unga duktiga personen som kommer ut från skolan och får ett jobb. Drar på sig lite för höga kostnader i form av boende, bil etc men räddas av att vara så duktig och snabbt kunna få lite högre lön och kanske ta några steg i karriären. När penningströmmen då blir större så finns utrymme att göra ännu större beslut vilka inte sällan leder till högre kostnader och högre skuldsättning vilket om samma person fortsätter att vara duktig räddas upp av att inkomsten återigen stigen när jobbet blir en karriär med större och större ansvar. 

Inget ont om att vara duktig och att utvecklas på jobbet, det är berömvärt utan problemet är att inte ha en plan för livet. Att inte veta var man vill komma och att efter kanske 10-15-20 eller 25 år i arbetslivet inte ha någon frihet att välja om man vill fortsätta eller slå in på en annan bana. Att ständigt höja konsumtionsribban och sedan försöka ta sig över med ständigt ökande inkomster är själva definitionen av ett ekorrhjul. Hjulet snurrar snabbare och snabbare drivet av pengar men utom din kontroll. Slutar du springa eller försöker hoppa av så skadar du dig troligen. 

Att istället börja med att fundera på hur man vill att livet ska se ut och därefter kavla upp ärmarna och jobba hårt under en tid är helt annorlunda. Då springer du helt plötsligt på en skogsstig med varierande terräng med flera olika vägar att välja på och även om du väljer att tidvis springa på i snabb takt så kan du när som helst sakta ner, vända om eller svänga av utan att du skadar dig. 

Vad tänker ni kring detta? Är mer pengar någonsin lösningan i ett trasigt system? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Gurra87 (ej registrerad)

Det är nog sant att man måste ställa om inställningen till sitt liv innan man verkligen kan ta på sig ansvaret att förvalta stora mängder pengar. Kan bara ta mig själv som exempel, hade jag vunnit några miljoner för 5 år sedan hade det förmodligen passat bra med ett citat från Georg Best, "I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered."

En fråga till dig. Hur var boken ? Har kikat på dokumentären med dom grabbarna som jag tyckte var rätt bra!

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Här skulle det passa med en länk till den trasiga badringen!

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1332
65
0
Fantastiska Far...

Hej Gurra och Kalle och tack för era kommentarer,

Gurra - he he ja det finns nog många inom sport och artistvärlden som har gjort liknande saker. Vad gäller boken tycker jag att den är läsvärd förutsatt att man är bra på att ta inspiration från andra personers beskrivning av sina "resor" och tillämpa dem på sig själv. Jag gillar den och läser just nu de sista kapitlen. Om den inte finns på ditt bibliotek får du gärna använda min affiliate länk för köp. (Brukar vara billigast från bokus då de har fri frakt)

Kalle - jag tänkte faktiskt det samma när jag satt å skrev men glömde sen länken...men här kommer den "Är din ekonomi en trasig badring"

 

Anonymous's picture
Gurra87 (ej registrerad)

Vet någon föresten varför de ska vara så svårt att regga sig på denna sidan så man kan logga in innan man kommenterar? Provat både att regga mig, som att maila dom som har sidan osv. Inget tycks hjälpa vilket är lite trist!

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1332
65
0
Fantastiska Far...

Hej Gurra och tack för din kommentar,

Jag framför din feedback till tradevenue, jag vet att de under en period har haft begränsat med utvecklingsresurser vilket kan vara en anledning men som sagt framför. 

Anonymous's picture
P. (ej registrerad)

Skulle också vilja veta mer om dina reflektioner om boken. Såg dokumentärfilmen på din inrådan, men avskydde den boken de marknadsför i filmen. Fokuserade för mycket på mat och relationer och var alldeles för amerikansk för min smak. Berör den här ämnet djupare och mer on spot?

Anonymous's picture
J (ej registrerad)

Tack för bloggen! Jag tycker att det är otroligt sant! Känns för mig som att hela valfriheten med att jobba mycket/lite/inte alls är det viktiga! Dock är det väldigt lätt att fastna i fällan och dra på sig mer utgifter. När man ser att det är fullt möjligt att leva fri har jag tyckt att motivationen varit lätt att hitta!

//J

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1332
65
0
Fantastiska Far...

Hej P och J och tackar för era kommentarer, 

P - boken är rätt bra tycker jag men jag har inte hunnit läsa ut hela. Det är en memoar vilket innebär att den gör nedslag i livet under några år och berättar om olika meningsfulla händelser. Joshua Fields Milburn har ju skönliterära ambitioner så det gör att språket ibland är lite för "blommigt" för min smak. Dock tycker jag att det finns riktiga gulkorn så jag ångrar inte för en minut att jag läst denna så här med 20 sidor kvar. 

J - kul att du gillar. Ja det är ju svårt att komma fram till att man kan leva annorluda helt själv. Numera med bloggar, poddar mm på ämnet så kan man inspireraras av en hel värld även om de närmaste i stor utsträckning lever i ekorrhjulet. 

Anonymous's picture
Patrik (ej registrerad)

Rekommenderar deras dokumentär som finns på netflix, Minimalism: A Documentary About the Important Things.

Anonymous's picture
Patrik (ej registrerad)

Såg att dokumentären redan var nämnd, men men :)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (216)
Nov (3)

Taggar