Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1329
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Mer pensionstankar...dags att ta tag i tjänstepensionen!

Eftersom jag har varit lycklig nog att ha ett relativt välbetalt jobb och en arbetsgivare som (under de senaste åren) godkänt växling av lön till tjänstepension så har denna del av våra besparingar växt fort och tjänstepension utgör just nu 30% av vårt totala kapital...vilket gör detta väldigt viktigt. 

"Nackdelen" om den nu kan kallas så är att våra arbetsgivare haft kollektivavtal vilket inneburit att jag har haft mycket begränsad möjlighet att själv påverka placeringen av pensionspengarna. Jag har också haft ett par olika arbetstivare, frun lika så, och olika avtalsperioder för vilket innebär att pengarna är delade i lite olika "potter" . Sammantaget är tjänstepensionen en  stor del av vårt samlade kapital och det ska dessutom ligga ytterligare minst 15 år till innan uttag så det gäller att se om sitt hus. 

De olika pensionsbolagen där jag har pengar idag är: 

  • Folksam (40%)
  • AMF (20%)
  • Nordea (20%)
  • Handelsbanken (10%)

Ungefär hälften är i traditionell förvaltning och andra halvan i fondförsäkringar. Större delen av fonderna är indexfonder (sverige/världen), och övriga regionfonder med relativt låga avgifter. På det hela taget tror jag inte att jag blir fullständigt lurad på avgiftern men jag är ändå inte nöjd. Helst skulle jag vilja ha friheten att flytta in allt detta i ett nytt sparande hos till exempel Nordnet men eftersom jag inte får det med gällande regelverk så kommer jag nu istället att gå igenom alla placeringar och se om det går att hitta några förbättringar/besparingar för bättre avkastning. 

Lovar att återkomma i frågan här på bloggen och berätta vad jag hittar när jag besöker denna djungel! Vad har du själv för erfarenhet av tjänstepension eller annan pension, vilka nitar och framgångar har du haft?

Taggar (blogg): 
Ekonomiblogg's picture
386
552
80
0
Ekonomiblogg

Hej!

AMF fonder har genom åren vunnit flera utmärkelser för den fina avkastning som skapats så det är ett mycket bra val Fantastiska Farbror Fri gjort.

Jag har själv AMF i min tjänstepension som betalas den 22 varje månad livet ut.

/Ekonomiblogg

Anonymous's picture
Hemmapappan (ej registrerad)

Mycket intressant om du kan komma till någon slutsats vilken aktieindexfond som är billigast så byter jag till den. Har halva kap hos nordnet, men sedan upphörde de med att erbjuda tjänstepension för kap- kl så nu får jag bara välja mellan traditionella aktörer..

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1329
65
0
Fantastiska Far...

Hej Ekonomiblogg och Hemmapappan och tack för era kommentarer. 

Ekonomiblogg - jag får också känslan av att AMF har ganska bra produkter på det viset att kostnaderna är låga...återstår att se när jag börjar gräva vilka avgifter jag faktistk betalar. 

Hemmapappan - jag har ju det mesta av mina investeringar hos Nordnet och skulle verkligen älska om det blev möjligt att flytta in tjänstepensionen dit..tyvärr går ju inte det. Så nu får jag göra det bästa av situationen och gräva vidare och hitta bästa möjliga erbjudande inom de pensioner som valts via kollektivavtalet. Återkommer i frågan här senar. 

 

 

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (216)
Nov (3)

Taggar