Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1335
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Mer sparsamhet = mer lyx?!

Ironiskt nog så tror jag att om man kan vara sparsam på ett balanserat sätt så upplever man mer lyx än den som bara "blåser på". Visst det finns genomsnåla personer som aldrig köper någonting utom det absolut billigaste och som har svårt att njuta av ett restaurang- eller kafébesök eller för den sakens skull en lite dyrare flaska vin för att de bara kan se hur "dyrt det är". 

Generellt dock tror jag för oss som är sparsamma så är det tvärt om så att de få gånger som vi faktiskt gör någon sådant så njuter vi desdå mer. Då säger den naturliga maximalisten "men om du gillar att gå på restaurang varför gör du det då inte varje dag? Du har ju råd!" Anledningen till detta är enligt mig dubbel

  1. För det första så är det en betydligt mindre upplevelse att göra dessa saker ofta eller dagligen än vad det är att göra det sällan. Att göra de få tillfällena till en riktig fest är en betydligt bättre väg till njutning än att vänja sig och göra det lyxiga till slentrian. 
  2. För det andra så är argumentet "men du har ju råd" ungefär som när någon säger till en smal människa "du behöver väl inte tänka på vad du äter...du som är så smal"....Anledningen till att vi på riktigt har råd att gå ut och äta...är ju till stor del att vi avstår. De senaste 10 åren har vi tillexempel sparat uppskattningsvis 1/4 miljon kronor på att oftast ta med oss matlåda till jobbet. 

Vad är din inställning till lyx och njutning? "Ju mer desdå bättre", "lagom är bäst" eller "vadå lyx skulle vi inte spara"?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Händelsevis (ej registrerad)

Kass jämförelse, annars håller jag med! Fattar att det du vill åt är lite "vem kom först, hönan eller ägget" men tror att just kroppsstorlek är mer komplext än bara hur stor mängd man äter.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Händelsevis och tack för din kommentar. Det är ju sant som du säger men å andra sidan är du det sant vad gäller ekonomi och lyx också...vissa är ju tursamma individer som alltid hanmar på fötterna. Vad gäller vikt är det så att viss har svårt att hålla vikten trots bra matvanor...men det är också så att nästan alla kan bli tjocka om de helt skiter i vad de sätter i sig och inte rör på sig...så jag tycker nog ändå att jämförelsen är korrekt så när som på det faktum att den kan trampa vissa på tårna...

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (217)
Nov (4)

Taggar