Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

När börsen sänger tänk långsiktigt, tänk antal aktier och tänk direktavkastning!

Den senaste tiden har börsen svängt som en tonåring på väg hem från krogen och precis som med tonåringen är det både underhållande och skrämmande att se.  Värdet på mina aktier hade tappat knappt 100 tusen som mest i torsdags förra veckan vilket motsvarar nästan ett halvårs levnadsomkostnader för oss. Men jag har aldrig varit speciellt orolig. Istället har jag sett fram emot att få in mera pengar på kontot för att kanske göra några mindre köp i de bolag som jag tror kommer kunna leverera även framgent det vill säga alla på i vår portfölj och på vår bevakningslista.

Hur håller jag då kylan?

Först så har jag inga pengar på börsen som jag har tänkt att använda i närtid. De pengar som jag har på börsen ska användas under en period från år 2019 och fram till cirka 2034-36 när jag räknar med att börja ta ut lite från pensionskontona också (vid ca 58-60 års ålder).

Till saken hör också att jag tittar på direktavkastningen vilken inte  ser ut att gå ner. Den enda som hittills lämnat besked är Kesko och de höjde utdelningen med 70% (från 1.5 EUR till 2.5 EUR för 2015) istället. Jag tror att de flesta av bolagen i portföljen mer troligt höjer utdelningen än sänker det kommande året.

Det tredje är att jag tittar på antalet aktier, idag äger vi till exempel 900 aktier i Tele2 AB, att kursen fluktuerar ändrar inte det faktum att jag äger en viss andel i det bolagets framtida kassaflöden (typ 0,002 promille). Här bör man dock vara uppmärksam på mindre bolag till exempel förhoppningsbolag där det kan ske en mycket stor utspädning över tid med nya riktade emissioner etc. då blir dina aktier per definition trots samma antal en lägre andel av bolaget över tid….jag har inga sånna bolag…undrar varför?

Dessa saker sammantaget gör att jag blir mer sugen på att köpa efter en sån här nedgång istället för det som faller sig naturligt att vilja sälja. Pengarna ska inte använda i närtid, den troliga direktavkastningen går upp med lägre börskurser och jag får en större andel av bolagen för samma summa pengar.

Hur gör ni för att känna er bekväma och inte drabbas av panik vid fel tillfälle under en nedgång?

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar