Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1335
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

När man är fri så har dygnet 30 timmar!

Jag sätter nästan en heder i att våga vara ineffektiv att sätta mig ner i lugn och ro med en bok och en kopp kaffe eller gå en promenad med inget annat syfte än att komma ut ur huset. Jag skriver också denna blogg för att jag tycker det är kul vilket i och för sig är skapande men ur ett ekonomiskt perspektiv är väldigt ineffektivt. 

Trots detta sätter jag ett väldigt högt värde på min tid. Jag gillar inte dagar när jag inte vet vad jag har gjort eftersom tid är det enda som man inte kan köpa mer av så är det det dyraste vi har. Det intressanta är att när man lever som fri så hinner man med mycket samtidigt som det känns som man inte har gjort något alls. Jag ska försöka förklara vad jag menar....så får vi se om det blir förståligt. 

När man jobbar på ett mer traditionellt sätt så är livet uppdelat. Vid 6 går klockradion igång. Efter att ha fått på sig själv kläderna och baxat upp barnen så är man klockan 8 är man på jobbet, klockan 10 är det fika, klockan 12 lunch, vid 15 är det kanske kaffe igen och klockan 17 går man hem. Klockslagen kan variera men uppdelningen ser ofta ut på detta sätt. Eftersom man inte kunnat göra något av detta under dagen så behöver man kanske handla på vägen hem för att det ska bli någon mat på bordet och så vill man kanske träna och så är det dags att slappna av lite och tillsist sova för att gå upp nästa dag igen. 

När man "jobbar hemifrån" som fri företagare så är allt detta mycket mer organiskt. Början är liknande när frun och barnen går till jobb, skola och dagis men sen är det en mer organisk process som löper genom dagen. En del tid spenderas med att skriva, läsa, kommentera på den egna och andra bloggar. Tidvis har jag varit mer engagerad i börsens kortsiktiga rörelser men just nu har jag valt att göra lite mindre av det. Samtidigt kokar jag lite gröt som är min standardfrukost varefter jag kollar vad som behöver göras hemma. Om det är disk, tvätt eller städning som är på agendan så passar jag på att göra detta i samband med att jag väljer ut någon av de poddar och radioprogram som jag följer. Vissa dagar finns det behov av att handla lite och då tar jag cykel och kärra ( i nästan alla väder) och cyklar till affären. Genom att jag handlar när ingen annan är ute så går det oftast smidigt och eventeuella varor på erbjudanden är ännu inte slut i hyllorna. När jag kommer hem så har jag blivit några snäpp klokare genom det jag lyssnat på efter vägen, lite starkare efter att ha cyklat fram och tillbaka och inhandlingen är gjord. Dags för lunch och redan nu är ett helt dagsverke gjort. Efter lunch finns mer tid att läsa, kanske vika tvätt, bära in ved och dricka en kopp kaffe. Sen hämtar jag barnen med cykel, pulka, kick-bike eller vad som passar bäst för humör och säsong. En normal "arbetsdag" för mig pågår i cirka 7 timmar men låt oss summera hur den kan tänkas se ut: 

1. Frukost och Lunch 1 timme 

2. Skriva ett blogginlägg och svara på kommentarer 2 timmar

3. Städa, tvätta, laga mat, ta in ved, skotta, måla, reparera  3 timmar

4. Handla 1 timme

5. Träna 30 min + 30 minuter

6. Läsa 2 timmar  

7. Lyssna på podd och radio 3 timmar 

= 13 timmar (lågt räknat) 

Vad detta visar är att när man på ett organiskt vis kan göra saker sida vid sida så får man helt enkelt fler timmar på dygnet. En annan vinst är att när man vet att man är "fri" även i morgon så kan man skjuta arbetsuppgifter mellan dagar för att få en effektiv uppdelning. "Jag ska in till stan på onsdag då gör jag dessa tre saker oxå" istället för att bli tvungen att göra saker i en suboptimal ordning för att man bara har tid "idag" och sen är upptagen i en vecka. Man kan även duscha, byta kläder med mera när det behövs (inte varje morgon för att man "måste"). Man kan utnyttja dagen till det den passar till. Häromveckan tillexempel fick jag hem ett lass ved, jag hade andra planer men eftersom det skulle snöa kvällen efter så tog jag två timmar på morgonen och lassade in veden. Hade jag behövt gå till jobbet hade det inte bara fått vänta det hade oxå blivit sju resor värre att göra jobbet när man fick börja med att skotta fram vedhögen. En vacker dag kan man ta lunchen i skidbacken...en tråkig dag kan man välja att inte gå ut alls annat än för att hämta barnen (nu finns det i och för sig nästan inga dagar som har så dåligt väder att jag inte ger mig ut...men ändå man måste inte!) 

Allt detta sammantaget gör alltså att jag har 30 timmar på ett dygn, det gör också att jag är mindre stressad, jag är bättre tränad trots att jag nästan aldrig tränar för träningens skull...När jag får inspiration till att skriva 4 blogginlägg kan jag göra det direkt...för att sedan gå ut i solen eller sitta i läsfotöljen nästa dag när det känns mer befogat. 

Känner du igen dig i det jag beskriver? Har du erfarenhet av denna typ av organiska liv eller känner du kanske att du sitter fast i ekorrhjulet? Hur skulle din dag se ut om du fick välja helt själv? 

Anonymous's picture
Pengaregn (ej registrerad)

Det låter ljuvligt tycker jag!:)

MvH Pengaregn

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Pengaregn, 

Jag just den "organiska" dagen som kan växa fram lite som den vill är underbar, svårt att tänka sig att någonsin gå tillbaka till ett traditionell 8-5 jobb..

Anonymous's picture
Smålänningen. (ej registrerad)

Hej! Dags att jag ger mig till känna nu efter att ha följt din blogg ett tag utan att kommentera. Jag blir inspirerad av dina inlägg även om jag inte har riktigt samma mål. Jag känner igen mig i detta inlägget då jag själv jobbar varannan dag och ledig varannan dag. Fantastiskt skönt att kunna lägga upp dagen som man vill efter att mannen gått till jobbet och barnen till skolan. Tack för en intressant blogg!

Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Jag känner igen det till viss del ur perspektivet som egenföretagare, dock inte i något lungt tempo :-)

Första kundmötet klockan 10:00 (valt av mig för att slippa rusningstrafiken). Vaknar som vanligt, frukost och barnen till skolan. Lite bokföring på morgonen för att sen ge sig iväg till mötet. I bilen ett telefonsamtal till en kompis för att fråga om middag till helgen. Kundmöte. På vägen hem vid lunchtid stannar och köper en ny diskmaskin för att ersätta den som gick sönder. Ringer en annan kompis och bjuder på lunch hemma hos mig mot hjälp med att bära in diskmaskinen. Blir en långlunch då vi diskuterar ett gemensamt affärsprojekt vi skissar på.

Hanterar några kundfrågor på mail,  ringer leverantörer. Betalar lite räkningar, både företagets och de privata. Sen iväg och hämta paket på utlämningsstället och passar på att handla middagsmat. Iväg och löser ett akut kundproblem, på vägen hem ringer försäkringsbolaget och ändrar hemförsäkringen och bokar bilservice. Installerar diskmaskinen. Resten av familjen kommer hem. Efter middagen går alla till sitt. Går då in till datorn och bekräftar några kundmöten, svarar på lite mail. Jobbar lite på ett kundprojekt. Fortsätter lite med bokföringen. Lite tv och annat innan det är dags för sängen.

 

Påhittat, men speglar ungefär en dag i livet som egenföretagare där arbete och fritid går ihop i en ibland bra blandning och ibland en jävla sörja. Men klart friare än anställd på Storföretagetfrån 8-17 med 6 veckor semester pga bortförhandlad övertid.

Din beskrivning kändes klart mer avslappnad, men jag är ok med båda varianterna till viss gräns.

Anonymous's picture
Albin (ej registrerad)

Låter eftersträvansvärt!
Tror dock att jag fortfarande skulle binda upp mig på vissa aktiviteter även som fri. Scoutledare, kanske något politiskt och andra ideella arbeten.
Har du något liknande under veckorna?

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej allihop och tack för era kommentarer,

Smålänningen - det låter riktigt bra. Hade jag haft en annan startpunkt på min resa mot friheten hade jag möjligen valt någon form av deltid istället för extremspar metoden. 

Kilo - jag tror att ett eget företagande med god lönsamhet och där man inte behöver jaga kunder väldigt hårt kan vara mycket likt livet som fri. Om det däremot blir tufft affärsmässigt så kan det ju bli en annan sak med ständig stress som överstigen den som anställd. 

Albin - För närvarande räcker det för mig med den ram som hämtning av barn, träningar för dem med mera sätter på livet. När barnen blir större och inte behöver samma dagliga service och dessutom även frun är hemma så tror jag också att jag kommer finna andra engagemang utöver det jag gör idag. Det är skönt att ha den flexibiliteten att man kan göra så. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (217)
Nov (4)

Taggar