Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1329
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Nått är ruttet med lånekulturen!

Min syn är att man ska vara mycket försiktig med skuldsättning jag är dock inte någon rabitat motståndare till lån. Ibland kan det vara bra att kunna låna lite för att utbilda sig eller för att kunna köpa en bostad...men nog har det hänt nått vansiningt med lånekulturen på senare år. Två helt olika exempel men i grunden exempel på en galen syn på lån och risk. 

  • Bankerna rapporterar nu om rusning bland bostadägare som vill öka sina lån inför att amorteringskravet införs. Alltså inte desperata människor som ska flytta till storstan och behöver någonstans att bo utan existerande bostadsägare som passar på att höja lånen som troligen redan är rätt stora troligen för att konsumera. Inte nog med att man tycker sig vilja låna mer till konsumtion utan man gör allt för att slippa amortera på dessa lån. 
  • En annan sak som stör mig mycket är att det är svårt att få lägre ränta hos banken om man har "för lite lån". Det vill säga om man till exempel äger en bostad på en mindre ort med 50% belåning så kanske detta är mindre än 1 miljon vilket är "för lite" enligt banken för att kunna få rabatt. Detta måste vara ett tecken på vad som är fel inom bankerna när risken (som måste anses låg i fallet ovan) betyder mindre än volymen (hur stort lånet är) för bankens bedömning. När banken säger "nej du får ingen rabatt du har lånat för lite" så vet man att något är ruttet. 

Har ni några andra exempel på hur lånekulturen har spårat ur? Eller håller ni kanske inte med mig och tycker att ovanstående är helt befogat? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Onkel Tom (ej registrerad)

Problemet med den här typen av betraktelser och de underliggande fenomenen du kommentera här är att även om vi inser att det någon gång i tiden är dumma och felaktiga beteenden så vet vi inte när ändringen sker.

För sanningen idag är att den som har tillgångar gynnas. Det är goda affärer att köpa och äga bostäder och kostnaderna för lån är väldigt låga. Så är det säkert inte någn gång i framtiden, men när kommer den?

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1329
65
0
Fantastiska Far...

Hej Onkel Tom och tack för din kommentar. Visst är det så att även sjuka beteenden kan fortgå ganska länge om bara tillgångsinflationen fortsätter. Att äga bostäder har varit mycket bra under långa perioder (dåligt under andra) men det gör inte beteendet att låna mer på existernade bostäder för att bränna pengarna logiskt...även om det är i linje med tidsandan. 

Anonymous's picture
Onkel Tom (ej registrerad)

Det är sant!

Anonymous's picture
Tove (ej registrerad)

Jag instämmer och har också reagerat över det på senaste tiden då jag hamnat i diskussioner med kollegor. Det är intressant att normen verkar vara att låna så mycket som möjligt och amortera så lite som möjligt, och ingen reagerar över det. Och "alla" pratar om att det är så jobbigt med de nya amorteringskraven, som att det är dåligt att betala av på en skuld? Vi amorterar över 5% trots att vi har under 70% belåning, och då vill jag ändå amortera mycket mycket mer. Jämfört med att vi med amorteringskravet skulle "tvingas" att amortera bara 1%. Problemet är väl att de flesta inte ser bolån som en skuld, utan som en nödvändig boendekostnad i stil med hyra eller el.

En relaterad fråga - hur tänkte ni kring fördelning amortering och investering när ni hade bolån? En del av mig vill lägga allt på amortering, men samtidigt så vill vi ju bygga upp en pengamaskin. I dagsläget har vi lika delar amortering och investering (6000 på varje) och lite annat målsparande. Vi har ca 67% belåning och strax under 1,3 Mkr i bolån. I takt med att budgeten stramas åt och vi blir klara med målsparande kommer det finnas mer pengar till amortering/sparande, och jag tycker att det är svårt att veta hur det bäst fördelas.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1329
65
0
Fantastiska Far...

Hej Tove och tack för din kommentar. Vi har alltid både investerat och amorterat. Med vårt nya boende kommer vi faktist att behålla en viss belåning (cirka 30%) då vi hellre vill ha mer fritt eget kapital, men rent generellt så tycker jag att det är lättare att hålla sig kall när börsen går upp och ner när man har låg (eller ingen) belåning. Man kan liksom luta sig tillbaka i den sköna förvissningen att oavsett var detta tar vägen som kommer jag kunna leva billigt i ett avbetalt boende. Skuldfrihet/Låg belåning är därför för mig inte frågan om ett matematiskt ställningstagade utan snarare ett erkännande av att vi tenderar att vara känslomänniskor när allt kommer omkring och då är det en stabil grund att stå på när det blåser. 

Detta skulle nästan kräva ett eget inlägg - typ hur har vi gjort...vad skulle vi göra annorlunda idag och varför? 

Sparaklokt's picture
212
520
46
0
Sparaklokt

Jag belånar lägenheten och investerar istället. Andra verkar belåna och konsumera.....

Anonymous's picture
Tove (ej registrerad)

Det hade absolut varit intressant med ett eget inlägg om dessa tankar, tycker som sagt det är svårt med fördelningen. Med dessa låga räntor så känns det ibland "dyrt" att amortera och på så sätt gå miste om avkastning på börsen, men det beror också på vilken tidshorisont det är på sparandet. I vårt fall så är amorteringen sparande till nästa boende, vilket det kanske är dags för om ca 3 år, vilket är ett gränsfall för att placera pengar på börsen ändå, och då är låneräntan plötsligt ganska bra avkastning i förhållande till vad man får på ett sparkonto eller annan säkrare placering.

Det trista med lån är att jag känner mig låst av det. I dagsläget lägger vi nästan 8000 kr/månad på amortering och ränta, och det hade ju varit sååå mycket roligare att köpa aktier för de pengarna istället. Att amortera mer ger verkligen ett bättre perspektiv på pengars värde. För att vara 2 35-åriga höginkomsttagare boende i Malmö så har vi rätt lite i lån, och vi amorterar förhållandevis mycket, om jag jämför med de flesta i min bekantskapskrets, jämfört med supersparbloggare så är vi väl både högt belånade och slösaktiga ;) Men ändå så skulle det ta oss 15 år att betala av vårt lån med nuvarande amorteringstakt. Och skulle vi lägga allt vårt sparande på amortering skulle det ändå ta oss 5 år att betala av det...

Min tanke är väl i alla fall att i första hand öka på amorteringen och kanske amortera dubbelt så mycket som vi investerar eller något i den stilen. Men jag vacklar mycket fram och tillbaka över vad som är bäst :)

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1329
65
0
Fantastiska Far...

Hej Tove, jo det är lite jobbigt att spara till låg avkastning i amorteringar men man får samtidigt betänka att det är ett helt säkert sparande som ändå ger någon procent vilket inte är att förkast. Hur man ska fördela mellan amortering och investeringar är inte en matematisk fråga utan en känslomässig. Hur känner jag inför att vara skuldsatt och samtidigt köpa riskfylda tillgångar? Därför är det också ett svårt beslut för den viktigaste aspekten går inte att beräkna. 

Anonymous's picture
Tove (ej registrerad)

Där satte du huvudet på spiken ;) Tack! Då kan jag sluta leta efter den optimala fördelningen och följa magkänslan istället. Det som känns vettigast för oss är att ha huvudfokus på amortering men fortsätta investera ca 10% av vår inkomst så att vi får igång pengamaskinen så smått. Känns som att de flesta (åtminstone av de jag umgås med) skulle idiotförklara den approachen med tanke på förväntad avkastning på börsen kontra låga räntor, men de har samtidigt några fler miljoner i lån än vi har :)

Anonymous's picture
Händelsevis (ej registrerad)

Hade precis samma fråga som Tove och fick den nu besvarad! Vi har valt att amortera just nu för att inte känna oss låsta i stora lån och risken att inte kunna flytta när ett tillfälle uppenbarar sig (om vi skulle sälja med förlust alltså) Har ofta den här diskussionen med en kompis till oss som tycker vi är helt vrickade som amorterar "nu när det är så billigt att ha lån". De investerar i halvriskabla aktier och ser det som en sparade inför nästa boende. Men det är väl olika antar jag, vi skulle ju aldrig våga göra som dem och de tycker vi använder pengarna ineffektivt.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (216)
Nov (3)

Taggar