Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

"Ni bara låsas vara fattiga" 2 - den efterlängtade uppföljaren!

I förmiddags publicerade jag ett inlägg på bloggen som hette "Ni bara låtsas att vi är fattiga" vilket drog igång en liten debatt på twitter. Jag hade tänkt mig detta som ett skämtsamt inlägg då vi egentligen har det väldigt bra i familjen. Dessutom förstår jag mycket väl vad det är barnen uppfattar som "fattigt" och att detta egentligen har att göra med timing  än att vi har eller gör få saker. 

Jag borde dock ha förstått att detta skulle ta lite fart för det finns ingen som engagerar som barn, å kastar man dessutom in lite ovanliga livsval så brukar det dra igång lite. Därför tänkte jag skriva en liten uppföljare med några exempel på hur vi tänker. 

Till viss del så tvingas ju barnen att följa med på våra livsval men så är det ju i alla familjer, skulle vi inte vara överens och skilja oss så drabbar det barnen och skulle vi välja ett liv med karriär  skulle det också drabba dem men på ett annat vis. Vårt livsval eller andra livsval behöver inte vara negativa för barnen men de får lika fullt följa med på föräldrarnas resa vare sig de vill det eller inte...fram till det att de är vuxna. 

Det känns samtidigt som att vissa som läser bloggen och som inte har träffat oss ser framför sig att våra barn går klädda i lump, får äta uteslutande potatis och havregryn, får underhålla sig med en pinna och ett buntband och att vi bor i en håla i marken. Så är dock inte alls fallet:

Att älsta sonen uppfattar oss som "fattiga" kommer just nu troligen av att vi flyttat in i ett hus med lite äldre standrad. Eftersom vi inte vill renovera snabbt (och dyrt) så låter vi detta ta tid varför vårt hus som strukturellt är jättebra har lite gamla tapeter och små omoderna badrum. En annan grej är att vi inte åker utomlands om vi inte kan vara borta länge då vi tycker att det är svårt att försvara resor tvärs över jorden med mindre än att vi kan vara borta några månader (detta ur ekonomiskt, tidsmässigt och miljömässigt perspektiv) och eftersom vi flyttade förra året så är det nu 3 år sedan vi gjorde vår senaste resa vilket är längre än det brukar vara. Äldsta sonen som är 8 år har dock varit 1 år utomlands sedan han föddes så när vi reser så gör vi det ordentligt. 

I övrigt så har våra barn bra cyklar, TV-spel, studsmatta, fotbollar, vinterleksaker, skidor, skridskor med mera för att ha en givande fritid. Vi köper också varje år säsongskort i den lokala skidbacken så att vi kan göra något roligt på helgerna med hela familjen. Barnen har också varit på lekland, vattenland, cafe och restaurang med mera kanske inte lika ofta som viss andra barn men de är inte heller helt utan. Självklart finns det barn som har ännu mer grejer och som gör dyra saker varje helg men jag uppfattar inte att våra barn saknar något, snarare har dom det väldigt bra. De har allt de behöver materiellt och mer därtill snart två  fria föräldrar som har gott om tid för dem då de helt styr sina "arbetstider". 

Hur ser ni på detta med barn och konsumtion? Hur ser ni på att barnen "tvingas" leva med föräldrarnas livsval? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Gabby (ej registrerad)

Nu känner jag ju inte er alls och har bara följt bloggen någon månad, men till och med för mig var det uppenbart att det inte var en så 'allvarlig' situation. Ibland verkar det bara som att människor väldigt gärna med vilja väljer att tolka 'fel'.

Jag håller mest med i det du skriver. Oavsett vilka förhållanden och förutsättningar en familj har så kommer ju barnen att följa med i det som händer. Det blir ju ännu roligare när barn blir äldre att se, som du skrev i förra inlägget, om barnen anammar det de växt upp med eller om de väljer en annan väg. Har svårt att se dock att barn skulle fara illa för att föräldrar har koll på sin ekonomi... haha... 

En tanke som jag har som jag är osäker på om ni diskuterat det tidigare är ju skolans ansvar i att lära barn hantera pengar. Med tanke på hur olika förutsättningar är, både mellan familjer såväl som individer, så tror jag alla skulle tjäna på att det var en del av undervisning. Kanske kopplat till olika svårighetsgrader mellan olika årskurser. Jag kommer ihåg att vi skulle pröva på att lära oss tvätta och städa hemma i uppgift till hemkunskapen när jag gick i skolan, men aldrig att vi skulle diskutera ekonomi.

Tack för en intressant blogg!

Spargrisen's picture
23
45
1
0
Spargrisen

Men det är ju en jättebra insikt av barnen, att ni bara låtsas vara fattiga! Och att de fattar det. Så småningom kommer de tycka att ni är jätterika för ni har råd/tid/lust att göra saker som inte andra gör (tex åka på långresa eller att ni umgås med dem jättemycket istället för att bara jobba).  Det är ju tusen gånger värre med barn som på fullaste allvar tror att familjen är fattig och därför inte vågar föreslå några utgifter, som tex gå på kalas (som jag skrev i ett av mina söndagsinlägg).

Mitt intryck är att ni har det väldigt bra i er familj. Och att barnen är väldigt medvetna om ert val.

(PS Tog en kaffe på ett fik i det lokala centrumet med en kompis igår. Har jag inte gjort på jättelänge. Fy 17 vad onödigt dyr den var. Och inte så god heller. Men sällskapet var trevligt, så det får balansera mitt dåliga samvete av "onödig utgift" DS)

 

Anonymous's picture
P. (ej registrerad)

När jag läste ditt inlägg tänkte jag på hur olika miljöer man kan växa upp i. Där jag växte upp var det tvärtom ganska fult att ha pengar och en sån blygsam sak som att åka på 1-2 utlandsresor årligen och dessutom ha lite för dyra bilar ledde till att jag ägnade stor del av mitt liv åt att försöka verka fattigare. Idag var jag i lekparken med min dotter och började prata med en annan (ensamstående) mamma och insåg direkt hur jag har kvar det där i mig att försöka framstå som att jag är fattigare än vad jag är. Jag noterade direkt att hon uppfattade sin egen ekonomi som ansträngd och jag sa därför saker som "Ja, PoP är fint men tyvärr väldigt dyrt" och "Ja, men vi bor ju väldigt trångt" för att det kändes viktigt för mig att hon inte skulle känna sig förminskad av min finare adress när det kom på tal. Hon däremot kändes som hon försökte övertyga mig om att hon inte var så fattig när hon berättade att hon kostat på barnen dyra försäkringar och har månadssparande. (Nu när jag tänker på det inser jag hur stört det är att jag vet så mycket om en främling vars namn jag inte ens kan)

Min sambo pratar ofta om att han har en oro att våra barn ska känna sig fattiga, eftersom han växte upp utan resor, med ärvda kläder och ständigt prat om att allt var för dyrt och upplevde det som jobbigt. Utifrån min egen uppväxt har jag inte alls tänkt på detta som ett potentiellt problem, utan har mer oroat mig för att mina barn ska uppfattas som dryga. Det är ju helt irratioenellt utifrån att jag nog faktiskt har sämre ekonomiska förutsättningar än jag växte upp med (främst pga eskalerande bopriser). Oavsett tror jag att det är oundvikligt att ens barn påverkas av den miljö de växer upp i och om man som förälder har en övertygelse om att det sätt man lever på är det rätta så tycker inte jag att man ska behöva rättfärdiga det. Det gäller oavsett om det är som ni, slösigt, eller under stor press. Man gör så gott man kan och på det sätt man tror är bäst för just den egna familjen. Det enda verkliga problemet jag ser är om man gör val utan att tänka sig för och reflektera över de konsekvenser som valen får. Troligen så kommer era barn tycka att det enda rätta är sättet just ni lever på, precis av samma anledning som jag i vuxen ålder tycker att tältning på Åland och resor till Kanarieöarna låter härligt fast jag hatade det som barn. :) 

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej och tack för era kommentarer,

Gabby - ja du har säkert rätt och dessutom är twitter verkligen gjort för att missupffattas. Jag använder det främst som en platform för att sprida och ta hitta länkar...men diskussionen där blir ofta ganska ytlig..och gärna lite tillspetsad. Tacka vet jag dem som skriver kommenterarer:-) 

Spargrisen - ja jag hoppas verkligen att det ska gå att lära barnen att prioritera...utan att för den sakens skull känna att det är fattigt. Vi tänker själva att vi kan göra "vad som helst" men inte hela tiden och inte allt samtidigt. Angående din utgift så skulle jag också tagit tillfället i akt om jag kunnat träffa någon på det viset. Sen skulle jag inte köpa "ute kaffe" varenda dag men det är en annan sak. 

P - jätteintressanta reflektioner. Jag tror att min syn på ekonomi på många vis påverkats av min uppväxt. Vi var eller kände oss aldrig fattiga däremot så gjorde vi inte det "som alla andra gör" och tillexempel så åket vi relativt sällan utomlands eller till stora skidorter på vintern. Vi var dock på några resor och dom kommer jag ihåg än idag och vi åkte skidor men på ställen där man nästan fick vara helt själv i backen när vi besökte Norrbotten varje påsk. Vi bodde också i ett område där det var blandat med personer som bodde på olika sätt (villa,radhus, bostadsrätt, hyreshus) och som jobbade med väldigt olika saker och dessutom så var det relativt många invandrare. Tror att det har gjort att jag är mindre mån om att "passa in" än många andra. Dessutom känner jag mig trygg med min status i samhället och behöver inte hävda mig på någon annans bekostnad. Som sagt kul funderingar som fick mig att tänka. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar