Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Ni bara låtsas att vi är fattiga...

Våra barn är ju fortfarande ganska små men de växer fort och speciellt de äldsta två som fyller 9 och 7 år i år börjar bli mer uppmärksamma på vad andra har. De har någon gång kommenterat att andra har "lyxhus". De är dock fortfarande osäkra på vad det är och när vi frågat dem vad kompisarna har som de saknar så blir svaren väldigt vaga. Dem börjar också undra över om de kan ha egna telefoner och vill ha en större TV..

Tror att detta kommer sig av två saker tror jag. För det första så blir de nog mer medvetna. För det andra så  vi flyttade ifrån ett hus som var dubbelt så stort till det vi bor i idag. I det gamla huset var vi också just igenom en omgång renoveringar vilket innebar att allt var nymålat och fixat efter våra önskemål. Det "nya" huset har allt vi behöver men har generellt en äldre standard och är lite enklare även om det har allt vi behöver. 

Barn säger också så många intressanta och bra saker, en dag helt utan synlig anledning så sa den äldsta av sönerna "Ni bara låtsas att vi är fattiga" vilket var en mycket relevant reflektion och kanske definitionen av frivillig enkelhet som vär vad vi på något vis har gjort till en livstil. Jag ser på vissa sätt fram emot var denna diskussion ska leda när de blir äldre. Kommer de göra revolt mot vårt sätt att leva och försöka tjäna så mycket pengar som möjligt för att köpa prylar, stora hus och biler eller kommer de följa i våra fotspår och bli hippie kapitalister eller kommer de kanske ta helt andra vägar som vi inte ens kan fantisera om idag. 

Hur som helst intressant, och vi kommer fortsätta att låtsas vara fattiga!!

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Det där är intressanta diskussioner!
Har trots vuxna barn inget facit.

Tror inte på att beroende på hur man bemöter det, får man ett säkert utfall, som gäller generellt.

Visst påverkar vad vi gör mer än vad vi säger men det finns nog alltid ett behov att bryta normer och revoltera för den nya generationen.

Att förklara att det finns olika definitioner på att ha råd och unna sig i olika familjer, tror jag dock på.

Det är därför jag älskar MMMs "Vilken del av penningvågen surfar du på"

Det är inte lätt för ett barn att förstå, att olika familjer som till synes lever på samma levnadsstandard, kan varierar från utblottade till badande i en fontän av överflöd!

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej Kalle och tack för din kommentar, 

Som vanligt när det gäller barn så bröt det ut en liten debatt efter detta inlägg men det var på twitter istället för här på bloggen. Därför har jag skrivit ett uppföljande inlägg som snart är klart..kommer senare under dagen. 

Tror generellt sett att det är svårt för dem som inte har kommit upp framför "vågen" att inse att man kan leva på så lite pengar och samtidigt leva i överflöd. Det verkar osannolikt för en familj som gör av med 50 tkr i månaden på "livets nödtorft" att en annan liknande familj kan leva i överflöd på 40% av den budgeten. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (22)

Taggar