Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Nu är Fru Fri, fri som en fågel!!

För ett par år sedan under ett av mina uppdrag som konsult fastnade jag för en artikel i Dagens Industri som handlade om vikten av sociala relationer. Jag fastnade särskilt för bilden i artikeln som illustrerade detta (se bild) där en kontorsråtta satt i en fågelbur och under buren pågick ett helt annat liv där folk strosade runt och såg ut att ha ett himla trevligt socialt liv. Jag och mina kollegor skrattade mycket åt det här och vi började kalla oss själva för burfåglar som då och då blev utsläppta på socialt liv utanför jobbet. Jag har tänkt på det här i efterhand och konstigt nog var det först när vi faktiskt insåg att det fanns en möjlighet att bli ekonomiskt oberoende som jag också började känna mig fast och låst av en arbetsgivare, innan tänkte jag inte så mycket på det.

De senaste två åren (när jag har varit väldigt nära) har i perioder känts otroligt långa men nu när jag blickar tillbaka så känns det förstås som att de åren svischat förbi väldigt snabbt. En del har frågat oss om vi har försakat eller ångrat något under den här tiden som vi har hållit på med den här planen och nej, jag kan inte komma på något. Vår sparsamhet och hur vi lever (som på ytan inte skiljer sig märkvärt från andra) har ju växt fram under många år så det har blivit en sån naturlig del av vår vardag. För oss handlar det inte om att vi väljer bort saker och ting utan det handlar om att vi nogsamt väljer ut vad vi vill göra och på vilket sätt. Det här har också gjort att vi alltid känner oss väldigt nöjda med vad vi gör och vi uppskattar mycket mer det vi har och det vi gör, istället för att drömma oss bort om vad vi inte har eller vad vi inte har upplevt. En sak kan jag i och för sig komma på och det är att jag ibland har önskat att vi kom på det här tidigare men nu när målet är här så spelar ju det ingen roll längre.

Nu stundar en lång härlig semester och vad jag kommer att sysselsätta mig med i höst det tar vi vid något annat tillfälle. Idag firar vi att den här burfågeln blir utsläppt på riktigt! Vill du följa min fortsatta frihetsresa så håll koll framförallt på min Instagram @enkelboning.

Vi ses till hösten!

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Trixan (ej registrerad)

GRATTIS och välkommen i "gänget" :). Underbar cykelbild. Hoppas ni får en lång skön, avslappnad semester. Njut!

Anonymous's picture
David (ej registrerad)

Stort grattis till dig och er! Bra planerat, genomfört och genomtänkt. Njut av friheten nu. 

Anonymous's picture
MariaCH (ej registrerad)

Trillade in på den här bloggen imorse och tycker det är roligt då jag själv är inne i samma tänk och värdesätter tid/frihet framför pengar/lyx. Men jag blev lite fundersam hur du tänker att du hade gått tillväga om ni hade kommit på det tidigare? Jag har sparat ihop en del pengar från tidigare när jag har arbetat men började sedan plugga och är nu färdig med min examen och ska börja arbeta. De allra flesta jobb är på heltid, jag förstår att det är fråga med induviduella svar, men är det bäst att jobba heltid några år och få ihop erfarenhet och pengar för att därefter gå ner i arbetstid. Eller ska man gå in och jobba exampelvis 80%, men då kommer det även ta längre tid innan man sparar ihop lika mycket?

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Maria CH och tack för din kommentar, 

Egentligen tycker jag att alla vägar till större frihet ska utvärderas men det knepiga med deltid när "alla andra" jobbar heltid är att man blir en lite udda fågel som slutar tidigare varje dag, eller aldrig är på plats på fredagar eller liknande. Det finns också en tendens att dom som jobbar deltid har lika mycket arbetsuppgifter som den som jobbar heltid och helt enkelt bara får stressa mer under sina färre timmar. Detta sagt så finns det många som får deltid att fungera utmärkt och är jättenöjda med det. Inom vissa yrken är det också vanligare och då är ju arbetsorganisationen anpassad för det vilket gör det enklare. Vi valde att spara maximalt och jobba heltid under våra år fram till frihet utifrån den possiton som vi hade vid starten vilket var att vi redan var etablerade på arbetsmarknaden och dessutom hade vi små barn som skulle försörjas. Vi utvärderade alla möjligheter under 2011 inklusive deltid och att hoppa av och starta eget men kom fram till att den här vägen passade oss. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar