Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Om livsstilsminimalism och att ta tillfället i akt..

Vi håller på att förbereda oss för en längre resa till Mexiko över december/januari och av den anledningen och den lilla saken att jag håller på att skriva en bok så har bloggen lite av en paus. För er som eventuellt är nya här på bloggen så rekommenderar jag att ni börjar läsa här där jag har samlat en del tidigare inlägg som jag tycker är särskilt matnyttiga för den som vill förstå mer av vår "resa" till frihet och filosofin som tagit oss hit. 

Även under en paus så spirar dock idéerna tilll blogginlägg och listan blir bara längre och just idag kom jag att tänka på hur vi planerar vår resa som en möjlighet att rensa.

(En av helgens höjdpunkter...en promenad med denna fantastiska utsikt)

Under se senaste 10 åren har vi gått igenom en ganska stor förändrig från vanliga "stor konsumenter" till relativt sparsamma till vad jag idag skulle kalla någon form av "livsstilsminimalister". Vad jag menar med detta är att vi ifrågasätter alla prylar men även upplevelser och "måsten" som kommer in i våra liv och funderar på hur dem bidrar till vårt välbefinnande. Vi har inte en traditionellt minimalistisk inredningsstil men däremot är minimalismen ett livstilsval för oss.

Vi är dock långt ifrån perfekta och vi har fortfarande för mycket saker och vi faller forfarande i fällan att vilja lägga till något när vi är missnöjda trots att det säkert skulle vara en betydligt mer framkomlig väg att dra ifrån. När det gäller prylar så skulle jag säga att den sparsammes svaghet är att denne vill behålla saker som "kan vara bra att ha" medan storkonsumenten har problem med ett stort inflöde. Vi har i stort sett stoppat flödet in men har varit dåliga på att göra oss av med saker fram till för några år sedan. Sedan dess har vi flyttat till ett hälften så stort hus..som dessutom var möblerat så trots att vi gjort oss av med mycket så är vi inte i mål ännu. Vi är fortfarande långt ifrån perfekta på den här punkten  vilket gör att vi behöver ta tillfället i akt och rensa när tillfälle ges och jag ska ta tre bra exempel från den senaste tiden. 

  • Jag köper gärna hem och fyller skafferier, frysskåp och källare med mat när det är bra pris. Det är ju bra och kan spara en massa pengar (och tid) men bara om allt kommer till använding. Nu ska vi snart ut och resa och det tog jag som ett tillfälle att göra en inventering (av alla skåp) med fokus på frysen (detaljerad lista på allt innehåll) och nu lagar vi bara ur skåpen så långt som möjligt fram till vi åker. Fantastiskt vad mycket som finns när man börjar kolla efter...och grymt vad gott det var med pizza med makrill och kronärtskocka (fredag) och helgrillad lammstek (lördag) som det blev nu senaste helgen baserat på "skåpfynd".  Vi äter ett par veckor nästan "gratis" mat och får samtidigt koll på vad som finns i skåpen. Vi utmanar också vår kreativitet när de olika grejerna vi har köpt hem ska använda. Vi tar tillfället i akt! 
  • Fru fri håller på att bygga en sovalkov till äldsta sonen (något som hon skrivit om på sin blogg) och i samma veva bygger vi om vår garderob så den blir något större men framförallt mer ändamålsenlig. När man bor i ett relativt litet hus så behöver man verkligen använda ytorna smart och detta är en del i det projektet. En bieffekt blev att fru fri fick syn på sin hög med skärp och hyx-flux så hade 12 skärp som hon inte använder sorterats ut. I samma veva så fick jag inspiration och sorterade ut lite gamla underkläder/strumpor som jag inte längre använder och helt plötsligt var det ordning och reda i underklädeslådan. Både bältes- och underklädesrensningen var exempel på saker som tog några minuter men som sedan ger vinster under lång tid. Vi tar tillfället i akt! 
  • Som sagt så ska vi snart ut och resa och det till värmen i Mexiko så nu får vi en chans att testa sommarkläderna igen. Här får vi också en möjlighet att rensa. Först när vi packar ner och ser grejerna så kan det visa sig att det finns saker som vi "råkat" spara som vi egentligen inte vill ha...men sen ännu hellre så kan vi ta med oss en del kläder som kanske inte (längre) är favoriter och använda dem som reserver på resan och sedan låta dem komma någon annan till gagn och skänka bort dem innan vi åker hem. För egen del kommer jag ta med ett helt gäng med kortärmade skjortor men tror bara en liten del av dessa kommer finnas i väskan när vi åter landar på hemmaplan. Vi tar tillfället i akt! 

 

Just nu så känner jag att det är just prylarna som är vår alkilleshäl, vi har visserligen rensat en hel del men det finns mycket mer att göra och det är en befrielse varje gång vi minskar på mängden prylar. Det kan dock vara rätt jobbigt att ta tag i saker och då är det bra att ta tillfället i akt om det så är i det lilla. För oss är inte längre ekonomin i sig en utmaning då vi har designat ett sparsamt liv och spenderar relativt lite pengar på slentrianmässiga saker. För den som vill ändra sina ekonomiska beteenden kan det också vara bra att ta tillfället i akt och testa små förändringar. Använd en avgränsad tidperiod för att testa en förändring. Ta matlåda i två veckor, försök att leva maximalt sparsamt i en månad, testa att inte köpa kläder fram till nästa sommar. Promenera till jobbet fram till jul. Vissa av dessa förändringar tror jag kommer bli bestående för den som verkligen vill förändras men även om de inte blir det så är ju den besparing som kom under experimentet trots allt en realitet som kan ge mersmak. 

Har du exempel på när du tar tillfället i akt? Hur kan det se ut för dig?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Hjärter Kung (ej registrerad)

Jag blir lika förvånand varje gång över hur påhittig jag blir när jag gör en frystömning.

Och gott blir det! ... oftast.

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej Hjärter kung och tack för din kommentar, 

Helt klart är det så och man blir nästan lite besviken på sig själv när man inser hur lat man kan bli i vardagen när det blir lite samma dag ut och dag in...bra då att ta tillfället i akt och utmana kreativiteten. Det samma gäller faktiskt skafferiet när man får hitta på nått och baka på den där "udda mjölsorten" man köpt någon gång istället för att bara gå å köpa en ny påse av "det vanliga". Som sagt så blir det oftast gott...å tar det lite tid att laga så är man så hungrig så även det som är "OK" blir gott då hungern är lite större:-) 

Anonymous's picture
Katarina (ej registrerad)

Jag måste få säga att jag tycker att du uppvisar ordentligt med dubbelmoral. Dels är det uppenbart att du slutade vara anställd för att starta eget inom det här och räknar med de inkomsterna framöver (även om det göms undan i budgetar som visas här). Sedan allt det här snacket om miljö och då boka en flygresa till Mexico. Det blir så ihåligt. Jag hoppas att du inte kommer skriva i din bok att du bryr dig om miljön och att du därför konsumerar mindre. För en sån flygresa som ni ska göra är bland det mest onödiga och miljöförstörande som finns. Sluta förvirra folk med dina dubbla budskap om hur man lever enklare och hur man lever mer miljövänligt. Kanske har du till och med lyckats lura dig själv men för utomstående är det tydligt att du inte är en bra förebild. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej Katarina och tack för din kommentar, 

Det är väldigt tråkigt att du tycker så och du har så klart rätt till din egen åsikt men från mitt perspektiv så anser jag att du har helt fel. 

Målet för oss har aldig varit att sluta arbeta helt, det skulle vara en tråkig tillvaro utan målet för oss är att inte behöva ha en förvärvsinkomst för att överleva. Om du hade läst bloggen ett tag så hade du vetat att det alltid varit planen och att vi alltid pratat om att "syssla med egna projekt" efter det att vi slutat jobba. Vi döljer inga utgifter utan det som finns i "firman" är bara varsin dator, telefon och resor direkt relaterade till företaget (om jag behöver åka tåg till stockholm för att vara med i en poddcast eller till Halmstad för att föreläsa så är det ju inte en privat utgift) Under min tid som bloggare har jag upptäkt att jag verkligen tycker om att skriva och föreläsa om hur vi kan ta bättre ekonomiska beslut och många tycker att det är inspirerande. Fru fri i sin tur älskar att syssla med inredning baserat på återbruk. Vi ogillar dock tendensen att sälja dyra och dåliga produkter/tjänster för att gå runt på denna typ av verksamheter och med hjälp av den frihet vi har skapat oss kan vi bedriva den här verksamheten på ett sätt som följer vår övertygelse och behöver inte sälja saker vi inte tror på. 

Vad gäller resor så har jag skrivit om det ofta här på bloggen och för oss har det aldrig handlat om att vi vill sluta resa utan istället har vi tagit beslutet om att vi vill resa sällan och vara borta länge då vi på det sättet tycker att vi kan motivera både den ekonomiska utgiften och utsläppen. Vi har familj och vänner i Mexiko som vi vill träffa men istället för att träffa dem några få veckor om året så väljer vi att åka ca vart 3:e år och vara borta i minst två månader. På samma vis tänker vi på användadet av bil etc. Vi har flyttat till ett mindre hus etc allt för att minska våra utgifter och miljöpåverkan samtidigt som vi  ökar vår frihet. Vi köper mat i säsong viket innebär att vi kan äta väldigt stor andel svenskt etc. etc etc. Är vi perfekta..nej..har vi gjort stora positiva förändringar i vår livsstil JA! 

Vi skulle kunna göra av med mycket mindre pengar och bidra till mycket mindre utsläpp i världen om vi valde att inte göra någonting. Det har dock aldrig varit syftet. Syftet är att visa på ett sätt att leva som både kostar mindre och bidrar med mindre utsläpp men som samtidigt har en högre livskvalitet. 

Hoppas detta bidrar till lite ökad förståelse för vårt tänkande och att du kan fortsätta att läsa lite mer och förstå vad den här bloggen och vår filosofi egentligen handlar om! 

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Ja det är inte lätt att bara få va 80% Jesus!

Du kan trösta dig med att jag som också kallar mig hippiekapitalist, har två hus, tycker om bilturer och flyger ett antal gånger om året, nog bara är 20% Jesus!

Anonymous's picture
David (ej registrerad)

Hej, vill ge min bild av hur jag ser situationen i ljuset av Katarinas inlägg. Jag har sett kommentaren förut om att använda epitet "fri" inte stämmer om man har annan sysselsättning eller uppehälle efter man valt att sluta en anställning. Min syn är att fri är något man själv definierar och att ni gjort det bra på ert sätt och ni har fått det att fungera. Jag ser ingen dubbelmoral utan är snarare avundsjuk eller kanske framförallt glad för er skull att ni kan ägna er åt era hobbies och intressen utan att det finns något "måste" i det, utan istället göra det av egne vilja. Grattis till det! Jag ser logiken i ert sätt att resonera kring resande och ser er inte främst som några miljöhjältar, men att de steg ni valt att ta ändå bidrar till en bätttre miljö än som ni ( och troligtvis 95% av befolkningen) levde innan.

 

/David

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej och tack för era kommentarer, 

Kalle - det är intressant att ur någon synvinkel så är alltid det man gör möjligt att kritisera...men jag upplever att dom som lever i huvudfåran alltid kommer undan med en massa konstigt beteende bara för att det är "vanligt". Vad gäller resande så tror jag att det är en bra mycket mer motiverande tanke för många att tänka att "vi kan resa hälften så ofta men vara borta tre gånger så länge" än att "vi kan inte resa alls". Tror därför att det som vi propagerar för nämligen att resa sällan men "ordentligt" har större potential att faktiskt påverka vanligt folk att fundera över sina vanor. 

David - Du har troligen rätt, i USA har några bloggare myntat begreppet "Internet  Retirement Police" vilka är en samling personer som går från blogg till blogg och berättar att ägaren till bloggen inte alls är "retired" för vederbörande jobbar ju med att skriva, bygga, guida turseter eller vad det nu kan vara. Grejen är bara att om man läser denna typ av bloggar så inser man att syftet har aldrig varit för någon att bara ligga på stranden och lata sig utan syftet har varit att göra meninsfulla saker men utan KRAVET på inkomst.  Vi ser oss inte heller som några miljöhjältar men tycker att det i och med en ökande frihet har blivit mer och mer rimligt och möjligt att leva i linje med sina värderingar..och jag tror inte att förstöra jorden i onödan är i linje med någons värderingar. Därför faller det sig naturligt att resa mer sällan, köpa färre prylar etc etc. I vissa fall så går detta hand i hand med att det också sparar pengar men det är inte alltid.  

Anonymous's picture
Fru Bolanski (ej registrerad)

Vilken härlig resa du och familjen har att se fram emot!

Jag och mannen gör en liknande variant med våra två barn. Vi är föräldralediga med varsitt barn och planerar vara på resande fot i tre månader för att sedan tillsammans vara lediga i ytterligare en månad ihop hemma i Sverige.

Just nu befinner vi oss i Japan! Ett fantastiskt land. Vad gäller frystömning och klädrensning gjorde vi ungefär på samma sätt. Fast vi tog med oss gamla kläder och underkläder som får slängas efter hand. Vikten på väskorna blir lite lättare hela tiden.

Vore intressant att veta hur er kommun valt att hantera ev. förskoleplats (osäker på.era barns ålder). I vår kommun får man bara vara ledig två månader innan platsen sägs upp.

Trevlig resa!

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej Fru bolanski och tack för din kommentar, 

Kul att höra att ni har tagit tillfället i akt att resa när ni kan vara föräldralediga. Det är skönt att resa med gott om tid. Har varit på många ställen i världen men faktiskt aldrig i Japan så det får kanske bli i någon framtid. Just nu blir det mest Nordamerika då vi kan besöka vänner och familj. Att lämna en del saker under vägen kommer jag nog också praktisera under den här resan och även barnen kan jag tänka mig kommer slita ut en del grejer helt och hållet. 

Vad gäller ledighet från förskolan så har vi bara en som går på förskola nu och vi kommer ju vara lediga relativt kort (under 2 månader) så vi har inte haft någon sådan diskussion kring att platsen eventuellt skulle bli uppsagd. För 6 år sedan spenderade vi 8 månader i Mexiko och då var äldsta sonen ledig från förskolan i en annan kommun där vi bodde då och det var inget problem att behålla platsen så det beror nog på var man bor...

Ha en fortsatt trevlig resa! 

Anonymous's picture
Stephen financi... (ej registrerad)

Erbjuder KREDITA !!!

Vi är Stephen Villiams Loan Service som erbjuder långsiktig och kortfristig finansiering med en räntesats om 2%.

Om du är intresserad, kontakta oss med informationen nedan i E-post,
stephenswillsloan@gmail.com

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (22)

Taggar