Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Otränad, dum och fattig - Vad gör självbilden med oss?

Den här veckan ska jag egentligen sitta och skriva på boken men sen kan jag inte riktigt låta bli att skriva här också för det är hela tiden saker som poppar upp i huvudet och som jag vill dela med er. Skönt att min chef är så snäll å inte säger nått:-) 

Den här gången handlar det om vad våra självbilder gör med oss och hur vi kan förändra dessa..kanske?

Två saker har jag funderat över ganska mycket på sista tiden: 

  • Det första är träning och hur jag idag känner mig mycket friskare och starkare än när jag jobbade även om man formellt inte kan hävda att jag genomför någon träning. Visst jag går, cyklar, sparkar nästan dagligen och vi spenderar mycket tid i skidbacken men det är en del av livet. Sen började jag tänka tillbaka på mitt yngre själv som cyklade fantastiskt mycket (bla i skogen med bockstyre långt innan mountainbiken var uppfunnen) och troligen var i mycket bra form fram till 15-16 års åldern. Men eftersom jag inte höll kvar vid någon organiserad idrott mer än högst någon termin så var min självbild att jag var otränad och nog rätt värdelös rent fysiskt. Därför var inte vägen så lång för att bli en riktig soffpotatis som äldre tonåring. Titta på film 10 timmar i veckan paralLellt med att äta chips och dricka cola var vad vi gjorde under en 5 års period. Ett litet avbrott 19-20 med militärtjänst när det blev lite mer rörelse igen. I efterhand tror jag verkligen att min självbild som var som otränad redan innan jag var det bidrog till att det var lätt att sjunka ner så djupt i soffan. Jag tror också att den här bilden av träning som en separat aktivitet höll mig från att återigen komma iform under en massa år då jag inte tyckte att något (gym, pass) organiserat var tillräckligt kul för att hålla kvar vid. 

(Inte kan väl detta vara träning det är ju härligt ju...)

  • Det andra är vikt, jag har själv aldrig varit överviktig men min mamma har under några år varit det och har nu börjat röra på sig mer och äta mer hälsosamt vilket verkligen märks positivt på hennes energinivå och välmående. När vi var små så tjatade hon dock oavbrutet om hur tjock hon var även om jag på gamla bilder idag kan se att det inte alls var sant så tror jag att det blev hennes självbild (och vår bild...om inte bilderna hade funnits hade jag också trott att mamma var tjock när vi växte upp). Senare fick hon bröstcanser och slutade röka och under sjukdomsperioden gick hon upp kraftigt i vikt något som sedan fortsatte. Delvis kan det kanske förklaras av ändrad ämnesomsättning men jag tror även att det kan ha påverkats av självbilden...om man redan är tjock..vad är då skilnaden med att bli lite mer överviktig. Problemet är bara att några extra kilo knappt gör någon skillnad för hälsa och välmånende men när kilona adderas på och blir fler så blir det en markant skillnad. 

 

Vad kan man då göra åt detta. För det första så tror jag att vi ska vara försiktiga med ord när det gäller oss själva och andra. Att ständigt prata om och tänka på sig själv med ord som tjock, otränad kanske dum eller relevant för den här bloggen fattig har en märklig självuppfyllande kraft. Ibland kan jag tycka att det finns en jargong mellan människor där man ska vara självutplånade. Inte är väl jag fin...inte är väl jag bra..inte är väl jag smart...inte har väl jag några pengar kvar när månaden är över. 

Eller vad tror ni? Är jag ute och cyklar? Hur har du påverkats negativt eller positivt av din självbild? Vad ser du runt omkring dig?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Måste reservera mig mot dum!
Har alldeles för bra självförtroende och självbild, så jag behöver den där korpen på axeln, som hela tiden säger åt mig att jag är korkad, för att inte drabbas av hybris!

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej Kalle och tack för din kommentar, 

Så du menar att positiv självbild inte är självuppfyllande bara negativ? Du tror bara att du är smart men är det egentligen inte....?!?

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Behöver något mer än min hustru, som håller mig på jorden!
Det kan bli för mycket av det goda, när självkänsla och självförtroende är på topp!
Att tänka på att alla människor är dig överlägsen på något område, underlättar när du ska vara djävulens advokat med dig själv!
Vi är alla ganska korkade, det krävs dock en visst mått av intelligens för att inse det, brukar jag trösta mig med!

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Tror att det idag till och med finns ett flertal undersökningar som visar att en positiv självbild leder till fler positiva saker. Bra saker händer helt enkelt människor som tror på att de kan hända. T.ex. har det under förra veckan i finsk media varit diskussioner om hur viktigt det är med positiv självbild hos överviktiga personer. Om du hela tiden går oc trycker ner dig själv, så tror du inte heller på att du skulle kunna lyckas (med t.ex. då viktnedgång) medan om du redan gillar dig själv och har en positiv självbild så är sannolikheten att du lyckas betydligt större! Personligen tror jag nog att en positiv attityd tar en längre i livet än en negativ. Vi får väl ändra uttrycket "du är vad du äter" till " du blir vad du tänker"! ;)
 

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej Anonymous och tack för din kommentar, 

Jag du har säkert rätt jag kan inte tänka mig att jag är den första i världhistorien som tänker dessa tankar men dessa två exempel blev så påtagliga för mig nyligen när jag började tänka på det. Tror inte att alla problem kan lösas med positivt tänkande men däremot så tror jag att det är lättare att motivera sig om man är realistiskt positiv. 

Anonymous's picture
Malin (ej registrerad)

Du har nog absolut en viktig poäng där.
​Tack för ett bra inlägg :)

/Malin

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

En smula ödmjukhet är aldrig fel. Steven Hawking var smart! Vi andra, inte så mycket!

Att ha en för snedvriden verklighetsbild av sin egen kapacitet är förödande när vi ger oss ut i marknaden!

Vi har ingen anledning att skämmas över hur Gud har skapat oss men att tro att vårat intellekt är så mycket högre än en stenåldersmänniska leder lika fel.

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej Malin och Kalle och tack för era kommetnarer,

Malin - kul att du gillade. Tror att vi har mycket att vinna på att vara uppmärksamma på våra egna tankar och känslor...inte fördömma dem men bara vara uppmärksamma på dem och kanske över tid försöka byta ut historien i våra huvuden. 

Kalle56 - det bor en liten stenåldersmänniska i oss alla:-)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar