Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

På besök i podden Andra Sätt!

För ett par veckor sedan var jag i Stockholm och passade då på att sammanstråla med Patrik Andersson som driver podcasten Andra sätt som jag rekomenderat här på bloggen tidigare. Vi spelade in ett avsnitt som numera finns att tillgå via valfri podcatcher eller via hans webbplats downshift.se 

 

Lyssna gärna och återkom med kommentarer och funderingar! 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Christoffer (ej registrerad)

Lyssande precis på podden. Mycket bra insats av både dig och Patrik!

Har läst en hel del inlägg tidigare men tyckte att det var väldigt intressant att få höra dig resonera kring ämnen med en motpart, blev mer levande. Tyckte du gjorde dig bra i podformat och hoppas på mer av den varan :)

Förövrigt diggade jag verkligen dinkommentar om att det är skittungt att simma mot strömmen, men att om man försöker att ta det lite på snedden så kanske man orkar mer i längden. Precis så känner jag när jag försöker ändra en liten sak i taget för att sakta bygga mig ett liv som passar mig och inte normens. Kanske är fegt att inte ta allt på en gång, men små förändringar hoppas jag över tid blir stora!

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Kul podd!

Lite annorlunda vinkling mot Onkel Tom!

Du måste vässa dina argument för marknadsekonomin och lära dig uttrycka dig mer barnsäkert på det området!

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Christoffer och Kalle och tack för era kommentarer, 

Christoffer - ja det här med att gå mot strömmen gäller ju både i det egna livet men också när det gäller att få en samhällsförändring till stånd. Många är dem som har flyttat ut i en koja i skogen och tänkt bli självförsörjande och sedan återvänt kort där efter och återgått till det vanliga livet för att det blev för tufft. 

Kalle - vet inte riktigt om jag förstår vad du menar? Min åsikt är att marknadsekonomin (i sin grundläggande form) alltid kommer finnas men att det nuvarande formen troligen någon gång i framtiden kommer att gå i backen precis som alla tidigare system. Dock tror jag att det nuvarande systemet kommer överleva långt mycket längre än vad olyckskorparna förutspår och därför är det dumt att stå utanför så länge det varar. Tycker du inte att det kom fram, och vad menar du med "barnsäkra"? 

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Jag upplevde inte att dina argument för att det är försvarbart att äga aktier gick in!
Med barnsäkert, menar jag att lyckas kommunicera på ett sätt att alla förstår vad du vill delge!

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Kalle, 

Tack för din feedback den är uppskattad och nu förstår jag vad du menar. Var faktiskt lite oförberedd på frågorna i slutet av podden och kände att jag var lite svävande ibland...kanske trött oxå efter 1 timme vid micken...:-). Tycker det är svårt att helt barnsäkra det som faktiskt kräver riktig eftertanke men jag ska göra nya försök i nya poddar å inlägg..föreläsningar framöver. 

 

Anonymous's picture
Patrik (ej registrerad)

Jag var tvungen att lyssna om slutet igen, men jag upplever inte att jag söker ett moraliskt svar gällande att äga aktier, utan snarare om huruvida FFF upplever en paradox i att förespråka ett nedväxlat liv och samtidigt spara i aktier (underförstått att syftet med aktier skulle försvinna om hela världen skulle nedväxla). Jag tycker liksom Christoffer att liknelsen med strömmen är jättebra, det är ju bara att kolla på 70-talets gröna våg. De flesta har flyttat tillbaka till bekvämligheter, värktabletter och "vanligt liv". 

En poäng som kanske inte är helt uppenbar men som är en liten följetong i podden är att det egentligen inte går att barnsäkra argument för hur man lever sitt liv. En västerpartist som i grunden är emot bostadsrättssystemet kommer alltid bli kallad hycklare, trots att personen har sina argument till varför den bor där. En gammal statsminister som gick till val på att få färre människor att leva på bidrag planerade sitt eget bolag så fiffigt att han själv kunde plocka ut miljoner i bidrag från staten, i mångas värld är han minst lika mycket hycklare, men han hade sina argument och anledningar. Argumenten kommer säkerligen vara barnsäkra hos den som utrycker dem, men kommer knappast övertyga en motståndare som har bestämt sig för att påpeka varför det inte är försvarbart. 

Jag tror inte FFF någonsin kommer kunna övertyga den mest inbitna anti-aktiepersonen att aktier är moraliskt försvarbart, men jag tycker det blev ett bra resonemang istället om hur just han tänker kring sitt eget sparande, och gav sin vinkel på det.

Jag frågade tex Sanya, miljöaktivisten, huruvida hon tycker man ska ge verbala käftsmällar och peka ut de som enligt henne inte lever på ett hållbart sätt. Hon tyckte absolut att det var moraliskt försvarbart att ge sig på någon som tex flyger utomlands flera gånger per år, med argumentet att om hon såg en vuxen person misshandla ett barn så skulle hon absolut ingripa då också. Ett arguement som i miljökaktivistkretsar är ett barnsäkert argument, för hon har ju rätt förutsatt att det är misshandel av planeten att flyga flygplan, men ur många andra perspektiv har hon fel och då är det inte längre barnsäkert. Men ändå intressant att höra resonemanget. 

Ja, det tycker jag i alla fall :)

 

 

 

Anonymous's picture
Siv (ej registrerad)

Bra podd. Jag kom att tänka på böcker som jag har läst för många år sedan av Åke Mokvist. De ovanliga. Där skriver han i förordet "Bara döda fiskar flyter med strömmen".Böckerna handlar om människor som som valt andra sätt att leva på, alltså går mot strömmen.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Patrik och Siv och tack för era kommentarer,

Patrik - jag menade inte att du likt Janne Josefsson försökte sätta mig på pottkanten efter en lång intervju snarare att vi faktiskt har tänkt rätt mycket på dessa frågor och jag borde ha kunnat vara något mer säker och tydlig i mina svar...men men det får bli en annan gång:-). Sen hade jag också tänkt att nämna att jag endast anser mig vara "50% jesus":-) för att låna ett av dina uttryck. 

Siv - tackar Siv roligt att du gillade podden. Jag har läst "de ovanliga" och gillade verkligen den boken. Det var en blandning av glädje och sorg att följa dessa människor som levde i samhällets utkant. 

Anonymous's picture
Siv (ej registrerad)

Hej, igen!

Det finns "De ovanliga 2", också. "Där friheten är viktigare än tryggheten".

Anonymous's picture
GM (ej registrerad)

Väldigt intressant att höra om dina tankegångar kring downshifting. Tycker att du framför dina tankar och idèer på ett lugnt och tydligt sätt utan att för den skull var påstridig. Tack för ett bra program.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar