Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1335
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Pendling - Guds straff till mänskligheten?

Min absoluta åsikt är att pendling är något av det mest förhatliga som finns, det roffar åt sig tid och pengar som den värsta brottsling och tillför mycket lite till livet. Samtidigt kan det finns tillfällen när det kan vara befogat...eller kan det?

Jag har aldrig pendlat långt till jobbet men däremot hade jag under ett par år en situation med mycket jobbresor vilket påminner om pendling med den skillnaden att man faktiskt får lite betalt av arbetsgivaren för besväret. Eftersom jag hade en slutpunkt i sikte så tyckte jag ändå sammantaget att den situationen var OK.

En annan situation var när frun under något drygt år veckopendlade till en annan ort för att jobba då hon hade fått ett jobb som passade henne perfekt och där erfarenheten skulle hjälpa henne att få ett jobb närmare hemmet senare. 

Nu är vi i en liknande situation igen, frun har fått ett jobb på en annan ort än där vi har bosatt oss. Nu är det fråga om daglig pendling på cirka 40 minuter i varje riktning (till kontoret...hon är konsult så det kan ju bli närmare). Hon har inte börjat ännu men vi hoppas att hon kommer kunna jobba hemifrån någon dag i vecka men det går inte att utgå ifrån. Denna typ av pendling på 80 minuter om dagen om man räknar på 5 dagar i veckan och 45 arbetsveckor på året motsvarar 300 timmar eller när 2 hela veckor. Dessutom motsvarar det lågt räknat en pendlingskostnad på 2-3000 kr i månaden om det sker med bil...lägre kostnad med buss/tåg men då blir det nästan en extra timme om dagen jämfört med exempel ovan. 

Detta är, i min bok, fullständigt orimligt i min bok att lägga nära 2 veckor och runt 30 000 kr om året på en så meningslös uppgift som att ta sig till och från jobbet. Men vi har ändå valt att tillsvidare acceptera det..och anledningarna är två 1. Frun får en högre lön jämfört med "lokala" arbeten vilket mer än kompenserar för kostnaden 2. Hon har cirka 18 månader kvar att jobba så det finns ett slutdatum för galenskapen.

Hur tänker ni andra kring pendling? En naturlig del av livet eller något som bör undvikas till varje pris? 

 

Taggar (blogg): 
Sparo's picture
34
47
3
0
Sparo

Antar att min idé om löpningspendling inte passar för så många och långa resor.
https://sparosverige.blogspot.se/2016/08/transportlopning.html

Själv har jag fyra meters jobbpendlingsresor mellan sovrummet och arbetsrummet. Tidigare var det fem meter, men så flyttade jag en byrå i hallen så nu känns det bättre.

Anonymous's picture
/B.J. (ej registrerad)

Kan man göra något produktivt/njutfullt i samband med pendlandet är ju inte tiden helt bortkastad. Löpningspendling är en variant, cykelpendling är en annan. Lyssnar man samtidigt på exempelvis en ljudbok/pod/inspelade minnesanteckningar börjar man ju bli riktigt effektiv ;-)

 

Anonymous's picture
Tove (ej registrerad)

Pendling är inte superkul, men för mig som konsult är det faktiskt lönsamt. Jag bor ca 5 min från det konsultkontor jag tillhör, vilket gör att jag kan tillgodoräkna mig all restid, eftersom det man får ersättning för är mertiden att resa till kund jämfört med till kontoret. Jag får dessutom ersättning för både kostnad och tid, vilket gör att mina pendlingskostnader är obefintliga. Jag åker tåg och skickar in kvittot för månadskort. För tiden får jag ca 200 kr/h och med en pendlingstid på 2 h/dag så blir det ca 9000 kr per månad före skatt vilket inte är fy skam. På det privata planet är det såklart tråkigt att lägga så mycket tid, men har än så länge inga barn så det funkar.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Sparo, BJ och Tove och tack för era kommentarer!

Sparo - du får min pendling att verka lång...skulle tro att jag har hela 10 meter mellan sängen och bordet där jag "jobbar":-) 

BJ - Gång/Löpar eller cykel pendling är ju betydligt bättre än pendling med bil. Det är ju också självklart så att när man åndå sitter där i bilen eller på busen/tåget så passar man på att göra något av tiden. Faktum är dock att pendling vanligen kostar pengar och gör tiden som är buden av arbetet betydligt längre varje dag...vilket är negativt. 

Tove - känner igen din situation...frun har haft liknande tidigare när hon fick kilometerersättning för att åka till uppdraget som konsult. Det kompenserar ju inte för tiden borta men det är ju ivarjefall bättre än att även förlora pengar. 

 

Anonymous's picture
Malin (ej registrerad)

Kostnaden för att pendla är något att ha med i beräkningen när man köper bostad. Om man behöver två bilar eller om man behöver gå ner i arbetstid för att barnens tider på förskola/fritids inte skall bli för långa, kanske det lönar sig att ha en dyrare bostad närmare arbetsplatsen.

Jag är väldigt nöjd över att ha 15 minuter på cykel till arbetet. Tanken på att behöva köra bil eller förlita mig på kollektivtrafik för att ta mig till jobbet gör mig stressad. 

Anonymous's picture
Ett fattigt landskap (ej registrerad)

Det är en rävsax detta med pendling tycker jag. Jag bor i en förort till Stockholm och tar mig enklast till jobbet inne i stan med tunnelbana. Dörr till dörr så tar detta ändå ca 45 min, vilket ger hisnande en extra arbetsdag per vecka i pendlingstid. Å andra sidan tycker jag att om man använder tiden till annat än slösurf så kan det bli en ganska trevlig stund - med en bok, ett handarbete, en podd eller annat blir det plötsligt kvalitetstid av det hela. 

Jag skrev ett inlägg på exakt detta tema häromdagen:

https://ettfattigtlandskap.com/2016/08/25/en-extra-arbetsdag-per-vecka-i...

Anonymous's picture
JWL (ej registrerad)

Själv har jag 1h35 min tågresa - enkel väg - till jobbet just nu. (ca 500m till stationen, och lika långt från stationen till jobbet), pga jag flyttade tidigare i år.

Det är lite begränsande, men då jag använder tiden på tåget till att läsa eller programmera (vilket är saker jag väljer att göra på fritiden ändå) så är just tidsaspekten ingen extrem förlust om man kollar på det lite snävt. Dock tillför det ju en kostnad på 1600 kronor i månaden, men å andra sidan behöver vi enbart ha en bil.

Jag räknar med att ha det så är i 1-5 år, tills jag ska söka mig ett jobb lite närmre.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej ett fattigt landskap och JWL och tack för era kommentarer!

Återigen visst kan man om man ändå sitter fast i en pendling välja att använda tiden så produktivt som möjligt men jag tror att det är bra att inte bli för "van" vid att pendla för det binder trots allt upp tid..och är det nått vi inte får mer av här i världen är det just tid...

Anonymous's picture
Elin (ej registrerad)

För mig är pendla ren vinst. Dels för att kah tycker att det är väldigt avkopplande att sitta i bilen och lyssna på poddar till och från jobbet, dels för att det faktiskt blir billigare. Nu bor vi i ett stort hus med stor tomt och skog så att vi är självförsörjande på ved, och därmed värme. Vi har strandtomt och en härligt gemytlig stämning i byn. Hade vi bott så nära jobbet att jag inte behövde pendla så hade ett hus utan strandtomt och utan skog, och därmed dyrare uppvärmningskostnader och, för oss, sämre trivsel, kostat minst 4 miljoner mer än det hus vi har idag. För oss finns det inga vinster vare sig ekonomiskt eller känslomässigt att inte pendla till jobbet.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Elin och tack för din kommentar! Vet inte vad böjelsen "att älska pendling" kallas men den måsta vara rätt ovanlig...vet inte om det klassas som sjukdom? Nä skämt åsido...personligen skulle jag i er situation antingen ha försökt få ett jobb närmare där ni bor (om inte i byn så inom 15 min)...och verkligen flytta dit...eller så skulle jag skaffa nått litet i stan...jobba på några år...och sen flytta ut på riktigt..

 

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (217)
Nov (4)

Taggar