Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Podd tips - Jobb är inte intressant för mig..

Ibland snubblar jag på ett eller annat sätt in på poddar som jag normalt sett inte lyssnar på och en sådan råkade jag på förra veckan. Det är Aron Flam (han är tydligen nån typ av komiker) som driver podden "Dekonstruktiv kritik". I det senaste avsnittet är Alexander Bard gäst. De babblar på om ditten och datten..men 40 minuter in i avsnittet så hajar jag till för då glider de helt plötsligt in på att diskutera vad som kommer hända när de tekniska landvinningarna gör väldigt många jobb onödiga och vad som kan tänkas komma istället...kommer det några nya jobb? 

På detta följer ett mycket intressant resonemang av  Bard (Aron Flam säger inte så mycket) kring hur samhället måste bygga på vårt bidrag (alltså inte i meningen att man får bidrag utan att varje människa ska ge ett bidrag till samhället). Några citat ur det mycket intressanta resonemanget.   

"Om du är hyfsat frisk och klar i huvudet så vill du bidra till samhället" 

"Jobb är inte intressant för mig, det intressanta är ditt bidrag till samhället" 

Definitionen av jobb - "Jag går någonstans, gör någonting, låtsas att det är viktigt, får betalt och känner att jag lurat någon för att jag har fått de här pengarna" 

Bard menar också att det skulle kunna vara acceptabelt i detta sammanhang med någon form av basinkomst/medborgarlön men att det kommer bli svårt att genomföra i praktiken då det omöjligtvis kan kombineras med vårt nuvarande samhällssystem. Möjligen en negativ beskattning på låga inkomster skulle kunna vara en konstruktion som får avsedd effekt? 

För egen del så håller jag med Bard i två saker, för det första så har jag jättesvårt att se att det en skulle kunna finnas traditionella jobb till alla i en framtid där automatiseringen når mycket längre än idag. För det andra så tror jag så pass mycket om människor att de flesta skulle vilja bidra på något vis ändå även om det inte är genom ett jobb. Detta bidrag behöver inte alltid var kopplat till en inkomst. 

Måste rekomendera alla som har något intresse kring dessa frågor att lyssna på åtminstone de 10 minuterna av avsnittet där detta diskuteras (från 40:e minuten och frammåt).

Kom gärna tillbaka hit sen och kommentera och diskutera hur ni ser på denna intressanta diskussion!  

Anonymous's picture
Jonas S (ej registrerad)

Kul att du också fastnade för just den delen. Jag tyckte förvisso att alla delarna var intressanta var för sig. Men just kring själva kontributionen pratade jag med kollegorna om idag. Något jag själv funderar mer och mer kring är hur samhället kommer att vara uppbyggt i framtiden. Hur långt kommer vi kunna ta automationen? Kommer det fortfarande finnas "själadödande" arbeten (typ service eller övervakning) och hur motiverar vi de som jobbar med detta när de hellre skulle vilja bidra med något artistisk och självförverkligande?

Anonymous's picture
JohnAn (ej registrerad)

Tycker medborgarlön är väldigt intressant, speciellt om nivån är så hög att folk inte behöver arbeta, då får vi ett samhälle där arbetaren kan ställa enorma krav på arbetsgivaren, vilket skulle göra att väldigt många verksamheter där man mer eller mindre utnyttjar folk skulle  försvinna. Jag menar då att detta vore helt klart positivt, alltså om medborgalön får effekten av att folk slutar gå till ett meningslöst arbete. 

Anonymous's picture
olf (ej registrerad)

Ett jobb är en syssla som någon kan tänka sig betala någon annan för att få utförd till ett visst pris (lön). Det finns inte meningslösa sysslor, då hade ingen varit beredd att betala för att få dem utförda, alternativet är att utföra dem själv istället när priset överstiger alternativet som ger mer betalt. Läs:. läkarna som är hemma och snickrar istället för att jobba över pga 60% skatt på den extra ersättningen.

Sen om sysslan upplevs meningslös av den som utför den är en helt annan fråga förstås. Uppenbarligen är alternativet värre, även om det faktiskt är fullt tillåtet att tacka nej till jobb med konsekvensen att man därmed tackar nej till bidrag också.

Medborgarlön irriterar jag mig på pga att företrädarna har åsikter om vilka jobb som är meningsfulla eller tråkiga/onödiga samt att det inte verkar framgå att det som förväntas av intjäning av att lägga ned kontrollinstanser leder till att personalkostnaden rimligen bör belasta systemet snarare än tillföra resurser, det jobbar ju faktiskt folk där, och det är dem som kostar mest. Lite som när politiker beräknar hur mycket mer skatt man får in genom att höja skatt x utan att ta beteendeförändringar. 

Själva idén med medborgarlön kan säkert vara fullt fungerande om nu övriga länder gör det samtidigt. Det blir intressant att följa det finska småskaletestet. Jag tror problemet är att man (sverige) byggt in sig i ett system med pension osv som ur juridisk aspekt inte går att ändra över en natt. Ska medborgarlönen ersätta allmän pension? Skall arbesgivaravgift betalas uppeå medborgarlönen? Om inte, vad finansierar de åtaganden som den skall finansiera?(dvs pension åt dem som redan gått i pension) 

Usch. Jag låter lite som en nationalekonom. Men, jag är programmerare... Förlåt.

Gustav Rydergard's picture
0
1
0
0
Gustav Rydergard

Vill du ha ännu ett perspektiv så har jag en text som väcker intressanta frågor.  http://www.etc.se/ledare/kan-robotar-exploateras . Jag tror hon är något på spåren. I slutändan kommer ingen att arbeta och ingen kommer vilja betala för något som ingen annan utfört. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej och tack för alla intressanta kommentarer (och länkar)

Personligen tycker jag att vårt sätt att organisera oss ger upphov till många meningslösa arbeten, många som bara sysslar med att förmedla information mellan olika enheter som i praktiken skulle kunna prata direkte med varandra, onödiga chefnivåer etc. Dessa är självklart inte (helt) onödiga i sitt sammanhang men om man tar en vidare vy över hela organisationen/systemet så skulle man nog upptäcka både inom större företag och organisationer att det finns många som i praktiken bara underhåller varandra och som inte skapar något mervärde för någon. Detta är ett organisatoriskt problem snarare än ett individproblem

Vad gäller värde så tror jag att etc skribenten missar något nämligen att värde är vad någon vill betala för något. En iPhone, en Volvo eller en kaffe har inte sitt värde baserat på hur många timmar någon har jobbat för att framställla den utan utifrån det upplevda värdet av produkten för kunden. Ofta är detta en kombination av ett verkligt behov och en känsla. Problemet blir istället att om man utgår ifrån att människor alltid är slutkonsument för det som produceras så måste man ju komma på ett sätt att distribuera resurser till människor på ett sätt som upplevs som rättvist (ersättning för lönearbete) om nu robotarna ska göra det mesta av både varu- och tjänsteproduktionen. Lite på samma sätt som Henry Ford på sin tid skapade en marknad för sina bilar genom att höja arbetarnas löner så att de hade råd att köpa bilarna som de producerade så måste någon sådan omfördelning ske även framgent för annars finns det ju ingen avsättning och därmed inget värde på det som robotarna producerar. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar