Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Portföljarbetslöshet och prognos för 2016-2017!

Utdelningsseglaren skrev igår ett roligt inlägg om att pengarna ska jobba och att arbetslösheten skall hållas låg i portföljen. 

Min reflektion på detta är att vårt kapital för tillfället har en ovanligt hög arbetslöshet kring 15-20% mot normala 5 %. Visserligen har pengarna sysselsättning i Fas3 hos SBAB där de "tjänar" 0.65% ränta vilket inte är att förakta i den rådande lågräntemiljön. 

Varför är då arbetslösheten så hög just nu. Jo under det senaste halvåret har vi haft väldigt högt sparande hjälpt av låga utgifter och högre än normala inkomster. Under andra halvåret i år kommer utgifterna förhoppningsvis fortsätta att vara låga men däremot så kommer inkomsterna att falla. Jag får min sista lön för året i juli (drygt 2 månadslöner) och frun är i processen att byta jobb vilket kan innebära någon månad utan lön och möljigen lite lägre lön till hösten...återstår att se. Hur som helst är vår plan att bibehålla vår nuvarande köptakt med nya aktier till portföljen för 25 000 kr i månaden även under andra halvåret. Även 2017 blir också ett konstigt år då jag får ganska hög inkomst i början av året och sen ingenting det andra halvåret då är det tänkt att vi ska bibehålla köptakten med nya aktier för lika mycket varje månad. 

Bara på skoj testade jag därför om teorin håller och gjorde en arbetslöshetsprognos för de kommande två åren:

  • 2016 Q2, 20% 
  • 2016 Q3, 15%
  • 2016 Q4, 10 %
  • 2017 Q1, 20%
  • 2017 Q2, 15%
  • 2017 Q3, 10%
  • 2017 Q4, 5%  

 

Precis som för politiker är det lätt för mig att lova sådant som ligger långt fram i tiden och alla förhoppningsvis har glömt vad man en gång sa. Hur som helst pekar vår arbetslöshetsprognos på att ordningen blir återställd i slutet av 2017 efter några stökiga år.

 

Hur ser det ut för er andra?  

 

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar