Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1335
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Portföljen är klar - för nu!

Innan jul skrev jag om att jag ville göra om portföljen så att den tar lite mindre av min tid och samtidigt kanske förbereda den lite bättre för uttagsfasen. Nu är portföljen klar för "nu" vilket innebär att jag inte planerar att titta på den förrän i slutet av januari. Ända undantaget från detta är om jag via annan media får veta att någon större börskrasch (typ kinafrossa, trumpfrossa, brexitfrossa eller liknande inträffar) då jag kommer gå in och använda mina likvider för att öka upp i vissa av mina innehav som fortfarande är underviktade jämfört med min målnivå (framförallt de tre investmentbolagen) 

Lagom till denna månads uppesittarkväll får jag dessutom min största löneutbetalning någonsin då jag får mitt avgångsvederlag från tidigare arbetsgivare så nya likvider in då. En del av dessa ska självlart sättas i arbete. För närvarande är fördelningen 79 % aktier hos Nordnet (affiliate), 4% investeringar i privatlån hos Lendify (affiliate) och 17% likvider fördelat mellan depå hos Nordnet och sparkonto hos SBAB. 

Jag letar även efter en spelare i den här positionen (lampan nedan) för att kompletera "Energilaget". Förnyelsebar energi, gärna med exponering utanför norden, ska vara utdelande...några förslag från er läsare? 

Nu kan ni förhoppningsvis inte räkna med några fler portföljuppdateringar före den 24:e och uppesittarkvällen...Dock kommer bloggen fortsätta att leva och det kommer troligen bli en hel del kring "personligt entreprenörskap" och "att ta sig ur ekorrhjulet". Kommer även en bokutlottning framgent men återkommer om det inom kort:-). Dessutom blir det mer från Fru Fri....

Hur går det för er med portföljerna, några stora förändringar inför det nya året eller samma samma?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Inga förändringar över huvud taget. Fortfarande stort fokus på billiga globala och svenska indexfonder  (Avanza Zero och Swdbank Robur Access Global och AP7 aktiefond) och lite då och då påfyllnad av defensiva aktier jag vill ha mer av.

Jag kan tipsa om att senaste Fondpodden (http://www.fondpodden.se/) handlade om just min typ av långsiktiga sparande med automatiska överföringar varje månad och automatiska inköp av billiga indexfonder. Insatsen är några minuter då och då att kolla om det dykt upp någon billigare bra global indexfond samt justera beloppet som överförs och investeras. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Kilo och tack för kommentaren och tack för tipset!

Det ska jag verkligen kolla in. Jag är inte helt övertygad om indexfondernas förträfflighet men är som du vet samtidigt väldigt mån om att titta utanför min egen filterbubblas väggar så mycket som möjligt. 

 

Anonymous's picture
Pengaregn (ej registrerad)

Halloj!

Ett bolag i energisvängen som kanske kunde vara intressant är Transalta Renewables. Ett kanadensiskt bolag med månadsutdelning:)

MvH Pengaregn

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Pengaregn och tack för din kommentar, 

Min uppfattning är att Transalta har en relativt stor andel naturgas (fosil) i sin energimix varför detta går bort...men du vet mer så berätta gärna om jag har fel.

Det finns ju några vindkraftbolag på börsen som Eolus och Arise men även Vestas som gör snurrorna....Arise gillar jag mest men tyärr uppfyller de inte kravet på att ge någon utdelning. Dessutom är de fokuserade i Sverige så det blir ingen internationell exponering....

Anonymous's picture
Så in i norden (ej registrerad)

Ett bolag som kan vara värt att kolla på är fortum. Som finns i Finland.  Skönt direktavkastning och har en mix av olika energislag. Har dock en önskan om att växa över mot sol/vind.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej så in i norden och tack för din kommentar,

Jag gjorde en analys för några år sedan och valde då Hafslund och Skånska Energi före Fortum då jag inte gillade Fortums energimix. Det var dock ett tag sedan så det kan absolut vara intressant att komma tillbaka till dem och se hur det ser ut. Generellt har jag inget emot att en del etiskt tveksamma energislag ingår i mixen men om det är en mycket stor del kärnkraft och fosilabränslen så går det bort för mig...

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (217)
Nov (4)

Taggar