Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1335
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Prioritet - det finns bara en!

För dig som är ny på bloggen rekommenderar jag att du börjar här! 

En stor fördel med att föreläsa är att man tvingas sätta ner sina ideer på bilder och att tänka ut vad man ska säga. När jag förberedde min föreläsning för studenterna i Halmstad så skapade jag ett gäng nya bilder som jag trodde skulle passa publiken. Tänkte nu skriva ett antal blogginlägg om vissa av dessa under den kommande veckorna då det skulle vara intressant att höra era tankar kring detta. Förra veckans temavecka om att "börja om" i olika åldrar kom också ut av en fråga från publiken på samma föreläsning

Den första bilden som jag tänkte ta upp är denna som beskriver hur jag ser på prioritet. "Prio" betyder ett och därmed kan det inte finnas något flertal på prioritet. Det finns i slutändan bara en prioritet. Väljer du att stanna kvar på jobbet när du borde vara hemma så är jobbet just då prioritet. Väljer du att vara hemma trots att du behövs på jobbet så är det det omvända. Sitter du med facebook fast du borde laga mat så har du prioriterat facebook. Köper du en ny bil som kostar betydligt mer än den gamla så väljer du bort tid med barnen eller en extra trevlig semester. Så enkelt är det. 

När man slår på prioritet på google så får man upp många referenser till vårdköer där det verkar som om diverse landsting vill beskriva just detta. Man beskriver att om en patientgrupp (tex barn) får prioritet så betyder det att alla andra får kliva tillbaka i kön. Skulle tro att anledningen till detta är att vi inte riktigt vill tänka på vad vi "avstår" när vi prioriterar något.

När jag pratar med vänner i samma ålder som oss så har ju de flesta  små barn och samtidigt dom jobbar heltid och i vissa fall gör de även någon form av karriär. Då blir det tydligt att nästan alla känner att de varken räcker till hemma eller på jobbet. Detta beror enligt mig på att man försöker ha två prioriteraringar samtidigt (och som sagt prioritet finns inte i plural). Istället kastas man emellan att tidvis prioritera jobbet och vid andra tider prioritera familjen och så känner man att det inte funkar elller att man inte räcker till.  Detta kan liknas med det som vi kallar "multi-tasking" eller "att ha många bollar i luften" som i reliteten innebär att vi sysslar med en mängd olika saker små små stunder utan att koncenterar oss på något...vilket för stunden känns effektivt..men som troligen inte är det. 

Det är av denna anledning som jag tror att det är så bra om fler i vår ålder hade friheten att välja att prioritera ner arbete i denna del av livet. Inte så att man ska sluta arbeta men att familjen får gå först. Att arbetet får anpassa sig till livet istället för tvärt om. Sparsamhet är nyckeln till denna frihet. Den möjligör deltid och livsstilsföretagande i denna livsfas. Man skulle även kunna tänka sig en modell där föräldrar "växeldrar" hemma och på jobbet. Den möjliggör också om man börjar i tid att man under en fas i livet där jobbet kan få prio lägger undan tillräckligt med pengar för att leva på under resten av livet vilket är den metod som vi har genomfört. (Om du vill ha lästips för ekonomiskt frihet kolla gärna detta inlägg)  

Så kom ihåg Frihet är målet - Sparsamhet är nyckeln! Eller vad säger ni andra? 

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (217)
Nov (4)

Taggar