Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1412
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Reflektioner från ett helt år utan kläder!

Nej snuskhummer jag har inte gått naken:-) Däremot har jag nu haft köpstopp för kläder i snart ett år.

Under förra sommaren beslutade vi oss för att jobba mot målet att jag skulle avsluta min anställning inom ett år och att frun skulle fortsätt i några år till. Eftersom mitt liv efter "friheten" skulle bli ganska annorlunda och det vara svårt att förutse vad det skulle innebära när det gäller behov av kläder så beslutade jag att efter några sista inköp skulle jag helt sluta köpa kläder i 12 månader. Nu har snart 11 av dessa gått och hittils tycker jag att det gått väldigt bra. Inte ett enda klädesplagg har köpts däremot har jag fått några T-shirts. En ny av frun i julklapp och två begagnade av en släkting som hade för många. Detta berodde inte på något behov men om man får snygga kläder kan man ju inte tacka nej...i så fall bättre att rensa ut något sämre ur garderoben. Jag har även fått ett par mjukisbyxor av barnen på min födelsedag...så jag "inte behöve sova naken"...vilket jag kommer fortsätta med ändå:-) 

Vad är då mina reflektioner efter 11 månader?

  • Skönt att slippa "shoppa" - jag handlar mycket sällan kläder och är ganska kräsen både vad det gäller kvalitet och pris. När jag inte hade köpstopp innebar det dock att jag ändå var lite "på jakt". Kanske gick jag in på klädaffären när jag ändå var på stan och kanske tittade in på webshopparna ibland för att se om det fanns något erbjudande. När man slutar göra detta så slutar man även få klädreklam i sina "flöden" på nätet vilket innebär att man tittar ännu mindre. Detta har varit väldigt skönt. 
  • När jag började så införde jag ett undantag nämligen underkläder och strumpor som jag skulle köpa om dom gick sönder. Har dock inte utnyttjat detta utan istället slitit ut och kastat när något inte längre duger...skönt att rensa ut
  • Märker vad man faktiskt har - när man inte kan köpa nytt så blir man mycket bättre på att faktistk märka vad som finns i garderoben. En gammal tröja som jag tidigare inte använt har nu blivit en favorit och skjortor som inte passade på jobbet passar nu utmärkt hemma.  
  • Ganska små behov - märks av efter nästan ett år. För tillfället kan jag identifiera kanske 4-5 plagg (+underkläder vid behov) som skulle kunna vara bra att köpa om jag vill fortsätta att vara snyggt klädd. Det handlar inte om behov men mer fåfänga vilken inte heller ska underskattas.
  • Behoven har ändrats när jag jobbar hemmifrån. Vad jag behöver nu är kläder någonstans mellan de slitna jeansen och t-shirten för hemmabruk och kostym och skjorta som jag hade på jobbet tidigare...en mittemmellan garderob. Ett par snygga bekväma vardagsskor som man kan ha när man träffar folk, ett par snygga mörka jeans, ett par långärmade t-shirts och kanske en tröja med dragkejda när det är lite kallt och friluftsfleecen inte passar tillfället. 

 

Så sammantaget så har det varit rätt skönt att helt avstå från att köpa kläder under ett år. Om det rörde sig bara att praktiskt hålla sig varm så skulle jag kunna avstå ett par år till men för att fortsätta fungera bland folk så kommer jag efter sommaren köpa några få plagg. 

Hur ser det ut hos er? Har ni haft något köpstopp någon gång? Hur gick det och vad lärde ni er? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Anders Pengaregn (ej registrerad)

Jag tror att jag vid flera tillfällen, utan att tänka på det, haft köpstopp på kläder. Detta beror väl egentligen på att jag inte är sådär värst intresserad av att gå i klädaffärer och jag har inget behov av att köpa "rätt" märke. Tror nog jag ska ta mig an någon liten köp-stopp utmaning framöver.

 

Ha det gott! Och tusen tack för en bra och underhållande blogg!

 

MvH Anders Pengaregn

www.pengaregnet.blogspot.com

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1412
64
0
Fantastiska Far...

Hej Anders Pegaregn och tack för din kommentar. 

Jag har nog också tidigare gått ganska långa perioder utan att ha köpt kläder det som är det huvusakliga skilnaden med "stopp" är att jag inte ens kollat efter "fynd" vilket kan vara en sjuka för den som är sparsamt lagd. Dessutom hade jag tidigare ett jobb som krävde en viss nivå på klädsel vilket gjorde fullständigt köpstopp i stort sett omöjligt....å andra sidan fick jag bra betalt för att gå till jobbet så jag ska inte gråta över det:-)

Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Vi hade köpstopp på "prylar" under nästan 3 år för några år sedan. Det började med att flera "prylar" gick sönder ungefär samtidigt, tvättmaskinen, diskmaskinen, en dator och någon mer köksmaskin om jag minns rätt. Då insåg vi att för varje "pryl" vi köper så skaffar vi oss också en potentiell tidstjuv. Då införde vi köpstopp på prylar där ingen ny pryl fick införskaffas om det inte var en ersättare (ersätta den trasiga tvättmaskinen) eller att någon annan existerande pryl avvecklades.

Våra erfarenheter efter dessa nästan tre år är att:

- Vi sparade pengar i form av uteblivna inköp
- Vi sparade tid i form av att inte surfa efter priser på Internet
- Vi sparade tid i form av att inte behöva åka och handla eller hämta på posten
- Vi sparade tid och pengar då mängden förpackningar att åka till återvinningen var mindre
- Vi sparade tid och pengar på uteblivna reklammationer och garantiärenden eftersom behovet att åka tillbaka till butiken eller sitta i telefonköer minskade
- Vi sparade tid på att inte behöva installera och konfigurera nya prylar
- Vi sparade pengar på batterier
- Vi sparade tid på att inte behöva hantera, lagra och förvara varken en ny pryl eller en existerande som ersatts utan att vara uttjänt
 

Sammanfattningsvis var våra erfarenheter av köpstoppet mycket positvt. Vi har inte köpstopp längre men köper numera färre prylar och när vi köper något är det av mycket bättre kvalitet. Köper man något dyrt som har hög kvalitet gråter man bara en gång, köper man dålig kvalitet för att det är billigt kommer man istället gråta många gånger som någon så klokt har uttryckt det.

Anonymous's picture
Händelsevis (ej registrerad)

Jag hade själv ett fyra månaders köpstopp för ett par år sedan. Efter att ha misslyckats med ett årslångt kände jag att ribban var tvungen att sänkas rejält för att jag inte skulle tappa motivationen alldeles. De fyra månaderna gick lätt och blev tilllslut fem månader. Endast possitivt tyckte jag då!

Nu tycker jag det är kul att köpa kläder igen men köper nästan endast second hand där det ju är mycket leta och lite köpa. 

Min sambo köper ett gäng plagg en gång per år. Oftast är det ett par jeans, en eller två skjortor och tre t-shirts. Även ett par skor brukar det bli. Resten av året vill han helst inte se åt en klädaffär och skulle aldrig få för sig att nöjesshoppa. Ibland önskar jag att jag var likadan. 

Hur gör din fru med kläder? Kanske hon vill skriva ett gästinlägg om sin garderob? Jag skulle mycket gärna läsa ett sådant :-) 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1412
64
0
Fantastiska Far...

Hej Kilo och Händelsevis och tack för era kommentarer. 

Låter som om nu har lika possitiva erfarenheter av köpstopp. 

Händelsevis - Jag ska fråga frun om hon vill skriva ett eller flera gästinlägg...tycker även jag skulle vara kul! 

Anonymous's picture
Maria (från ett... (ej registrerad)

Jag har inte köpt nya kläder i snart två år. Jag har inte haft behov av nya kläder och jag är en av de kvinnor som inte gillar shoppa (som tur är, som min sambo säger)! :-) Dock, som det har hänt dig, har jag fått några plagg som present. För fyra år sedan deltog jag i en klädbytesdag, det är ett bra sätt att "förnya" sin garderob och bli av med de kläder som tillhör "ett gammalt liv". Har ni varit på en sådan bytesdag?

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1412
64
0
Fantastiska Far...

Hej Maria och tack för din kommentar.  Bra jobbat att avstå från nya kläder i två år! 

Jag har inte köpt så mycket kläder på second hand till mig själv då jag alltid tycker att det är svårt att hitta storlekar...har säkert sveriges vanligaste herrstorlek så det är väl för stor konkurrens. Skulle vara kul att testa en klädbytar dag, jag har på tok för många kostymer i garderoben men för få jeans så kanske skulle gå att byta:-)  

Anonymous's picture
Malin (ej registrerad)

Jag tycker det är tråkigt att handla kläder. Ca en gång varje år så köper jag allt på en gång om jag saknar något. Jag brukar be mina föräldrar att köpa trosor till mig i Ullared (de har alltid husbilspremiär där) och köper kvalitetsstrumpor från New body då de håller längre (både i form och utslitning) samt sitter kvar på foten utan att snurra runt så mycket. 

Denna månaden fick det bli ett ofrivilligt köpstopp på allt. Behöver nya skor, men fick tid för service och besiktning av bilen så det får vänta. Innan jag fick tiden hade jag tänkt vänta med att handla annat än mat en vecka efter lön. Jag har dock insett att det ändå är ganska lätt att avhålla sig från shopping. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1412
64
0
Fantastiska Far...

Hej Malin, ofrivilligt köpstopp är en bra start...fortsätt en månad till vetja...frivilligt:-) 

Anonymous's picture
Lingonberry (ej registrerad)

Jag skulle gärna ha ett årslångt köpstopp på kläder och har redan försökt att ha ett halvår, i teorin skulle det absolut fungera. Problemet tycker jag är att kläder, särskilt damkläder har så förbannat dåligt kvalitet. Dyrare kläder har bara ibland signifikant bättre kvalitet men långtifrån alltid. Eftersom jag har i alla fall grundläggande kunskap kring textil och klädsömnad tittar jag rätt noga på kläderna innan köp och oroväckande ofta är kläder som säljs på säg MQ och liknande kedjor är så dåligt sydda att de är trasiga redan i butiken alternativt inte kommer hålla för 6 månaders användning. Bäst är kläder från frikuftsmärken, dom håller ofta i åratal, men det är inte alltid friluftsstilen känns helt rätt på kontor och kubdmöten....

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar