Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Resan börjar på riktigt när man är skuldfri!

Längst upp på sidan finns finns en presentation av Frivid42 och den texten avslutas med ”Det har alltid funnits en tanke om att låga kostnader och stort sparande ger större frihet men det var i slutet av 2012 (när den sista amorteringen på bolånet var nära) som det började stå klart att det nog skulle vara möjligt att helt släppa arbetslivet långt tidigare än jag från början trott.”

Jag har inte tänkt så mycket på detta eller varför jag skrivit just så för att beskriva hur vi tagit oss dit där vi är just nu men när jag läste detta inlägg på min favoritblogg Mr Money Mustache så förstod jag att jag nog hade drabbats av samma overkliga frihetskänsla som här beskrivs av Mr Frugal Toque. För i ärlighetens namn var det först när vi var nära vår skuldfrihet som det blev verkligt att det skulle kunna gå att göra sig fri från bojorna och leva ett liv där ett jobb inte var den centrala punkten kring vilken allt övrigt rör sig och får anpassa sig.

Jag har haft svårt att förklara detta med ord eftersom det rent matematiskt skulle ha varit bättre för oss att investera pengarna istället för att betala av lånet på vårt boende men trots detta har sparande fått en otrolig skjuts av det faktum att vi är skuldfria. Om jag ska analysera något som jag tror i förstahand är känslomässigt så skulle jag nog sammanfatta det i :

”Allt är möjligt”. Att ha gjort något som många anser omöjligt nämligen att betala av sitt boende är en otrolig känsla och med den i ryggen är det lätt att fortsätta träna sparsamhetsmusklerna.

”Risk = Möjlighet”. Med ett avbetalt boende i grunden står man på en stabil privatekonomisk grund. Man är mer benägen att ta risker både i arbetslivet och med investeringar något som ofta betalar sig när man vågar investera när andra är rädda och står stabilt när det blåser på jobbet i förvissningen om att det ordnar sig alltid på nått vis.

Hur ser ni andra på era eventuella skulder? Vill ni bli av med dem så snart som möjligt eller låter ni skulden vara medan ni investerar på annat håll? Den som gjort sig själv skuldfri känner du ingen känslan? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Kaktus (ej registrerad)

Hoppsan, jag har miljonlån på bostadsrätten. Menar du att man inte ska spara i aktiefonder innan man amorterat allt? Vi har båda offentliga anställningar och kanske 30 % belåning av marknadsvärdet. 

ekonomisk trygghet's picture
211
356
53
0
ekonomisk trygghet

Har också över miljonen i bolån. Det skulle ta mig minst 20 år att bli av med det lånet (såvida jag inte säljer huset) så jag kör hellre en kombination = amorterar lite varje månad + sysslar med det jag älskar dvs utdelningsinvestering.

Min karaktär är ganska dålig så jag är VÄLDIGT glad att investeringar i framförallt amerikanska värdepapper har blivit en hobby för mig, annars hade pengarna garanterat gått till andra mer kapitalförstörande saker =)

Mvh

Ekonomisk Trygghet

zlaskarn's picture
239
360
24
1
zlaskarn

Jag och min sambo har två lägenheter med 70/30-ägande, varav vi hyr ut den ena. Totalt har vi 5,7 mkr i lån, så vi är med och trycker upp bolånestatistiken rejält! Tillsammans har lägenheterna ett marknadsvärde kring 8 mkr, varav vi gått in med ca 600 000 kr, resten är värdeökningar. Lägenheten vi hyr ut tjänar vi över 100 000 kr/år på. Amorterar gör vi ca 4 000 kr/mån.

Med tanke på rätt bra inkomster, inte alltför hög belåningsgrad och uthyrningen, sover jag väldigt gott om nätterna. Har inga problem att ha (bo)lån och kommer förmodligen inte göra någon större ansträngning för att bli av med dem. Förstår till viss del frihetskänslan dock och hoppas jag kan ha det så en vacker dag också.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1409
64
0
Fantastiska Far...

Tack för era kommentarer. Jodå viss kan man klara sig bra även med bolån. När jag går till mig själv så tycker jag att man blir mer avspännt inslälld till allt vad gäller investeringar när man är skuldfri för att man vet att oavsätt hur allt annat går så har jag åtminstonne ett boende som är skuldfritt vilket är en bra bas för livet. (Ännu)lättare då att hålla huvudet kallt när det blåser på finansmarknaderna. 

lordmetroid's picture
21
51
8
0
lordmetroid

Själv tycker jag inte studielån och bolån är speciellt betungande, har hellre likvider och lån än inga pengar alls.

Anonymous's picture
JustusFelix (ej registrerad)

Hej!

jag förstår ditt agerande och även de andra som har ställt frågor i kommentarsfältet.

Människor fungerar helt enkelt olika och det finns ingen absolut "sanning" om hur man ska agera. Jag själv agerade utefter min egen tro på framtiden och med en stor portion känsla när jag beslutade mig för att bli skuldfri.

Samtidigt som jag amorterade så la jag även ägg i andra korgar. När jag väl blev skuldfri valde jag att minska min inkomst av tjänst genom att gå ner i arbetstid till förmån för mer fritid. Samtidigt så har jag ett sjukligt intresse för nationalekonomi som jag nu kan ägna mer tid åt och även mer tid att förvalta äggen i de andra korgarna.

Det är omöjligt att göra korrekta prognoser utefter rationella förväntningar då rationella beteenden inte existerar utifrån sin egen syn. 

 

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar