Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Resor - Upplev världen utan att spränga banken!

Min tro är att människor efter att ha fått smak på att resa kommer vilja fortsätta att uppleva världen. Dock tror måste det blir slut på alla detta löjliga beteenden med en eller två veckors resor tvärs över värdlen som företas idag. Kan vi råda bot på detta så får vi pengar kvar och dessutom för att det ska finnas något kvar att se för våra barn och barnbarn. 

Precis som med mina tidigare inlägg om Boende och Transport/Bil så menar jag att för att kunna uppleva mer för mindre kostnad så måste resor helt tänka om. Visst försök gärna hitta prisvärda flygbiljetter och hotel men framförallt fundera på hur du ska resa och framförallt hur ofta och hur länge du ska vara borta.

Res aldrig från något - det finns två anledningar att resa den ena är positiv och utgår ifrån att man vill uppleva andra delar av världen och andra kulturer. Den andra är negativ som utgår ifrån att vi inte är nöjda med våra liv och måste fly. Det senare bör du snarast råda bot på för ingen chartersemester i världen (hur dyr eller exotiskt den är är) kan kompensera för ett liv som inte fungerar...det är lönlöst att försöka köpa sig förbi detta faktum. 

Uppskatta det du har omkring dig - ibland tycker jag att vi gör det för svårt för oss. Sverige är ett vackert och glesbefolkat land vilket betyder att även om du bor i en storstad så kan du få magnifika naturupplevelser inom några minuters avstånd och åker du några timmar så finns det så mycket att uppleva att du inte behöver åka någon annanstans på flera år. Vi har kuster, sjöar, berg och stora vidder att beslöka här...man behöver inte åka till andra sidan jorden. 

Sätt resans längd i relation till tiden du kan vara borta - nu kommer många bli besvinkna för jag menar att det är helt orimligt att flyga till Thailand, Latinamerika eller Sydafrika med mindre än att du har ett par månader ledigt. En bra tumregel kan vara "en vecka borta per flygtimme". Om du har en vecka ledigt = inom sverige. Ett par veckor = inom europa, Ett par månader = världen. Detta betyder att tiden, pengarna och utsläppen från resan slås ut över flera dagar på resa. 

Lev som lokalbefolkningen - om du använder metoden ovan så kommer du troligen resa mer sällan men vara borta längre. Det betyder att man troligen kan hyra en lägenhet och att man kan leva mer som lokalbefolknngen. Eftersom de flesta länder är billigare att leva i än Sverige så är det troligt att även om du har kostnader för boende hemma så kommer du kunna göra resan med mycket lite extra kostnader. Du kommer också uppleva mycket mer av ett nytt land om du "flyttar dit" ett par månader snarare än upplever en generisk charterupplevelse.  

Inkomster på hemmaplan -  om du är borta lite länge (men även vid kortare tider) så kan det finnas möjlighet att hyra ut huset/lägenheten på hemmaplan. Kanske finns det turister eller pensoner som tillfälligt arbetar på orten som gärna hyr ett par veckor eller ett par månader? Du kommer inte använda bilen när du är borta, går den att hyra ut? 

Res inte, flytta! - När man väl är fri så kan man ta inspiration från Jakob Lund Fisker som skrivit boken och bloggen Early Retirement Extreme har skrivit att "jag har inte råd eller intresse av att vara turist men jag kan flytta var som helst i världen om jag vill". Om din inkomst kommer passivt så har du möjlighet att kanske spendera ett eller flera år utomlands..med detta kommer vissa extra kostnader men eftersom Sverige är ett relativt dyrt land att leva i så kan det även bli en netto besparing samtidigt som familjen får en unik upplevelse av att leva i en annan kultur istället för att bara titta på den som turist. 

Sist och också minst - så är det värt att kolla jämförelse siter och hitta bra priser på resor men kanske ännu viktigare kolla så att man inte köper grisen i säcken och hamnar på ett dåligt ställe som inte lever upp till förväntningarna. Dessa små marginella besparingarna är dock en piss i havet jämfört med ovanstånede nytänk kring resor. 

Hur ställer ni er till resor? Charter till Thailand på sommaren och en vecka i alperna varje vinter...eller hemester varje gång? Har ni något "gräns" för hur länge ni vill vara borta för att ta en lång flygresa?  

Taggar (blogg): 
Tina's picture
1
1
0
0
Tina

Det är sant som du säger, det finns mycket fint att se i Sverige. Hade gärna rest mer i Sverige. Om det inte hade varit för vädret! Det är ju alltid svinkallt i det här landet. 
Vi åker någon vecka om året utomlands (oftast Europa). Och ja, det är för att jag hatar livet här. Jag hatar att det är 9 månaders (minst) skitväder varje år. Förra sommaren knäckte mig totalt när vi hade ytterligare 3 månaders skitväder.

Ja, jag är bitter i mars, april =) Och deprimerad =)

Hade det inte varit för barnen så hade jag nog flyttat till typ Spanien.

Jag hade gärna åkt på en långresa i flera månader. Problemet är skolan. Barnen får inte ledigt. Och det känns korkat att åka på sommaren som är de enda månaderna som är ok här.

Du har såklart rätt i allt du skriver dock =)

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Tina och tack för din kommentar. Det är nu jag ska säga "det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder" så att du blir riktigt arg;-). Nej skämt åsido så är dock vädret faktiskt jättemycket av en inställningsfråga..det finns mängder av fina dagar under alla årstider..kanske inte alltid så varmt men det kan faktiskt kläder hjälpa till med. Personligen har jag inte heller något emot att vara ute när det är lite regn eller snöstorm med det kan vara lite jobbigt med barnen så dom dagarna kan det bli lite mer innetid. Sen tror jag att du är något på spåren kring att flytta...testa på att leva i Spanien något år eller två och se om det är "perfekt" problemet är bara att om du inte har en i grunde positiv inställning kommer du snart klaga på att det är för varmt istället:-) 

 

 

Anonymous's picture
Onkel Tom (ej registrerad)

Mmmm, 

Jag är kluven till resor. Främst för att jag gärna fyller min dag med något. Detta något är nästan aldrig sådant man kan göra på resor. Sedan tar dom sådan tid. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Onkel tom, he he.. Jag håller delvis med, därememot om man är borta länge och faktiskt kan skapa sig ett liv på en annan plats så kan det vara rätt intresant av två anledningar 1. Nya intryck 2. Man förstår bättre att uppskatta det man har hemma. 

lordmetroid's picture
21
51
8
0
lordmetroid

Tina: Det är sant som du säger, det finns mycket fint att se i Sverige. Hade gärna rest mer i Sverige. Om det inte hade varit för vädret! Det är ju alltid svinkallt i det här landet. Vi åker någon vecka om året utomlands (oftast Europa). Och ja, det är för att jag hatar livet här. Jag hatar att det är 9 månaders (minst) skitväder varje år. Förra sommaren knäckte mig totalt när vi hade ytterligare 3 månaders skitväder.Ja, jag är bitter i mars, april =) Och deprimerad =)Hade det inte varit för barnen så hade jag nog flyttat till typ Spanien.Jag hade gärna åkt på en långresa i flera månader. Problemet är skolan. Barnen får inte ledigt. Och det känns korkat att åka på sommaren som är de enda månaderna som är ok här.Du har såklart rätt i allt du skriver dock =)

Det är en braaaa anledning.

Känner en familj som seglat runt världen med sina barn.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar