Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Sätta delmål på vägen mot frihet!

Häromdagen fick jag ett mail från läsaren Jim W som hade några riktigt intressanta frågeställningar som han tyckte att jag skulle ta upp på bloggen. En av dessa var hur man kan sätta delmål på vägen mot frihet. 

För många kan ju ekonomiskt oberoende vara ganska långt borta men det hindrar ju inte att man kan öka sin ekonomiska frihet med olika delmål. Dessa kan man utforma på olika sätt. Från mitt perspektiv skulle jag kunna tänka mig två typer av delmål 

  • Milstolpar - en typ av mål är milstolpar. Med detta sätt att se på mål så är slutmålet (ekonomiskt oberoende) högsta prio. Här skulle man kunna tänka sig att man firar varje gång en "årsutgift" är säkrad på kontot av de 25 som krävs för att vara helt fri. Ett annat sätt att sätta upp denna typ av mål är att dela upp budgeten i olika kategorier, tillexempel Boende, Transport, Mat, Kläder, Övrigt och sedan sätta upp målsättningar för att uppnå ett kapital som täcker var och en av dessa kategorier för resten av livet. Om man börjar med de nödvändiga kategorierna så vet man också när "livets nödtorft" är säkrad vilket kan vara ett halvtidsmål. 
  • Delprojekt mål - ett annat sätt att se på mål är som delprojekt på vägen mot det ekonomiska oberoendet. Det kan handla tillexempel om att sätta upp mål för att ta lång ledigt under vägen, betala av/köpa/bygga ett hus. Dessa målsättningar står lite mer på egna ben och leder inte alltid närmare slutmålet dock kan de i sig vara väl värda att uppnå. I vårt fall så gjorde vi detta när vi beslutade att vi ville spendera minst 6 månader i Mexiko medan barnen var små något som vi realiserade  2011. Detta bar oss inte närmare vårt slutmål men var en viktig del-leverans av vår frihet som vi inte ville avstå ifrån eller senarelägga. 

 

De två typerna av mål är inte ömsesidigt uteslutande utan kompleterar varandra. Eftersom det för de flesta som börjar från noll tar minst 5 år och ofta både 10 och 15 år att bli helt ekonomiskt oberoende även om man prioriterar detta högt så är det viktigt att fira på vägen. I vårt fall skulle jag säga att vi hade flera "projektmål" i början av vår väg då det var lång tid kvar...och sedan efter 2011 när vi såg det stora slutmålet i horisonten så har vi fokuserat mer på milstolparna för att nå dit. Med några få år kvar till frihet kan det vara  lättare att skjuta en del saker till efter det friheten utan att man känner att man senarelägger detta för länge.  

Hur har ni andra gått tillväga för att sätta mål? Vilka tips har ni?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

För min del har jag undvikit att sätta mål, utan istället jobbat efter system.

Undvika skulder. Alltid levat på mindre än mina inkomster. Investera mellanskillnaden.

Försökt att lycko optimera mitt hippie kapitalistiska liv, på vägen.

Det blir aldrig till 100% som man planerat, så den totala friheten kommer, när den kommer!

Fördelen är att jag redan under ackumuleringsfasen levt det liv jag vill leva under resten av min tid och det bevarar en större flexibilitet mot livets allehanda motgångar!

Det gäller ju att hinna bli mentalt mogen, för uttagsfasen, innan sjösättning också!

Anonymous's picture
Stenkryparen (ej registrerad)

Instämmer med Kalle56.

Har kört på helt mållöst. Men ganska strikt följ ett antal "mantra".

Inga skulder (andra ska inte käna pengar på mig).

Innan inköp av ej livsnödvändigt värderat köp pengen i arbetstid (skattad).

Undviket att köpa tjänster som man kan göra själv.

Och så klart investerat pengar som inte gått till meningslös konsumtion av prylar eller tjänster på smart sätt.

Investerat kapital har alltid haft stop loss (nesligt att se pengar försvinna).

Det fantastiska är att jag inte upplever att jag gått miste om nått under resan.

 

Anonymous's picture
Erik (ej registrerad)

Hej!

En fråga som jag börjat tänka på efter att jag har läst din blogg under ganska lång tid. Du har slutat att förvärvsarbeta och anser dig nu vara fri men frågan är om du inte bara har bytt jobb till jobbet som går ut på att leva så resurssnålt som möjligt 24/7? Det känns som att en stor del av ert liv nu  går ut på att ständigt tänka ut nya sätt att minimera kostnaderna inte för att du behöver minska kostnadena utanför att du älskar det

Anonymous's picture
finest.se/virklena (ej registrerad)

jag har valt att minska min inkomst undan för undan och leva i mer frihet nu, jobbar 65% och istället får jag tid till matlagning från grunden, odla och fösöka göra saker själv istället för att köpa. Jag skulle vilja ha mer frihet, men jag vill samtidigt leva ett bra liv nu, det skulle jag inte kunna om jag skulle jobba som fan för att spara till framtida frihet. Det känns som jag hittat min mix här för tillfället med jobb och frihet

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej Allihop och tack för era kommentarer, 

Kalle och Stenkryparn - tror att det beror mycket på personlighet hur bra det passar med mål. Jag håller med om att processen är viktigare men samtidigt tycker jag att det har varit ett bra sätt att jämka ihop våra olika ideer mellan mig och frun så att vi är synkade. 

Erik - jag säger som alla bloggare brukar säga att det som skrivs här är bara en del av mitt liv. Denna blogg handlar om hur man designar en ekonomiskt effektiv livsstil varför ekonomi och filosofi kring frihet tar en stor del...mycket större del än i mitt liv totalt sätt. Sen tycker jag ju att det är roligt med ekonomi och effektivitet vilket gör att vi gör en del experiment som att försöka leva på så lite som möjligt under korta perioder men generellt sett är det inte det som är viktigt för oss utan att vi har designat ett liv som är effektivt i stort sett utan ansträngning då det är inbyggt. Imorgon kommer lite nya mål från vår senaste kick-off...och där finns inte ett enda ekonomiskt nyckeltal...

Virklena - det tycker jag låter som en alldeles utmärkt plan som du har realiserat. Vi tror på ett ekonomiskt effektivt liv men det betyder inte för alla att extremsparande är vägen.  Vi valde att jobba full fram tills vi var fria då vi såg att det var möjligt inom en ganska kort tid annars hade vi nog också testat någon modell med deltid eller säsongsarbete..alternativt någon egen verksamhet med syfte att hitta en rimilg balans. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar