Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1332
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Så få och billiga försäkringar som möjligt!

Inlägget nedan innehåller en affiliate länk. 

Det bästa sättet att spara på försäkrngar är att se till att ha så lite saker som möjligt som behöver försäkras. Färre bilar, hus, båtar minskar behovet av försäkring. För den som har en stor buffert kan man dessutom välja en högre självrisk på försäkringen det har den fördelen att man får lägre premier. Dessutom är det ofta dålig timpenning på att blanda in försäkringsbolaget i samband med småförluster...bättre då att lösa det direkt själv om cykeln blir stulen eller frysen pajar och maten blir dålig (ja jag har faktiskt hört om personer som på allvar har krävt försäkringsersättning för frysvaror som blivit dåliga). 

Av denna anledning så har vi bara tre försäkringar en villaförsäkring på huset med förhöjd självrisk (10 000 kr) och så trafikförsäkring på bilarna. Försäkringsbördan minskar snart eftersom den ena bilen ska säljas inom en snar framtid och då är vi nere på två. 

Från och med i år är alltså vår sammantagna försäkringskostnad under 7 000 kr vilket minskar möjligheten att förhandla bättre priser. Dock så brukar jag ta mig en titt vid varje förnyelse om det går att göra något. De senaste åren har vårt försäkringsbolag (Norska Gjensidige där vi också är aktieägare) alltid visat sig vara billigast men i år finns det en ny utmanare nämligen ICA Försäkringar och döm av min förvåning när bilförsäkringen faktiskt var 10% billigare hos dem inga jättepengar men väl värt 30 minuter.

Så nu blir det byte till dem....för bilen..får se hur det blir med huset senare i år? En intressant sak som kanske är på gång i försäkringsbranchen är att ICA garanterar att de inte höjer försäkringspremierna under 5 år om du är skadefri något som annars är fördjävligt när man hittar ett bra pris och sedan bara efter ett år så höjer försäkringsbolaget kraftigt (samma gäller elbolag och förhandlade bankräntor i hög utsträckning). 

Jag kan ju inte garantera att ICA Försäkring är billigare för dig också men vill du kolla använd gärna denna affiliate länk så får jag ett litet stöd till vidare aktivitet här på bloggen och med andra projekt. 

Hur gör du med försäkringar? Vad är din årskostnad och vad gör du för att minska den? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Steffe (ej registrerad)

Hur tänker du om barnförsäkringar?

Anonymous's picture
Karl (ej registrerad)

Hur går tankarna med bara trafikförsäkring på bilen? Har själv en bil värderad till ca 50k, haft helförsäkrad än så länge (dock med hög självrisk).

ceden's picture
8
37
0
0
ceden

vart jämför du försäkringarna?

Anonymous's picture
Utdelningsseglaren (ej registrerad)

Precis som du är inne på: Ju fler saker man har och ju mindre ekonomiska marginaler man har  desto mer försäkringar behövs.  

Löseningen på detta problem är förstås: Gör dig av med dina prylar (som också ökar dina ekonomiska marginaler) och förbättra din ekonomi (öka sparandet och försök öka inkomsterna)

Hälsar Utdelningsseglaren

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1332
65
0
Fantastiska Far...

Hej Allihop och tack för era kommentarer, 

Steffe - här finns ett inlägg där jag skrivit om barnförsäkringar tidigare http://www.tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/försäkringar-älskar-jag-mitt-hus-mer-än-mina-barn

Karl - jag försäkrar inte bilarna mer än den lagstadgade trafikförsäkringen därför att ett bilhaveri inte är en katastrof för oss. Om förlusten av något inte är en katastrof så är det dumt att betala någon annan för att ta över den risken för försäkringsbolaget kommer vilja ha betalt för besväret. 

Ceden - jag har använt flera jämförelse siter men på senar tid har jag märkt att det är bättre att gå rakt på bolagens sidor. Tar inte så lång tid att fylla i några få fakta. Vanligen är "utmanarna" billigare då de behöver skapa en marknad medan de etablerade spelarna är feta och nöjda och har höga priser. 

Utdelningsseglaren - helt rätt. Förutom boende (i någon form) som man inte kan leva utan och trafikförsäkring (om man nödvändigvis behöver bil) som är lagstadgad så är en bra princip. "om du behöver försäkra det så har du inte råd...." Sjukvårdsförsäkring om man bor utomlands eller är på långresa kan också vara en sådan nödvändig försäkring för att inte orsaka en ekonomiskt katastrof. 

Spargrisen's picture
23
45
1
0
Spargrisen

Visst har ni också ett fritidshus som ni hyr ut? Hur är det med försäkringen på den (själva huset alltså, inte inventarierna)?

Apropå viktiga försäkringar: Jag såg ett avsnitt av Lyxfällan för ett tag sen (jag vet, det är sensationsTV som bara tar fram avarterna). Där var de en som hade struntat i trafikförsäkringen. Med ränta-på-ränta-effekten så var han skyldig nästan en halv miljon!!! Tänk hur svårt det är att spara ihop en halv miljon, men hur lätt det är att bli skyldig samma summa.

Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Går igenom alla försäkringar en gång om året och byter bolag om det behövs. Största jobbet är att jämföra villkor så man inte köper något billigt som har massor med undantag.

Ett år var det t.ex. ett uppstickarbolag som var billigast men som då inte hade någon gräns på hur mycket åldersavdrag de fick göra vilket kunde resultera i 0 kr i ersättning om ett gammalt hus brinner ner.

På nyare dyrare saker är jag fullförsäkrad, på äldre minsta möjliga. Småbelopp som telefoner och annat försäkras aldrig extra utan de eventuella smällarna tas ur plånboken.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1332
65
0
Fantastiska Far...

Hej Spargrisen och Kilo och tackar för era kommentarer,

Spargrisen - nej vi har inget fridshus men däremot har vi en stuga vid huset där vi bor som vi hyr ut. Det betyder att den är inkuderad i vår vanliga hemförsäkring. 

Kilo - jag brukar också kolla på vad det är som erbjuds o form av skydd. Däremot är det främst i marginalen som det är skillnad mellan de olika (seriösa) försäkringsbolagen...typ någon täcker cykel i hemförsäkring nån annan gör det inte...och det är ganska ointressant för oss. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (216)
Nov (3)

Taggar