Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Sex nivåer från ekonomisk ruin till överflöd!

En kommentar som jag ofta får är att friheten känns så långt borta när man börjar och därför tänker jag att det skulle vara bra att visa på något vis att ekonomiskt frihet inte är en punkt utan en process med flera steg. Att ta ett steg vidare ger betydligt större frihet och redan på nivå 3 och 4 så är friheten i realiteten ganska stor och dessa nivåer kan de flesta med normala inkomster nå inom några månader. Jag har sett ett antal liknande uppställningar men denna nedan är min egen:

  1. Djupt i bajset - denna nivå är vad vi ser i lyxfällan. Detta är personer som gör av med betydligt mycket mer än vad de drar in. Inte ovanligt att detta är på godis, sprit, cigaretter och inte minst ränta.  Det är som tur var ganska få personer som tillhör denna kategori. (Mycket långt från frihet)
  2. Näsan vid ytan - I denna kategori finns det mycket fler människor. De har hyfsad koll på balansen mellan inkomster och utgifter men om något oförutsett händer så blir det katastrof. Bilen går sönder, elräkningen är högre än vanligt eller det blir några extra VAB dagar...allt kan sänka skutan och skapa problem. (Ganska långt från frihet).
  3. I balans - detta är samma som ovan men med lite små besparingar en liten buffert för oförutsedda händelser. Dessa  personer har oftast ingen budget och vet inte riktigt var pengarna går men på nått vis går det ihop. (Nära frihet)
  4. Begränsad frihet - redan några månader in i en resa mot ekonomiskt oberoende så kommer man in i den här kategorin. Man har ett antal månaders löpande utgifter sparade och en kostnadsnivå som med rejäl margnal understiger intäkterna.  Här skulle man enligt mig kunna påstå att man har har så kallade "fuck you money" eftersom man kan välja att vara kvar på arbetet för att spara pengar men man kan också välja att göra ganska stora förändringar i livet utan att det är en gigantisk risk. Eftersom man gjort omställningar som gör att man kan leva på mindre så finns det dessutom betydligt fler olika arbeten och aktiviteter man kan ersätta det nuvarande jobbet med  som teoretiskt skulle kunna täcka denna utgiftsnivå jämfört med den som har ett välbetalt jobb och lever upp vart enda öre. (I stort sett fri)
  5. Ekonomiskt oberoende - detta är den nivå där vi befinner oss. Vi skulle klara oss resten av livet utan att tjäna en enda krona via förvärvsarbete. Detta är den nivå där många anser att man uppnått frihet men egentligen måste jag nog säga att man nått minst 50% av vägen redan på steget innan. Eftersom ekonomiskt oberoende ofta tar runt 10 år att uppnå för en normalinkomsttagare även med agressivt sparande så är det positivt att man även kan uppleva frihet på vägen hit även om det förstås är något utöver det vanliga att helt äga sin tid. (helt enkelt fri) 
  6. Överflöd - eftersom ekonomiskt oberonende inte är direkt mainstream i vårt konsumtionssamhälle så visar det sig att det är främst personer med någon form av personligt driv som tar sig hit. Dessa personer brukar fortsätta skapa efter dom slutat jobba och en del av dessa aktiviteter brukar ge lite inkomst. Samtidigt brukar det visa sig att de flesta kan leva på mindre än vad de trodde och dessutom har flera lyckats få bättre avkastning på kapital än vad de från början trodde var möjligt. Sammantaget eller var för sig så gör dessa effekter att många som blir ekonomiskt oberoende några år in kommer på att de nu har ett överflöd...mer pengar än de behöver...och då kan man dra igång helt nya projekt för att påverka samhället i en positiv riktning i linje med de egna värderingarna.  (Fri med möjlighet att hjälpa andra)

Vad tycker ni om denna lista? Är det något du saknar? På vilken nivå är du? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Jonas L (ej registrerad)

Hej och tack för mycket vettig blogg. 

Läste våren 2014 Rikaste mannen i Babylon. Det är utan tvekan den bok som gett mest impakt på vårat liv. Låg innan dess någonstans mellan nivå 2 & 3, inget sparande alls egentligen men på något vis gick vi runt. 

Började efter denna bok spara 30% av nettolön, 10% Investering och 20% amortering. Har sedan dess sparat ihop en buffert, betalt av CSN, amorterat ner bostadslån till ca 1,8 miljoner (värde ca 3,5-4 milj) och investerat knappt 300 000:-. Har en bra bit kvar till att vara helt fri men uppskattar att vi nu ligger på nivå 4. 

Hittade denna blogg i höstas och då jag även fick upp ögonen för MMM. Ytterligare motivation var ett faktum. Ambition att öka sparandegraden till 50% i slutet av detta året. 

Tack för kul blogg

Vänligen

//Jonas

Anonymous's picture
Malin (ej registrerad)

Intressant lista. Vi har nog alltid befunnit oss i kategori 3 men jag är, tack vare alla fina spar- och ekonomibloggar, "nyfrälst" så vi befinner oss snart i kategori 4 med mål att till slut nå kategori 6.

Anonymous's picture
Fri Vid 35 (ej registrerad)

Väldigt intressant lista och är tankar man har haft en längre tid så skönt att få se en lista på det. Man kan aldrig ha för många listor ;)

Känns som de flesta svenskar ligger på 2, vilket är skrämmande, men i verkligheten ligger det nog mer på nivå 3. Känns även att det saknas ett ekonomiskt konsekvenstänk, och begränsade ekonomikunskaper i samhället.Att pengar finns i överflöd och är bara att låna mer när det sinar. 

Jag själv ligger på 4 men tillsammans med flickvännen så är vi på 5/6 vilket är en skön känsla och ger verkligen en mer möjligheter. Något som de flesta borde uppnå och något som borde strävas efter. Att inte bara konsumera då det är för kortsiktigt.

Mvh Fri Vid 35

Anonymous's picture
Eva (ej registrerad)

Jag gillar din uppställning och vi ligger nog på nivå 4. Fast jag har aldrig tänkt på det som begränsad frihet då siktet varit så inställt på nivå 5 att jag glömt hur långt vi faktiskt redan har nått. 

Anonymous's picture
Egen (ej registrerad)

Är i kategorien "pallar inte 10 år på själadödande jobb och spara 50% av lönen". Har du en kategori för entreprenör som riskerar alla sina besparingar? (bajset inte helt osannolikt). =)

Var ett tag sen jag kommenterat hos dig (frivid42), närmare bestämt i princip sen du bytte till den här plattformen som är allt annat än bra!?

Anonymous's picture
Erik (ej registrerad)

Vi ligger på 5:an. Funderar ganska mycket på hur det skulle vara att hoppa av ekorrhjulet. Ev hoppar sambon av under året. O sen jag.

KronanTillMiljonen's picture
20
49
3
0
KronanTillMiljonen

Hehe, antar att jag är Djupt i bajset i sådana fall :)

Fin kategorisering

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

En intressant uppställning. Själv är jag på nivå 5 och kommer sannolikt att sluta jobba inom närmaste året. Har tagit ganska precis 10 år att komma hit från det jag satte upp målet och är nu drygt 50. Känner inget behov att komma till nästa nivå, men kommer unna mig en del extra del extra resor framöver.

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej Allihop och tack för era kommentarer, 

Det verkar som om alla har förstått det men jag antar att jag som ägare av den här bloggen kan få utrymme att upprepa det att min huvudpoäng med den här listan är att

  • Varje steg är ett steg i denna lista mot frihet det är inte bara "ekonomiskt oberoende" eller inget....
  • Oberoendet är inte slutpunkten utan starten på ett nytt och spännande liv  eventuella inkomster kan med fördel användas för att göra världen till en lite bättre plats:-) 
Anonymous's picture
Kristin (ej registrerad)

Jag saknar nog en punkt mellan 3 och 4. Vi har tagit oss från punkt 2/3 till 4, men det har tagit ett par år och inneburit stor förändring. Vår ekonomi har alltid gått ihop och en oförutsedd utgift innebar aldrig katastrof, men förr löstes den genom kreditkort/kontokredit medan vi nu har byggt upp en buffert. Räknade för ett tag sedan ut att vi förmodligen skulle klara oss i 2 år på det kapital vi har helt utan annan inkomst, genom att minska utgifter som avser bekvämlighet snarare än nödvändighet, och det är en skön trygghet att ha. Inser också att friheten verkligen är en resa och att slutmålet säkerligen kommer ändras med tiden. När vi började var ett avlägset mål tidig pension, men innan dess kommer vi förhoppningsvis få barn och då blir ett delmål kanske att kunna vara hemma extra länge eller jobba deltid under några år, vem vet? Livet ändras hela tiden. Kanske hittar man ett jobb som är så roligt att man inte vill sluta jobba, utan vill istället jobba mindre eller ta 1-2 månader tjänstledigt per år för att ha mer semester? Detta är nog den bästa känslan, att möjligheterna faktiskt är oändliga och att det är vi som väljer och designar vårt liv, istället för att känna att man måste springa på i ett ekorrhjul där någon annan bestämmer takten. Och det är väl just det som är frihet :)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar