Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1338
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Sex nivåer från ekonomisk ruin till överflöd...

Inlägget nedan är en uppdaterad version av ett tidigare inlägg. För dig som är ny på bloggen rekomenderar jag att du börjar här

En kommentar som jag ofta får är att friheten känns så långt borta när man börjar och därför tänker jag att det skulle vara bra att visa på något vis att ekonomiskt frihet inte är en punkt utan en process med flera steg. Att ta ett steg vidare ger betydligt större frihet och redan på nivå 3 och 4 så är friheten i realiteten ganska stor och dessa nivåer kan de flesta med normala inkomster nå inom några månader eller i extrema situationer några år.

Jag har sett ett antal liknande uppställningar men denna nedan är min egen, till denna omgång har jag även lagt till en bild som visar de olika faserna och en uppskattning av den tid det kan ta för att nå nästa nivå. 

EKONOMISKT RUIN:

  • Djupt i bajset - denna nivå är vad vi ser i lyxfällan. Detta är personer som gör av med betydligt mycket mer än vad de drar in. Inte ovanligt att detta är på godis, sprit, cigaretter och inte minst ränta.  Det är som tur var ganska få personer som tillhör denna kategori. (Mycket långt från frihet)
  • Näsan vid ytan - I denna kategori finns det mycket fler människor. De har hyfsad koll på balansen mellan inkomster och utgifter men om något oförutsett händer så blir det katastrof. Bilen går sönder, elräkningen är högre än vanligt eller det blir några extra VAB dagar...allt kan sänka skutan och skapa problem. (Ganska långt från frihet).

 

VISS FRIHET

  • I balans - detta är samma som ovan men med lite små besparingar en liten buffert för oförutsedda händelser. Dessa  personer har oftast ingen budget och vet inte riktigt var pengarna går men på nått vis går det ihop. (Nära frihet)
  • Begränsad frihet - redan några månader in i en resa mot ekonomiskt oberoende så kommer man in i den här kategorin. Man har ett antal månaders löpande utgifter sparade och en kostnadsnivå som med rejäl margnal understiger inkomsterna.  Här skulle man enligt mig kunna påstå att man har har så kallade "fuck you money" eftersom man kan välja att vara kvar på arbetet för att spara pengar men man kan också välja att göra ganska stora förändringar i livet utan att det är en gigantisk risk. Eftersom man gjort omställningar som gör att man kan leva på mindre så finns det dessutom betydligt fler olika arbeten och aktiviteter man kan ersätta det nuvarande jobbet med  som teoretiskt skulle kunna täcka denna utgiftsnivå jämfört med den som har ett välbetalt jobb och lever upp vart enda öre. (I stort sett fri)

 

EKONOMISKT FRIHET

  • Ekonomiskt oberoende - detta är den nivå där vi befinner oss. Vi skulle klara oss resten av livet utan att tjäna en enda krona via förvärvsarbete. Detta är den nivå där många anser att man uppnått frihet men egentligen måste jag nog säga att man nått minst 50% av vägen redan på steget innan. Eftersom ekonomiskt oberoende ofta tar 5-15 år att uppnå för en normalinkomsttagare även med agressivt sparande så är det positivt att man även kan uppleva frihet på vägen hit även om det förstås är något utöver det vanliga att helt äga sin tid. (helt enkelt fri) 
  • Överflöd - eftersom ekonomiskt oberonende inte är direkt mainstream i vårt konsumtionssamhälle så visar det sig att det är främst personer med någon form av personligt driv som tar sig hit. Dessa personer brukar fortsätta skapa efter dom slutat jobba och en del av dessa aktiviteter brukar ge lite inkomst. Samtidigt brukar det visa sig att de flesta kan leva på mindre än vad de trodde och dessutom har flera lyckats få bättre avkastning på kapital än vad de från början trodde var möjligt. Sammantaget eller var för sig så gör dessa effekter att många som blir ekonomiskt oberoende några år in kommer på att de nu har ett överflöd...mer pengar än de behöver...och då kan man dra igång helt nya projekt för att påverka samhället i en positiv riktning i linje med de egna värderingarna.  (Fri med ekonomisk möjlighet att lyfta samhället)
  •  

Vad tycker ni om denna lista? Är det något du saknar? På vilken nivå är du? 

Anonymous's picture
Kariyou77 (ej registrerad)

Gillar sammanställningen skarpt. Skulle vilja ha ännu mer detaljnivå på det men vilken ingenjör vill inte alltid ha det ;)

Jag befinner mig enligt din definition på "ekonomiskt oberoende" och egentligen på väg mot "överflöd" relativt snabbt tror jag. Mycket nöjd över detta då jag tog examen i juni och inte fått något startkapital med mig i början av livet utan arbetat mig hit på egen hand (även om en hel del vänner, bekanta och inte minst min käresta har sina fingrar i det hela på många olika sätt)

Däremot arbetar vi båda fortfarande (främst för att vi inte hunnit börja arbeta så mycket än egentligen och för att vi utvecklas av det och tycker det är roligt). Det är även rätt skönt att få in löner som mer än täcker utgifterna och på så sätt slippa "ta av det som är sparat". Däremot arbetar ingen av oss för att vi egentligen måste ha en lön. Utan att räkna på det så skulle vi klara oss större delen av livet utan förvärvsarbete även med extremt låg avkastning på kapitalet framöver.

Vi har dock inte alls samma strategi som ni verkar ha. Vi lever nog i "lyx" enligt dig men vi väljer dock de områden där vi faktiskt njuter av lyxen och lyxar inte på områden där vi inte verkligen på riktigt uppskattar den. Ett exempel är att vi älskar mat och drar oss inte för att gå på de bästa restaurangerna var vi än reser men samtidigt lagas det inte lyxmat hemma varje dag utan det varierar från dag till dag (häromdagen var det soldatens ärtsoppa som faktiskt är riktigt god). Vi har nog en outtalad strategi av att njuta av livet eftersom vi vill och kan men samtidigt sparar vi nog större % av lönerna än de flesta a ändå då båda har rätt så bra ingenjörslöner och inte mycket högre utgifter än under studietiden (då räckte dock inte CSN till varje månad men jag har alltid haft större inkomster än CSN vid sidan av så det har löst sig den vägen).

Ska dock kolla in de 4 olika temaveckorna du skrev om (Mat, boende, kläder och transport har jag för mig det var) och se om vi kan få lite inspiration. Den dagen vi inte är öppna för förändring är en sorglig dag.

Tack för bra blogginlägg, ej läst något av dig innan och ska ta och gneta mig igenom en del kommande veckan är planen :)

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Från denna månad befinner jag mig i vad jag skulle vilja kalla Fas 3.

Uttagsfasen är över och gått över i folkpensionärs fasen.

Är lite rådvill hur jag ska allokera nu. Folkpension som en aldrig riktigt räknade med är här och den täcker mina behov även med renoveringar och resor!

Känns inte adekvat att ligga kvar med så stora likvida buffertar längre.
Att curla barnen, känns lika konstruktivt som att lägga pengarna i muggen utanför ICA!
Får ta mig en funderare på hur man går vidare härifrån!

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1339
65
0
Fantastiska Far...

Hej och tack för era kommentarer, 

Kariyou77 - intressant att höra att ni har kunna tuppnå ekonomiskt oberoende utan att ha någon riktig plan. Skulle tro att det finns flera som är i den situationen men eftersom man är så inriktad på att alltid vilja ha mer pengar och mer grejer så inser man inte vilken frihet man har/ skulle kunna ha. Hoppas du hittar några bra inlägg när du fortsätter att läsa bloggen. Ställ gärna frågor och kommentera på gamla inlägg också det är kul! Speciellt då vissa frågor blir så bra nya inlägg. 

Kalle56 - ja du är ju faktiskt då i överflödsstadiet och det behövs kanske en plan då för att kunna ge tillbaka på något planlagt sätt. Jag kommer fundera lite kring det här på bloggen på onsdag när jag besvarar en läsarfråga kring vad vi skulle göra annorlunda om vi hade (mycket) mer pengar. 

 

Anonymous's picture
Sandra (ej registrerad)

Hej! Min familj har gåttfrån ”Nästan vid ytan” till begränsad frihet på bara några månader. Det känns helt fantastiskt, du inspirerar i varje inlägg du gör. Jag har aldrig längtat så mycket efter att få säga upp mitt telefon abonnemang som nu. Tack för att vi får ta del av din kundskap! 

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1339
65
0
Fantastiska Far...

Hej Sandra och tack för din kommentar, 

Det är ju denna typ av kommentarer som gör att jag blir glad ända in i hjärtat! Så jäkla roligt att höra och grattis till er nyvunna (begränsade) frihet.

Anonymous's picture
Kariyou77 (ej registrerad)

Sägas ska väl att det varit min uttalade plan att aldrig behöva arbeta för att få ihop pengar via lön. Målet var 30 års ålder men nåddes väl i princip i år som 26-åring. Kommer troligen aldrig sluta jobba dock för att jag tycker det jag gör är roligt och jag drivs av det!

Men planen har inte varit i superdetalj och nedskriven i excel eller liknande (Även om jag har excel till det mesta annat..). Däremot har jag hela tiden haft det mindsetet och strävat efter det på mitt egna sätt.

Ska helt klart läsa och se vad det finns f ör trevlig input att ta till sig :)

Anonymous's picture
Kämpar (ej registrerad)

Kämpar för att känna mig friare har i dagsläget drygt fyra års utgifter sparat, och 17% av månadsutgifterna i utdelning. Men kan ändå inte skaka känsla att det tar för lång tid. Tror det grundar sig mest i avsaknaden av en meningsfull fritid orken finns helt enkelt inte efter jobb och alla måsten att fylla dem timmar jag själv disponerar med nånting som ger mig någonting annat. Funderar också mycket på vid ungefär vilken utdelning portföljen får sitt egna liv och ränta på räntan tar över mycket av arbetet finns den triggern eller är sparkvoten allt?

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

#Kämpar

Det är mycket viktigt att man redan under ackumuleringsfasen lever det liv man vill leva även under dom följande faserna!

Vi har enbart ett liv och det tar trots allt en stor del av livet att komma till fas 2!

Enbart när du redan lever ett effektivt liv, som du känner att "så här vill jag leva mitt liv ". Då vet du när du är i mål!

Att försöka hålla sit ego i schack, påskyndar resan betydligt. För sparkvoten är ju egentligen bara skillnaden mellan ego och inkomst!

Anonymous's picture
Kämpar (ej registrerad)

Min känsla att allt tar för lång tid grundar sig kanske mer i att jag saknar det enkla liv jag önskar leva, och en frustration över de motsättningar som finns både i samhället och i mina nära relationer. Befinner mig i en akumuleringfas som kanske främst drivs av andras förväntningar på hur ett liv ska utspela sig. Där den gyllene medelvägen där jag kan vårda mina relationer samt vara sann mot mig själv är allt annat än tydlig. 

 Tror motviljan ligger i vår rädsla att stanna upp och inte prestera och uppnå saker, för som du säger lever vi bara ett liv och om vi stannar upp hinner vi med att göra det vi vill i vårt enda liv? Vänder och vrider på mitt dilemma, tack för en ny infallsvinkel som fick mig att vara lite ärligare mot mig själv.

Anonymous's picture
Kämpar (ej registrerad)

Min känsla att allt tar för lång tid grundar sig kanske mer i att jag saknar det enkla liv jag önskar leva, och en frustration över de motsättningar som finns både i samhället och i mina nära relationer. Befinner mig i en akumuleringfas som kanske främst drivs av andras förväntningar på hur ett liv ska utspela sig. Där den gyllene medelvägen där jag kan vårda mina relationer samt vara sann mot mig själv är allt annat än tydlig. 

 Tror motviljan ligger i vår rädsla att stanna upp och inte prestera och uppnå saker, för som du säger lever vi bara ett liv och om vi stannar upp hinner vi med att göra det vi vill i vårt enda liv? Vänder och vrider på mitt dilemma, tack för en ny infallsvinkel som fick mig att vara lite ärligare mot mig själv.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive

Taggar