Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Skapa din egen basinkomst - ett annat sätt att beskriva ekonomisk frihet?

Vad är det för mening med att vara fri om man är fattig? Den frågan har många ställt sig under sommaren när diskussionen om ekonomiskt frihet har fortsatt. Flera är dem som vill sluta jobba så snart som möjligt är beredda att göra detta med en relativt låg inkomst bara för att nå friheten. Det finns också många som sparar men som drömmer om den stora rikedomen snarare än frihet och som antingen tänker sluta när de är mångmiljonärer flera gånger om...eller som tänker jobba så länge de lever för att se pengahögen växa. 

Själv tillhör jag den sparsamma typen och ser inte att det är rimligt vare sig för min familj eller för planeten att göra av med mer pengar (och därmed resurser) än vad som är nödvändigt för att leva ett ur alla perspektiv rimligt liv. Vi är dock inte rabiata och ser inget syfte med att nödvändigtvis i varje tillfälle leva så maximalt sparsamt som möjligt vilket kanske är nidbilden av de sparsamma som ibland syns. 

Av den anledningen började jag fundera på hur jag ska beskriva den frihet som vi har skapat så att det är tydligt även för dem som kanske just nu är på en annan bana och kom fram till att "basinkomst" kanske är ett bra begrepp. Vad vi har skapat för vår familj (frun jobbar ju cirka 1 1/2 år till så till viss del pågår skapandet fortfarande) är en basinkomst på vilket vi kan leva ett materiellt bra liv samtidigt som vi har möjligheten att välja om och med vad vi eventuellt vill fylla våra dagar med. Att som familj leva på 20 000 kr i månaden är inte särskilt svårt för oss och jag kan till och med se att vi skulle kunna leva på betydligt mindre om vi verkligen tyckte att det var prioriterat men det här är vår bekväma nivå.

Vi säger däremot inte nej till extrainkomster om de kommer som en bieffekt av något vi ändå vill göra. Jag får till exempel lite betalt för att skriva den här bloggen (vilket betalar för min telefon och min dator) och vi hyr ut gäststugan hemma vid huset. Dessa två inkomster är inte inräknade i vår "basinkomst" och vi är inte beroende av dessa för att överleva. Därför känner vi också att det är helt valfritt om jag ska fortsätta skriva eller om vi ska fortsätta hyra ut stugan...om det inte passar eller vi inte känner för det så slutar vi. 

Längre fram tänker jag troligen hoppa in då och då som lärarvikare och jag funderar på att hålla föreläsningar/utbildningar/coachning i privatekonomi vilket kanske kan ge någon liten inkomst. Frun har en liten sidoverksamhet som kan växa till en liten inkomst om man ger den lite mer kärlek och vi funderar på att någon helg per sommar kanske ha sommarloppis/café hemma på tomten, vilket är en trevilg som social aktivitet i lagom omfattning. Men återigen vi har fortfarande vår "basinkomst" och kan när vi vill stoppa eller hoppa av dessa projekt och extraknäck om vi så känner. 

Hur tänker ni kring begreppen som finns kring ekonomiskt oberonde? Hjälper begreppen basinkomst till för att öka förståelsen för vad vi gör?  

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Barnspar (ej registrerad)

Jag tillhör nog ett mellanting mellan de två varianter du räknade upp. Basinkomst (eller passiv inkomst) är en bra beskrivning. Personligen vill vi utöver att huset ska vara betalt ha in drygt 30 000kr i passiv inkomst efter slät innan vi räknar oss som ekonomiskt oberoende. Då har jag även häst som kostar drygt 6000kr i månaden.

Anonymous's picture
Onevikinggirl (ej registrerad)

Jag snålar och sparar, lever billigt och investerar men litar inte på de passiva inkomsterna för framtiden. Så jag tänker nog fortsätta leva billigt materiellt men rikt på upplever och kunskap. Bekvämlighet är inte ett mâl för mig men varför inte?

Mvh One vikinggirl roaming the world

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Barnspar och Onevikinggirl och tack för era kommentarer. 

Barnspar - som sagt så är det lite olika nivå man "behöver" för att vara oberonde men även för er så borde er "basinkomst" vara lägre än 30 000 även om ni fortsätter tills ni når dit?!?

Onevikinggirl - Bra poäng! Bekvämligheten för oss begränsar sig till det ekonomiska att kunna känna  trygghet i att man klarar sig ekonomiskt. När det gäller livet i övrigt så är inte bekvämlighet ett egensyfte...snarare tvärt om. 

 

 

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar