Fantastiska Farbror Fri
Likes
303
Antal inlägg
1366
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Sluta curla VUXNA!

Att vi curlar barn har blivit en allmän sanning och även om jag försöker undvika det så kan det ibland vara svårt att inte dalta lite med barnen. De är ju trots allt små och ibland är det inte helt lätt att vara på topp när man är liten och ska ta på sig skorna vid 7 på morgonen eller peta i sig maten på eftermiddan. Då är nog allt som oftast mamma och pappa eller annan vuxen där och hjälper till med något som barnen egentligen själv borde klara av. Det ska vara med måtta men jag kan ha viss förståelse för att man hjälper barn...ibland till och med lite för mycket men sen får det vara stopp! När man är vuxen så ska man klara sig själv, man får göra sina egna val men man har också ett helt eget ansvar för att få ihop sitt liv.

Därför blir jag så sagolikt upprörd när jag hör om föräldrar som köper lägenheter till sina vuxna barn...å inte för att de är bostadslösa utan för att det "är synd om dem att behöva dela lägenhet" eller "dom behöver bo några mil utanförstan i en lägehet med hög hyra". Va faaan! 

I vissa fall förkommer det också att barn curlar sina gamla föräldrar. Föräldrar som trots akningsvärd ålder helt saknar förmåga att ta hand om pengar och som därför knappt har råd att äta (obs inte personer med verkligt svåra situationer utan sådana som pissar iväg pengar på spel, alkohol, resor och elekronik med mera som en annan tonåring). Så förväntas barnen tycka synd om och ta hand om den gamla så som ett barn...oftast inte uttalat men underförstått. 

Vuxna måste få vara vuxna och den som hjälper och stödjer en vuxen som har förutsättningar för att kunna klara sig själv gör denna en stor otjänst. Man växer inte som människa av att vara beroende av andra...och när man är vuxen  är det faktiskt dags att släppa bröstet och fixa sitt liv själv. Om man inte får lära sig att rätta mun efter matsäcken så kommer man någon gång i livet få ett bryskt uppvaknande och detta kommer vara långt mycket värre än att behöva dela lägenhet med en person några år under studietiden. 

Har ni andra några exempel på hur vuxna curlas i vårt samhälle? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Robert (ej registrerad)

Ställ frågan vilka som bestämmer i familjen - om du vågar, hehe

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
303
1366
65
0
Fantastiska Far...

Hej Robert och tack för din kommentar. Ja jag fattar inte hur barnen är så duktiga på att ta makten över våra liv...å då har jag ändå läst boken på ämnet:-) http://www.dn.se/livsstil/intervjuer/vaga-uppfostra-dina-barn/ 

Det gäller dock att även låte dem bli vuxna vilket betyder att de får ta hela makten över sina liv men också får klara sig igenom de situationer som livet bjuder dem. 

Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Hela det allmänna pensionssystemet är vuxencurling på hög nivå.

Man tvingar vuxna människor att betala skatt och företag att betala arbetsgivaravgifter för att sätta in det i ett tvångssparande som man inte får ta ut förren man är gammal. Detta för att människor inte själva kan ha förmågan att hålla i sina pengar och spara till pensionen själva utan skulle bränna iväg pengarna om de fick de fatt på dem och sen behöva leva på samhället när de ska sluta jobba.

Jag kan tycka att många pensionärer som idag gnäller på den låga allmänna pensionen de får nog i vissa fall borde istället se sig själva i spegeln och ställa sig frågan varför de inte öppnade det orangea kuvertet någon gång då och då under sitt yrkesverksamma liv, insåg varåt det var på väg och började spara undan egna pengar istället för att gnälla på samhället när pengarna inte räcker till.

Anonymous's picture
Ett fattigt landskap (ej registrerad)

Håller med i sak gällande generell curling men jag skulle lätt kunna hjälpa mina barn att köpa lägenhet när de blir stora. Våra grannars barn bor fortfarande hemma vid 28 års ålder och för mig är det ett skräckscenario. Jag förstår att det kan vara curling i andras ögon men i Stockholm är alternativen inte så särdeles attraktiva. Visst kan man få tag i en svindyr andra-hands lägenhet. Men under sunda ekonomiska förutsättningar och överenskomna villkor så skulle jag hellre hjälpa mina barn att kunna starta en bra ekonomisk grund, hellre än att de ska pynta gissningsvis 10 000 spänn av sin ingångslön för att överhuvudtaget ha någonstans att bo. Då är ju förutsättningarna ännu sämre för att de någonsin ska lyckas spara ihop en handpenning och kunna köpa en egen lägenhet. Så i detta fallet måste jag uttrycka en avvikande åsikt - men som alltid intressant innehåll här hos dig!

www.ettfattigtlandskap.com

Fantastiska Farbror Fri's picture
303
1366
65
0
Fantastiska Far...

Hej Kilo och tack för din kommentar,

Jag ser det allmäna pensionssystemet mer som en idiotförsäkring då man inte kan utgå ifrån att alla förstår att de ska spara till sin framtid och det skulle vara så jobbigt för oss andra och se en massa gamla medmänniskor leva på gatan i en framtid så därför inför vi extra skatt = tvångssparande. Sen är det ju vansinning att personer som har varit yrkesverksamma hela livet inte sällan inom kvalifiserade yrken inte förstår att man måste lägga undan extra om man vill ha en pension "med guldkant" alternativt lära sig att leva på lite...det senare kan ironiskt nog göra att man får råd med en guldkant som man inte behöver...

Fantastiska Farbror Fri's picture
303
1366
65
0
Fantastiska Far...

Hej ett fattigt landskap och tack för din kommentar,

Här håller jag faktiskt inte med dig alls...förutom kring de 28-åriga barnen som bor hemma som borde vara occeptabelt om det inte är så att de betalar halva boendekostnaden och därmed hjälper sina föräldrar. 

Vad gäller att köpa lägenheter så håller jag inte alls med dig av flera skäl

1. Det är ingen naturlag att man ska bo i storstaden, om denna inte kan erbjuda boende under studietiden så tar man vägen någon annan stans. 

2. Om man ändå vill bo i storstaden så kan man behöver bo mycket långt från centrum eller dela 5 personer på en liten lägenhet för att ha råd...det är så det funkar i vår värld lika bra att förstå det från början 

3. Att ha det lite tuft några år som ung och därmed förstå vad det innebär att hushålla med pengar och ta hand om sig själv kommer betala sig många gånger om under livet även om man teoriskt sätt har en något lägre möjlighet att spara de första få åren. 

Om det finns ett tillfälle där det faktiskt inte finns ett enda alternativ annat än att föräldrarna kliver in och köper ett boende då anser jag dessutom att det ska ske på marknadsmässiga grunder. En student med låga inkomster och ingen kontatinsats kanske kan få låna till 7-10% ränta så på 3 miljoner blir det lågt räknat 17 500 kronor i månaden i ränta till detta kommer månadsavgift och övriga kostnader...om föräldrarna är duktiga med sin ekonomi kan man med lite tur få tillbaka lite av detta i form av arv 30 år senare.....

 

Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Jag skulle inte ha något emot att köpa lägenhet till mina barn om jag hade pengarna. Om jag kan få ha mina barn i närheten att umgås med så är det värt en hel del jämfört med att de är tvingade att flytta långt ut på landet eller i en annan stad så att jag knappt får träffa dem.

Mina föräldrar köpte hus i närheten åt mig när jag var i flytta-hemifrån-ålder. Huset stod skrivet på min pappa och jag bodde som hyresgäst och betalade hyra som motsvarade en säker alternativavkastning på köpebeloppet, dvs något över bankränta. Jag betalade driftkostnaden och betalade också med att sköta om och hjälpa till att förbättra fastigheten. Huset var för litet för att bilda familj i så när det var dags flyttade jag till eget boende och huset såldes av mina föräldrar (med ganska rejäl vinst). 

Mina föräldrar tyckte inte heller att jag skulle åka omkring i någon gammal osäker skrothög till bil så jag "hyrde" också bil av min far under många år enligt samma koncept. 

Själv skulle jag aldrig (i normala fall) köpa hus/lägenhet åt mina barn och låta de stå som ägare. Jag skulle heller aldrig låna ut några större belopp till kontantinsats då jag anser att det kommer vara oerhört svårt att få tillbaka pengarna av sina barn så det kommer lätt ses som ett förskott på arv. Det kommer betyda att jag själv kommer ha mindre pengar som pensionär och det är jag inte beredd på. 

Jag curlar gärna mina barn om jag har möjlighet och om det inte innebär att jag förstör deras syn på sparande och pengar.

Anonymous's picture
millan i skåne (ej registrerad)

Många intressanta kommentarer på inlägget.

svar på kilos inlägg.Problemet för vissa med låg allmänn pension idag är nog inte att de stoppade hvudet i sanden när det gällede sin kommande pension. Min mamma hade lägsta allmänna pensionen och hon hade aldrig någon möjlighet att stoppa undan och spara innan hon gick i pension. Hon blev sjukskriven och önskade inget hellre än o arbeta. Hon var på olika utredningar genom försäkringskassan för och se vilket arbete som skulle passa henne men hon blev klassad som icke arbetsför och fick förtidspension och där försvann hennes möjlighet till att spara.

Jag sparar inte extra till min pension. Jag tänker att antingen är jag en frisk pensionär och kan fortsätta med mina extrainkomster eller så är jag skruttig och inte kan göra så mycket och då klarar jag mig mer en liten pension.

Men jag ska betala av mina huslån så det kan ses som ett sparnade till pensionen.

Anonymous's picture
kilo (ej registrerad)

@millan  i skåne

Naturligtvis gäller min kritik inte alla pensionärer (därför jag skrev "många" och inte "alla").

40-talister som gjort miljonvister på att nu sälja sina betalade villor till dagens högbelånade ungdomar ska vara tysta. Dels har de fått skattesubventioner med ränteavdrag och dels har de haft turen att se lånen ätas upp av inflationen. De ska inte komma idag och kräva att dagens yrkesarbetande ska höja deras pensioner, bl.a. på bekostnad av de framtida pensionärerna såsom t.ex. vissa pensionärsorganisationer kräver.

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
303
1366
65
0
Fantastiska Far...

Hej Millan och kilo..tack för era kommentarer och bra att ni fortsätter konversationen utan mig också:-)

Kilo - visst skulle jag också vilja ha barnen nära när jag blir gamal men jag tror också att det finns en poäng i att de flyttar hemifrån på riktigt (klarar sig helt själva) och att de sedan (om de vill) vänder hemmåt när de blir äldre och kanske får egna barn. Mina föräldrar sa alltd "det är bättre att ni är borta och längtar hem än att ni är hemma och längtar bort" den devisen kommer jag använda med mina barn också. 

Millan - Diverse ekonomipoddar brukar håna amortering som sparandeform men jag tycker att den är underskattad. Just nu amorterar vi inte men då har vi en belåning på under 30% på bostadens värde och dessutom en hyresintäkt som täcker räntekostnaden 4 ggr om....å så tycker jag ju att det är så roligt med investeringar vilket inte ska underskattas.  

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (12)

Taggar