Fantastiska Farbror Fri
Likes
303
Antal inlägg
1371
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Spara med barnen! - 300 000 + 60 000 + 6 000 kr..

Vi får ibland frågan om vi sparar till våra barn och nu tänkte jag kanske att det hade varit på sin plats att gå igenom det igen, för svaret är både ja och nej. För det första så ser vi vår gåva till barnen framförallt som att vi ska lära dom att tjäna och ta hand om egna pengar inte att vi ska ge dem något stort arv eller några stora belopp under livet. Därför sparar vi i huvudsak MED barnen inte till barnen...Barnbidraget och flerbarnstillägget har legat till grund för vårt sparande till och med barnen och det blandar vi inte in i vår vanliga budget som vi vanligen redogör för här på bloggen. Ur detta perspektiv är detta barnens pengar och vi blandar dom inte med den dagliga ekonomin.

Så här ser det ut just nu. 

  • Från det att första sonen föddes och fram till för cirka 1 1/2 år sedan så satte vi in alla barnbidragspengar på en kapitalförsäkring där vi hade valt ett antal etiska indexfonder med regionalt fokus. Vi har viss övervikt mot amerikan och undervikt mot asien men annars försöker vi täcka in olika delar av världen i denna portfölj. Denna är för tillfället värd cirka 300 000 och är synlig på Shareville för den som är intresserad. Tanken är att dessa pengar ska ligga kvar där och delas ut till barnen när de blir vuxna för att finansiera studier, boende eller liknande. Om du vill komma igång med ett långsiktigt sparande kan jag rekommendera att öppna ett konto hos Nordnet (affiliate)  där är avgifterna låga och utbudet av placeringsalternativten många. 

 

Sedan vi slutade att sätta in i fonderna ovan så har vi fortsatt att spara barnbidraget till barnen men vi har ändrat inriktning på detta. Vi har två konton med lite olika fokus. 

  • 3 000 kr i månaden sätter vi in på ett konto för en framtida långresa. Tanken är att vara utomlands i flera månader och att barnen ska ha inflytande över vad vi väljer att göra under denna. För närvarande finns här 60 000 kr och den första lite större resan är planerad till antingen vinter 2017/18 eller sommar 2018. 
  • Vi sätter dessutom in resten av barnbidraget (för närvarande 880 kr i månaden) på ett konto som barnan får disponera till sommaren här finns det cirka 6 000 kr och till sommaren fundrar vi på vad vi vill göra med dessa. Förra året valde de att bland annat köpa en studsmatta och gå på sommarland. Trots att vi gjorde rätt mycket gick då inte alla pengar åt så de valde också att i slutet av sommaren köpa 3 aktier i VW vilka de nu har börjat följa.  

 

Tanken med detta upplägg är att nu när barnen blir större och mer medvetna att vi kan spara tillsammans med dem och med ett syfte som inte ligger allt för långt borta i tiden. Att de kan se att det finns pengar som vi sparar ihop men också att de kan ta slut. Tanken är också löpande att om vi kan hitta sätt att göra av med mindre så kan de få möjlighet att placera de kvarvarande pengarna och se hur dessa investeringar utvecklas vilket kanske kan föda ett intresse för hur saker och ting hänger ihop rent ekonomiskt.

Sparar ni till eller med era barn? Hur gör ni och varför har ni valt att göra just så?

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Med all respekt fff, jag har gillat din blogg, men nu börjar produktplaceringen gå för långt. Kommer att sluta läsa bloggen och tycker det är synd att du gått över styr med detta (som jag ser på saken).

Anonymous's picture
Krusse (ej registrerad)

Du skriver inte att vi ska ge dem något stort arv. Jag brottas med frågeställningen om jag när jag går i förtida pension kan äta av kapitalet eller bara leva av avkastningen. Det har ju en väldig impact på hur mycket kapital man behöver. Jag känner nämligen att om jag lever på mer än avkastningen så stjäl jag från mina barn. Orationellt kan tyckas men en av oss människors starkaste drivkrafter är ju att skapa en bra start och ett bra liv för våra barn.
Hela tanken med "4%-regeln" är ju också att kapitalet ska bevars i evighet.
Äta av kapitalet = stjäla från barnen? Där har du ett tema för ett blogginlägg.

Fantastiska Farbror Fri's picture
303
1371
65
0
Fantastiska Far...

Hej Anonymous och tack för din kommentar, 

Ledsen att du tycker så, jag testar mig fram lite kring hur jag kan göra lite små inkomster på bloggen. Tanken är inte att göra "vinst" på detta utan att inkomster som går att få genom att rekomendera vettiga produkter och tjänster (som jag själv använder och tycker är bra) kan användas till att utveckla mig själv och bloggen till läsarnas gagn.  

I detta fall där jag skriver om hur vi har satt undan till barnen så tycker jag att det är befogat att berätta att just vi valt att använda oss av Nordnet och även berätta att du kan se hur vi har placerat genom att titta på Shareville. Visst kan jag förstå din poäng i att "reklam" stör men i detta fall tycker jag att det är väldigt befogat....

Till detta kommer att jag blir genuint glad när jag ser att någon använt en av mina länkar (och det handlar inte om pengar får så bra betalt är det inte). Jag kan tänkas vara naiv men när jag ser att någon skaffat ett billigare telefonabonemang, öppnat konto hos Nordnet eller Lendify så blir jag genuint glad för jag tänker att det är en person som förhoppningsvis numera är något längre fram på sin resa mot frihet.  

Fantastiska Farbror Fri's picture
303
1371
65
0
Fantastiska Far...

Hej Kruse och tack för din kommentar, 

Vi kommer ju troligen lämna ett kapital efter oss till barnen men jag tycker inte att det ska vara en förutsättning. För mig är det en viktig princip att man inte ska vänta sig något arv av föräldrarna utan att det är något som i det fall det kommer är en "bonus". Varje vuxen människa måste lära sig att klara sig själv och det finns otaliga exempel på barn som fått arv och slängt bort på nolltid det som föräldrarna byggt upp. Det finns också otaliga exempel på tvister där familjemedlemmar försöker roffa åt sig av kvarlåtenskapen då de ser en chans att rädda sin egen trasiga ekonomi genom att ta så mycket de kan få. 

Detta är skulle nog vara ett intressant ämne för ett framtida inlägg! 

Anonymous's picture
P. (ej registrerad)

Jag förstår vad anonym menar och likaså dina argument. Dock undrar jag om du själv reflekterat över huruvida det var värt att sluta jobba så tidigt men ändå vara beroende av att göra reklam så som du gör. Visst försöker jag också locka andra till Avanza trots att de inte betalar mig för det, men jag får känslan av att du faktiskt är i behov av att få de här extra intäkterna som länkarna ger. De tankarna har fått mig att komma till slutsatsen att det nog är bättre att jobba lite längre än att kämpa med klicktryck/småförsäljningar/liknande för att få in några enstaka kronor när jag väl gått i pension. Hur tänker du och ni andra? 

Fantastiska Farbror Fri's picture
303
1371
65
0
Fantastiska Far...

Hej P och tack för din kommentar, 

Jag har inget behov av dessa inkomster för mitt privata liv och tar inte ut en krona i "lön" från firman! Däremot så tycker jag att det finns ett egenvärde i att en "verksamhet bär sina egna kostnader" och jag experimenterar med olika varianter. Att någon läser ett inlägg, delar, klickar på en länk och byter till en bättre bank eller ett bättre (=billigare) telefonabonemang gör att jag tänker att jag gör något rätt. Jag tar dessa pengar och återinvesterar i verksamheten i form av att jag då och då gör en resa och träffar intressanta och inspirerande människor, lottar ut böcker, köper utrustning eller finansierar nya projekt (kommer mera ska du se...)

Som jag ser det så handlar allt om att nå ut med buskapet att ett friare liv är möjligt och att sparsamhet är nyckeln. Man kan stödja detta på olika sätt om man vill enklast är att läsa bloggen, nästa steg är att sprida bloggen vidare till andra, tredje nivån är att använda sig av mina länkar när man ändå ska köpa något eller byta abonemang/försäkring etc och jag antar att det mest aktiva sättet är att skicka ett mail till mig och erbjuda sig att ge mig pengar (har inte hänt...för mina läsare är övervägande snåla jävlar:-) 

 

Anonymous's picture
Jenny (ej registrerad)

Min kommentar är orelaterat till inlägget, bortsett från att det också handlar om barn. Min minsting är nu 8 veckor och jag funderar över det här med barnkläder som han växer ur och vad som ska hända med dem. Sådant vi ärvt kommer givetvis att ges till vänner och bekanta (har redan börjat) men vad gör vi med det som vi fått i present och som vi köpt själva? Känner mig lite snål när jag går i de här tankarna... Är det värt att försöka sälja på bytardagar/facebookgrupper/Tradera? Vi har ju både sådant som är lite nopprigt/urtvättat men fullt funktionsdugligt (prisnivå 5-10kr/body typ) och sådant som knappt kommit till användning (prisnivå 20-50kr/plagg gissningsvis). Hur tänker och gör ni med barnens urväxta kläder?

Mvh Jenny

Fantastiska Farbror Fri's picture
303
1371
65
0
Fantastiska Far...

Hej Jenny och tack för din kommentar, 

Vi har inte sålt några barnkläder då barnen har flera kusiner i liknande åldrar så har vi istället skickat klädpaket mellan varandra och efter att saker och ting har används av flera barn så är det tillsist helt slut. 

Om du vill ha maximalt betalt är det säkert bästa att sälja plaggen per styck men om du vill göra det enkelt för dig så lägg ett ett klädpaket med massor av kläder för ett enda pris. Vi har som sagt inte sålt men däremot har vi köpt sådana klädpaket nu senast till äldsta sonen som fick en hel garderob i storlek 140 för 1 000 kr (och då är han 8 år så hans kläder är inte lägre lika billiga som för de små) 

Sen kan du ju ta intäkten du får från att ha sålt barnens kläder och sätta in det i barnsparandet så var ju helt plötsligt din fråga befogad i relation till inläggets ämne:-)  

Anonymous's picture
Var börjar man? (ej registrerad)

Hej! 

Jag sparar i dagsläget barnbidraget till barnen i en (ganska lam) indexfond med låg avgift. Mest för att jag inte orkat tänka så mkt över alternativen. 

Jag håller med Krusse, arv till barnen är ett dilemma. Jag och min sambo har inte samma syn avseende det. Vi bor t.ex. i en stad med höga lägenhetspriser och att kunna ge sina barn ett boende, eller iaf en bra bit av det första boendet, är något han tycker att man ska. Det skulle dock innebära att jag skulle behöva lägga undan ytterligare ca 2 Mn innan jag är fri, så jag är tveksam. En annan (aningen morbid) tanke i samma anda fastän det omvända - hur tänker ni kring ev. arv från era föräldrar?

När det gäller ev. inkomster från länkar så stör det mig inte alls so far. Jag är så van med produktplacering och samarbeten i andra bloggar jag läser att det inte bekommer mig.

Fantastiska Farbror Fri's picture
303
1371
65
0
Fantastiska Far...

Hej Var börjar man och tack för din kommentar, 

När det gäller arv så räknar vi inte med något efter våra föräldrar (troligen finns det nog nån liten slatt men vi har det inte med in någon kalkyl) på samma vis så vill vi inte att barnen ska räkna med något efter oss...om det sedan faller sig så att vi lämnar nått efter oss så må det väl vara så men det är viktigare att barnen lär sig att klara sig själva. 

Tror generellt att man gör barnen i björntjänst om man hjälper dem för mycket för det finns ingen gåva/arv efter mamma och pappa i världen som kan ersätta ett eget ekonomiskt sinne...det finns inte heller en förmögenhet stor nog så att den inte kan förspillas av nästa generation. Troligen därför Bill Gates, Warren Buffet mfl väljer att ge bort det mesta av sina pengar. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (13)

Taggar