Fantastiska Farbror Fri
Likes
308
Antal inlägg
1453
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Spargrisens Söndagar (del 2 av 6) - Vad menas med att åka på semester?

Detta är den andra delen i en serie gästinlägg av Spargrisen. Tidigare inlägg hittar du här. 

Hej igen! Jag nämnde i min kommentar till krönikan ”gyllene bojor” att det kan vara gott med tårta, men lite för mycket av det goda ibland. I det här fallet är tårtbitarna andelar i olika fritidshus som man av olika skäl har ett förhållande till. Titta gärna tillbaka via länken för en repetition om vad jag menade. 

När man då har sin tårtbit, dvs sin tid i den där lilla sommarstugan som delas med flera syskon/släktingar, så är det alltid saker att göra, ja eller oftast. Fastigheter, stora som små, behöver underhåll särskilt om man inte är där så ofta. Samtidigt händer det att alla möjliga vänner och bekanta gärna dyker upp. Ja, det ÄR jättetrevligt, men … När vännerna kommer så avbryts allt underhållsarbete, även så enkla saker som gräsklippning, och så är det meningen att man ska vara social, fixa middag och sovplatser till alla. (Och glöm inte att instruera att det är vattenbrist och även fast det finns dusch så föredras dopp i sjön en bit bort). Martin Ljungs rop ”Ester, vi är här nu, vi tog med oss lite smör” är tyvärr en vanlig bild som flimrar igenom skallen. Det gör att i alla fall min familj gärna undviker gäster när vi får utnyttja vår tårtbit. Vi hinner helt enkelt inte ta emot gästerna när det finns saker att göra på stugan och vi vill gärna slappa lite också när vi är där. 

Samtidigt kommer det varje försommar stora snyftreportage i alla möjliga tidningar om alla ensamstående, lågavlönade, deltidsarbetande, många-barns-mödrar till faderlösa barn (det låter alltid som att de är miljontals, men SÅ många tror jag inte att det kan vara här i landet) som ”inte har råd att åka på semester”. De som enligt reportagen ”sitter tysta vid fikabordet på jobbet när alla andra pratar om vad de ska göra”. 

Vad menas då med ”att åka på semester”? Har de verkligen inte råd att ens ta lokalbussen till ett utflyktsmål en dag? Med matsäck. Eller cykla nånstans? Här brukar jag mest bli förbannad! Vad är det för fel på lite eget initiativförmåga? Hitta på något! Det behöver inte vara så avancerat för att alla dina fem faderlösa barn ska bli nöjda. 

Har du någon gång nämnt för kollegan vid fikabordet att du gärna kan tänkas hjälpa till med något i den där stugan i skogen? Mot att få vara där en helg? Till exempel tömma hängrännorna på löv, stänga av vattnet på hösten eller slipa och måla om alla fönster. Jag lovar, det uppskattas, om du är en pålitlig och hyfsat händig kollega. Eller har du erbjudit din båtägarkollega att gå nattvakt på hans båtklubb nån gång? Många båtägare som har bryggplats i någon båtklubb måste nämligen gå nattvakt ett par gånger per år enligt ett uppgjort schema. Det är ganska ok i maj, mindre kul i snöblask och mörker. 

Vad sägs om att vara husvakt? Jag har en bekant som skulle gå på tvåveckorskurs i Stockholm i juli ett år. Det var i och för sig före Air bnb-tiden, men hon hittade ett boende som var uthyrningsdel i en villa i ett av de mer välbärgade områdena utanför tullarna. Det ingick schysst trädgård och pool. Samt gräsklippning och att vakta huset eftersom ägarna själva var bortresta. Vad det kostade? Jag sa just det: att klippa gräset och se till att huset såg bebott ut. 

Fast om du bara vill lata dig så beställ en All-inclusiveresa istället. Men kom inte med nya snyftreportage om att INTE HA RÅD!

(Hör av er om ni också vill gästblogga på mailadress frivid42@outlook.com det är alltid intressant med nya röster)

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
OlaSlayer (ej registrerad)

Känner precis samma sak, bara för att man har en grotesk sparmånad så har man ändå utflykter med barnen och kanske kör och övernattar hos farmor och farfar eller liknande. Det du skriver om ovan tog jag upp i detta inlägg http://medelsvensk.blogspot.se/2016/12/copy-ala-onkeltom.html?m=0

Fantastiska Farbror Fri's picture
308
1454
64
0
Fantastiska Far...

Hej OlaSlayer och tack för din kommentar,

Mycket intressant inlägg rekomendrar alla andra att kolla in den länken oxå. Mina barn får alltid hemgjord massäck både till skolan, dagis och när vi är ute tillsammans med familjen. Om det är pinsam...så får det väl vara det då...

Anonymous's picture
Linnea (ej registrerad)

Håller helt och hållet med. På vår ort finns en förening som ordnar lite semester för utsatta barnfamiljer. Även stort barnkalas för hela kommunens alla ungar. Det ÄR en jättefin tanke och säkerligen blir barnen som får en chans att komma till kusten både glada och tacksamma men usch vad det skaver för mig. Kanske lite extra för att det är en av byns mest välbärgade familjer (selfmade, duktiga entrepenörer inget ont om det) som jobbar "ideellt" med att samla sponsorer osv. De får ganska stor cred för det vilket säkert gynnar deras olika affärer. Vilka signaler skickar det till barn och unga? Att livet är gratis? Att "orättvisor" överbyggs med andras pengar, saft och ballonger? Är det inte bättre att lära barnen att det är deras liv, som de kan påverka i vilken riktning de vill. Inte vet jag, kanske lägga pengarna på extra resurser i skolan för att alla skall trivas och ta vara på skoltiden. Där kan de lära sig att pengar aldrig kommer av sig självt men att du absolut kan bli vad du vill när du blir stor även om din familj har haft svårt. Att ingen har bestämt att du skall vara fattig utan det är upp till dig. För vi har de fina förutsättningarna i Sverige. Det måste vara bättre att visa ungarna hur de blir framgångsrika som ovan nämnda familj än att lära sig tacka och ta emot av andra. Jag tycker att det den här föreningen gör är bara att gräva djupare klyftor i samhället och göra skillnaden på "vi" och "dom" ännu påtagligare. Nu är snart insamlingskampanjerna igång igen man jag väljer andra organisationer utan tvekan. 

Anonymous's picture
Händelsevis (ej registrerad)

Nu blev jag lite provocerad, vilket säkert var meningen med inlägget! Jag tänker att det säkert inte är så himlans lätt att bara fråga en kollega om man får låna hens sommarhus en helg om man inte känner varandra väldigt väl. Detta med ekonomisk och social utsatthet tror jag har så många fler bottnar än bara brist på pengar. Säkert kan förklaringen finns där någonstans. 

Så tänker jag också att jag ofta iaktagit att den som har minst pengar inte alltid är den som är bäst på att göra mest nytta av dem. Kanske är detta med att spara och leva billigt också en klassfråga? Har den som har mycket lite pengar möjlighet att också leva billigast? Det hade varit mer intressant om du ville reflektera över detta hellre än att bara säga att folk som inte har semesterplaner saknar initiativförmåga! 

Visst, en bussutflykt och picknick ska såklart också kunna räknas som semester (så semestrar vi även om vi kunnat flänga runt om vi ville) och det är illa att det inte verkar vara lika fint som resor och dyra nöjen. Men om man åker hem till farmor och farfar och övernattar så är ju det inte heller gratis och helt otvunget. Det är ju farmor och farfar som betalar och inte alla vill (eller har möjlighet att) semestra på andras bekostnad.

Jag jobbar ibland med gratiskultur för barn och är ofta förvånad över hur lätt det är att locka de rika stadsdelarna där föräldrarna haft råd att betala inträde och hur omöjligt det ibland kan vara att nå till de utsatta områdena. Det är många delar som ska till för att de ska komma även om det är helt gratis, vi ordnar skjuts osv... 

Spargrisen's picture
23
45
1
0
Spargrisen

Jag säger som Farbror Fri brukar säga: Tack för alla kommentarer.

OlaSlayer och Farbror F, oj det där med utflykter! Jag hade faktiskt aldrig reflekterat över att det är synd/annorlunda/speciellt att ha hemmagjord matsäck. För ett tag sen sa ett av barnen nåt om pannkakor på nästa utflykt, för det har många andra. "Vill du ha det? Menar du hemmagjorda eller köpepannkakor?" Nja, kom det fram... Köpepannkakor är ju inte goda och hemmapannkakorna är godast varma. Så det blir som vanligt nästa gång :-)

Linnea, din iakttagelse är intressant. Här har vi alltså nån som jobbat sig till framgång men ändå inte är nöjd utan måste få uppmuntran och "likes" ändå. Och de familjerna de hjälper, är de för evigt i nån sorts (inbillad) tacksamhetsskuld eller är det som du skriver att de förutsätter att de bara passivt ska få och ta emot det andra har att ge?

Händelsevis, jag ville inte direkt provocera, mer få nån att kanske tänka till. Jag menar inte att man ska fråga vem som helst om att låna något helt plötsligt, men om man arbetat tillsammans i 10-15 år så kanske en försynt fråga inte är fel. Börja med "får jag hälsa på", sen är steget till "vad kan jag göra när jag ändå är här" inte så långt. Men du har rätt i att den som har minst pengar oftast har svårast att leva sparsamt, av olika skäl.

"För att tjäna pengar måste man ha pengar från början" läste jag en gång i en ungdomsbok som handlade om en fattig familj. Så rätt, tänk bara på mikrobankerna i u-länderna, det är inte stora summor det handlar om där.

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (38)
Apr (10)

Taggar