Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Spargrisens Söndagar (del 3 av 6) - Var går gränsen mellan att vara sparsam och snål?

Detta är den tredje delen i en serie gästinlägg av Spargrisen. Tidigare inlägg hittar du här.

Hej det är spargrisen igen! Idag tänkte jag lufta mina funderingar om sparsamhet kontra snålhet. 

Var går gränsen mellan att vara sparsam och att vara snål? Tja, det beror nog alldeles på en själv och vad man själv (och ens närmaste omgivning) tolererar. Men jag tänkte ta upp ett par exempel där det faktiskt har varit på väg att gå snett. Snett på det sättet att vissa av de inblandade kanske inte har mått så bra av resultatet. 

För det första så anser jag att om man ska vara sparsam på det sättet som familjen Fri är så måste alla (vuxna) familjemedlemmar vara med på det. Dessutom måste det förankras hos den närmaste familjen, dvs hos barnen. Resten av omgivningen som tex övrig släkt och grannar ska fullkomligt strunta i när, hur och varför man sköter sin ekonomi som man gör under förutsättning att det inte skadar eller på annat sätt påverkar någon. 

Första exemplet: Ett föräldrapar med numera vuxna barn har alltid velat pränta in i barnen det viktiga i att inte slösa bort sina pengar. Barnen skulle alltid tänka igenom om det de skaffade verkligen var nödvändigt eller kunde avvaras. Till saken hör att de vuxna (särskilt pappan) hade en dyr hobby som påverkade hela familjen både ekonomiskt men framförallt tidsmässigt. Nu i vuxen ålder kom det fram att barnen aldrig följde med på skolresor och sällan gick på kalas hos klasskamrater under sin uppväxt. Varför? Jo, för att när det skulle samlas in pengar till klasskassan så hade de inpräntat i sig att det var en ”onödig” utgift som man inte hade råd med eller att den kunde avvaras. Barnen hade dessutom alltid tackat nej till alla kalasinbjudningar från klasskamrater, eftersom det innebär att man måste ha med en present. Föräldrarna blev helt förskräckta när de insåg att barnen alltid trott att de varit fattiga under uppväxten! De som bara ville ge sina barn en sund inställning till ekonomi trots att de var ganska välbeställda och hade sin dyra hobby. 

Andra exemplet: Jag har en vän med fast arbete, bra ekonomi och släkt som gärna hjälper till när familjen behöver, särskilt när maken är ute på flerdagars tjänsteresa. Vi hade jämngamla barn och någon gång där i småbarnsåren kom det fram hur trevligt det vore att göra en weekendresa tillsammans. Hon uttryckte önskemål om att jag, som ofta fixar saker, skulle samla ihop ett gäng damer för en trevlig resa. Jag tyckte att det var en bra idé och satte igång att planera. Men alla förslag jag kom med var fel. Främst för att det skulle gå åt en eller ett par semesterdagar i samband med resan! För semesterdagar kan inte ”slösas” enligt hennes uttryck, de måste sparas till sommaren med familjen när familjen är hos släktingar på landet. När jag föreslog henne att antingen åka iväg senare än resten av oss eller åka hem tidigare så kom motargumentet att då blir transportbiljetterna mycket dyrare. Ja, det är oftast de alternativen du har: det kostar antingen tid eller pengar att göra något. 

Hon följde inte med på den resan, inte den jag ordnade något år senare efter ytterligare önskemål från hennes sida. Däremot var vi några andra som åkte iväg, bland annat hennes syster (som inte tyckte hon slösade bort en dag). Min erfarenhet av detta är att jag inte ens frågar henne längre om det ska hittas på något, det är inte värt det, för det kostar henne för mycket i ”bortslösad” semesterdag. Men jag undrar om hon också, som vi andra, skulle vilja minnas en trevlig resa med andra vuxna där under småbarnsåren. Eller om denna dag som inte fick ”slösas bort” tillsammans med oss är just den hon minns av alla de hon tillbringat med sina släktingar. 

Så vem är du? Sparsam till en sund nivå eller snål så att det går ut över din omgivning?

(Hör av er om ni också vill gästblogga på mailadress frivid42@outlook.com det är alltid intressant med nya röster)

Taggar (blogg): 
Spargrisen's picture
23
45
1
0
Spargrisen

Rickard, du har rätt, tiden är också viktig. De flesta skolklasser gör gemensamma insamlingar, mycket för att få ihop sammanhållningen i klassen, men i det här fallet var det nog meningen att de skulle lägga till en liten summa också.

Det där med att ge bort saker man själv inte använder längre kan vara känsligt för mottagaren. Det underliga är att det är mindre känsligt ju mer välbärgad mottagaren är, tex om vi ger bort barnens urväxta gummistövlar till en familj med gott om pengar så blir de jätteglada men om vi ger det till en familj som inte har så gott ställt så vill de inte ta emot för att de är lite slitna. Ja, det har faktiskt hänt!

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar