Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Spargrisens Söndagar (del 4 av 6) - Ekosplaining!

Detta är den fjärde delen i en serie gästinlägg av Spargrisen. Tidigare inlägg hittar du här.

Ekosplaining. Ibland känner jag mig som på en främmande planet! Varför sitter den där människan där och förklarar de mest självklara saker för mig? Och varför lyssnar de inte på mina frågor och argument? Detta händer mig då och då i olika sammanhang. Ett modeord som kommit på senare tid är mansplaining, dvs när en man ska förklara en sak för en kvinna som hon kan och vet mycket bättre om. Det anses ingå i nån sorts härskarteknikstrukturer. Jag skulle vilja fundera lite på en specialvariant av detta, nämligen ekosplaining. Vad ska det vara bra för? Vilken sorts härskarteknik vill man dra nytta av när man vill förklara något självklart om ekonomi för någon som är duktigare i ämnet? 

Jag har hamnat i diskussioner, eller snarare monologer, med folk som ska förklara för mig hur bra det är med fonder, IPS-konton eller nåt annat som har med ekonomi att göra. Inget avancerat alltså. Jag försöker flika in något klokt ibland, tex ”jo jag vet” eller ”det där har jag” eller ”för våra barn har vi fixat xxx”. Men det går inte in i öronen på dem. Det slutar med att jag tänker på annat och verkligen ser ointresserad ut. Vilket jag är! Men risken är stor att personen då tar i ännu mer, för här är någon man måste övertyga ordentligt. En Slösa. Någon som inte kan! 

Hur avväpnar man en ekosplainare? Kom gärna med förslag!

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Händelsevis (ej registrerad)

Jag tror det handlar om folk som försöker rättfärdiga sina egna val genom att övertyga någon annan. Alltså precis som i mansplaning, man vill bara känna sig överlägsen och visa att man minsann kan.
Mansplainare har jag lagt ner att försöka avväpna. Min erfarenhet är att det kostar för mycket energi till för liten vinst. Samma med ekodplainare även om jag bara träffat ett par stycken...

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej Händelsevis och tack för din kommentar, 

Vi får se om Spargrisen också dyker in och svara senare? Tror du har helt rätt i att man ska välja sina tillfällen och inte ödsla för mycket energi på detta. Sen kan det kanske hända att man vid något tillfälle kan fälla någon riktig dräpande kommentar som verkligen visar att man har betydligt bättre koll än det som ekosplainar:-) 

Spargrisen's picture
23
45
1
0
Spargrisen

Hej Händelsevis (och FFF)

(Det var en hektisk helg som slutade sent igår kväll. Ber om ursäkt för att jag dröjt med svar.)

Jag håller med dig, det finns alldeles för många energitjuvar! De flesta kan jag avväpna, eller låta bli att bry mig. Men jag har svårt att låta bli att gå in  i argumentation när jag tycker att det ekosplainaren säger är helt galet.

Sen har vi då tex Banktjänstemannen på min huvudbank.... En riktig ekosplainare som inte alltid hänger med på vad jag har och vad jag vill. Nåja, jag ska byta bank. eller rättare sagt, komplettera mitt bankinnehav och fördela på ett lämpligare sätt än nu.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar