Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Spargrisens Söndagar (del 5 av 6) - Oj här finns ju en kapitalförsäkring...

Detta är den femte delen i en serie gästinlägg av Spargrisen. Tidigare inlägg hittar du här.

En dag när jag skulle betala mina räkningar så tittade jag lite mer noggrant på bankens sammanställning om mina tillgångar. Jag konstaterade att där finns ju en kapitalförsäkring och hur var det med den? Jag är inte en slösaktig person och väldigt passiv i mitt sparande (daytrading är DEFINITIVT inget för mig) och jag hade faktiskt glömt bort den! Det första jag fick fundera på var om den verkligen var min, på riktigt. Jag har nämligen lite olika saker jag investerat i åt barnen, men i mitt namn. 

Den var min! Trevligt. Sen tittade jag på kursutvecklingen… den var… inget vidare! Jag kan lugnt säga att det varit mycket bättre om jag lagt pengarna i aktier eller fonder under de här åren. Nåja, jag säger som Farbror Fri, det är en sak att läsa på och se det teoretiskt, en annan sak att praktiskt testa en funktion. Men i alla fall, jag har haft ett automatiskt månadssparande i 10 år och det ger en rejäl slant, eller hur? Som bara ligger där, under madrassen, och har inte runnit iväg i den allmänna dagliga/månatliga ekonomin. 

Nu ska jag fundera på den bästa ”investeringen”, för mig, om jag inte skaffar aktier och fonder för hela summan. En investering är ju något som ökar i värde, men frågan är då vad ett värde är? Det behöver ju inte vara i rena pengar, det kan vara tidsbesparing, välmående eller nåt annat. 

Ett drastiskt exempel kan ju vara att köpa en nyare bil än den skrothögen man har. Köpa bil är aldrig en investering, ekonomiskt (eller, kanske med en fin veteranbil), men om man har en äldre bruksbil som gärna hälsar på i verkstaden då och då, så kan det vara läge att titta på en nyare modell innan den gamla brakar ihop helt. Samma med vitvarorna hemma.  Men nu hade jag ju skaffat den här kapitalförsäkringen för min egen skull och inte för de allmänna utgifterna. Så den här gången går bil, tvättmaskin eller gräsklippare bort. 

Jag har några saker just nu som jag vill lägga pengar på, ganska mycket pengar. Och det är bara för MIG, inte familjen/huset/framtiden… Problemet är att de måste betalas innan jag får ut pengarna från kapitalförsäkringen. Nåväl, dryftade dilemmat för min partner under julledigheten och klok som denne är så kom svaret ”du har ju dina urgamla fonder, nån gång ska du ju använda den avkastningen också”. Så då blir det nog så. Jag ska sälja lite fonder för att bekosta de stora utgifterna under våren. Men jag har ju faktiskt inte löst vad/hur jag ska investera pengarna som kommer att komma ur kapitalförsäkringen. 

En stor fest, kanske? Nån som har ett annat klokt förslag?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Tara (ej registrerad)

Jag fattar inte. Har du haft en kapitalförsäkring utan att placera i något? Hela grejen är ju att du ska placera i fonder eller aktier i kapitalförsäkringar.... Du skattar ju på hela värdet, investerat eller inte.

Spargrisen's picture
23
45
1
0
Spargrisen

Det var fonder för hela slanten, men i en kapitalförsäkring istället får i depå (ISK fanns inte på den tiden). En som jag verkligen borde ha bytt, för den gick uruselt, och två som gick halvbra. Grejen är att jag inte engagerade mig alls i den, vilket var helt fel. Hade jag bytt fonderna mot något som iallafall gått någotsånär nära index så hade det varit ok. 

Nåja, det var läropengar för mig, jag ska tänka efter ordentligt innan jag nästa gång ger mig på något som banken rekommenderar .  (Och för er andra som läser detta: Tänk på att detta är en av de få gångerna som någon erkänner att dennes placering inte gått så vidare bra.)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar