Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Spargrisens Söndagar (del 6 av 6) - Alternativa presenter...

Detta är den 6:e delen i en serie gästinlägg av Spargrisen. Tidigare inlägg hittar du här. Om du också skulle vilja gästblogga skicka gärna ett mail på frivid42@outlook.com

Läste Farbror Fris berättelse om när de var på Leklandet med barnen samt en kusin och insåg att här har jag massor att tycka till om. Jag har en viss aversion mot att gå och shoppa. Det är helt enkelt dödens trist! Men ibland kommer man inte undan, till exempel när de egna barnen fyller år eller ska på kalas hos en klasskompis. Och trots att jag har flera barn, med kusiner, så glömmer jag bort vad som var den ultimata listiga presenten till en femåring när det är dags för nästa några år senare. För att inte tala om tonåringar! Det blir svårare för varje år, tycker jag. 

Farbror Fri skrev att de hade gett en dag på Leklandet i present och där kände jag så väl igen mig. För några år sen, när äldsta barnet gick i mellanstadiet, så började vi ge bort aktiviteter när barnen gick på födelsedagskalas. Det började med en ganska nära vän till familjen, en familj som har det väldigt gott ställt. Barnet i fråga kan, och brukar, få precis det den önskar sig. Dessutom har vi väldigt olika intressen (det är det som gör att det är så trevligt att umgås med dem, vi får så mycket influenser av varandra). Så vad ska vi ha för present? Som uppskattas och inte glöms bort bland alla andra plastleksaker i högarna. Nåja, vi hade under vintern pratat om att åka på en dagsutflykt till Djurparken lite längre bort med vår familj. Det finns plats i bilen. Vi har nån rabattkupong, minns inte varifrån (ICA, Coop, korvbröd, nåt sånt) som ändå ska utnyttjas. Och, här kommer det viktiga: våra barn har en gemensam kompis med och då blir det mycket smidigare för oss vuxna. Inget tjafs eller bråk! Det har de ingen tanke på. Kompisen blev jätteglad. Vi också, det var en väldigt lyckad dag. 

Efter det så har barnen när de ska på kalas fått tillverka egna presentkort anpassade lite efter intresset hos den som ska få den. ”Du ska få följa med på museum xx” till den som gillar sånt eller ”vi ska paddla en hel dag i yy” för den som är nyfiken på det (vi är själva mycket ute i naturen, så det blir inte något större krångel). Reaktionen från födelsedagsbarnen är ofta att det var den allra bästa presenten! Från andra kalasdeltagare har det någon gång undsluppits ”det där skulle jag också vilja ha på min födelsedag i nästa vecka” (en önskan som uppfylldes). Från föräldrarna får vi vuxna reaktionen ”oj, att ni orkar och kan engagera er”. Vad de inte fattat är att det är sånt vi ändå skulle göra och att det blir extra kul för barnen om de har en kompis med. 

OBS glöm inte två viktiga saker om ni ska ha aktivitetspresenter 1. Se till att den blir inlöst, påminn gärna barnen och tjata för att få till ett datum. 2. Gör aktiviteten med bara det barnet som gett presenten och dennes kompis, låt övriga syskon stanna hemma. 

Vad har ni andra för tips på presenter? Nödlösningen ”en biobiljett” funkar oftast, men jag är sån att det gärna ska vara en tanke eller liten twist med det vi ger bort! 

Taggar (blogg): 
KronanTillMiljonen's picture
20
49
3
0
KronanTillMiljonen

Tycker att aktivitetspresenter låter riktigt kul faktiskt och något jag ska fundera på till mina kommande barn :)
Vet att systersonen mest vill ha spel däremot och blir glad när jag ger honom nya utgåvor på Steam

Anonymous's picture
Händelsevis (ej registrerad)

Godiskaktus! Blir alltod centerpiece på kalasbordet :-)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (22)

Taggar